RECENZE

 

Filmová recenze: Nesvatbovi

John a Jeremy Nesvatbovi obráží cizí svatby, oddávají se nespoutanému veselí a sbírají milostná dobrodružství s rozjívenými slečnami. Jedno (nejen) svatební přísloví ale říká: Na každého jednou dojde!

 

Ministr Cleary: "Jednou do toho Sack a Claire praští a dvě nejlepší americké rodiny se konečně spojí."
John: "A pak můžete s Klingony bojovat o nadvládu nad Vesmírem."

John (Owen Wilson) a Jeremy (Vince Vaughn) mají svatební sezónu raději než Vánoce. Svatby, to je něco. Se správným seznamem tajných pravidel se na ně vetřete a se správnými zkušenostmi na sebe strhnete všechnu pozornost příbuzných. Odpoledne už si všichni myslí, že ti kluci "Nesvatbovi" jsou děsně fajn. A večer se na vás dojaté slečny zuřivě vrhají.

Jeremy to miluje. John taky doposud nebyl proti. Na konci svatební sezóny ale takhle společně sedí poblíž Washingtonova památníku s nedopitou flaškou šampaňského v ruce a John má pocit, že na tyhle blbiny už možná nejsou dost mladí. Jeremy ho ale stejně přesvědčí, aby mu letos naposledy "kryl záda" na největší veselce roku.

Dcera ministra financí Clearyho (Christopher Walken) se rozhodla do toho praštit. Takovou událost si Nesvatbovi nemůžou nechat ujít. Zvlášť, když má pan ministr ještě další dvě rozkošné dcerunky. Claire (Rachel McAdamsová) je sice zasnoubená s neuvěřitelným kreténem Sackem a lehce psychopatická Gloria (Isla Fisherová) zase chvílemi zralá na rychlou ránu motykou mezi oči.

"Bratři podnikatelé z New Hempshire" to ale přeci jen risknou. Čeká je skvělý víkend plný zamilovaných pohledů, sprostých výkřiků energické babičky, přihřátého tulení pošahaného bratříčka Todda a dalších, mnohem horších patálií. V jejich světle bude John na rozpačité ohmatávání zbrusu nových šťavnatých prsíček fešné paní ministrové Kate - "Kočičky Kat" vzpomínat ještě moc rád!

Jeremy: "Glorie, hodně jsem přemýšlel a myslím, že jsem připravený udělat v našem vztahu další krok."
Gloria: "Jeremy, já jsem taky úplně připravená udělat další krok."
Jeremy: "Opravdu?"
Gloria: "Jasně. Chceš mě vidět s jinou dívkou? Co třeba ty brazilská dvojčata, které jsme potkali?"

Nesvatbovi provází aura třeskutého komediálního hitu. Když navíc přihlédnete k velkému množství hereckých hvězd, zdá se, že veselejší film už letos v kinech nepotkáme. Owen Wilson a Vince Vaughn v současnosti patří ke skupince nejvýraznějších komiků v americkém filmu. Christopher Walken je vždycky zárukou kvality, tady ale působí přeci jen sešle. No, má na to věk.

Stále velmi půvabná, kdysi bond girl později doktorka Quinnová, Jane Seymourová je herecky zkušená a chvílemi skoro zastiňuje mladistvou krásu svých filmových dcer. Isla Fisherová vypadá jako dokonale rozverná mrška s kukučem princezny Leii z Hvězdných válek.

Díky Rachel McAdamsové, zázračně skromnému talentu z Kanady, je snadné uvěřit Johnovi, že v roztomile chytré Claire najde jediný objekt své zoufalé touhy. I ten největší sukničkář a zhýralec by po hodince čistého času s ní neodkladně zatoužil po rodinném životě. Stále je tedy na co (a hlavně na koho) se dívat.

Z inteligentně vtipné komedie se postupně stává skoro úplně bláznivá komedie. Skoro, protože humor nemůže být bláznivý, pokud hlavní hrdina romanticky trpí. Jenže v té chvíli humor nestačí být ani rafinovaný. A i když je Will Ferrell (další slavný komik, nedávno se objevil v Mojí krásné čarodějce) v šílené roličce příjemným zpestřením, do Nesvatbových už pak moc nezapadá.

Nesvatbovi ve své závěrečné části jako komedie trochu drhnou. A na to, aby byli dost romantičtí, se Owen Willson zatím neprojevil jako ten správný milovník. Nesvatbovi nejsou nekompromisně vtipní jako zběsilá Vybíjená. Spíš smířlivě veselí na způsob Fotr je lotr. Ale dopadnou dobře.

Hodnocení: 70%

Recenze vznikla díky Village Cinemas.

Wedding Crashers
USA 2005, 119 minut
režie: David Dobkin
scénář: Steve Faber, Bob Fisher
hudba: Rolfe Kent
hrají: Owen Wilson, Vince Vaughn, Rachel McAdamsová, Christopher Walken, Jane Seymourová, Isla Fisherová
http://theweddingcrashers.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016