RECENZE

 

Technická recenze: CD player Omnitronic DJS 1150

DJ Nitrous přináší další technickou recenzi z prodejny Maxistore. Tentokrát zaostřil na djský CD přehrávač Omnitronic DJS 1150, který je vybaven několika základními efekty a dokonce i jednoduchým samplerem

 
Žijeme v době, kdy řada djů vyměnila neskladný a těžký record bag za tenký zásobník na cd. Pakliže (stejně jako já) nepatříte ke konzervativním příznivcům asfaltu, je následující recenze určena právě vám. Tentokrát jsem si totiž hrál se scratchovacím cd přehrávačem od dobře známé značky Omnitronic.
 
DJS – 1150 je v podstatě plně profesionální cd deck, který by měl spolehlivě zastoupit klasický gramofon. Uspořádán je podobně jako většina míchacích cd, jedině snad pitch najdete nezvykle v pravé horní části přístroje. Hned nad ním je vypínač pitche, nechybí ani přepínání rozsahu citlivosti na 8, 12, 16 a 100%, což mě přijde přehnané, ale budiž. Zajímavou vychytávkou se mi zdá funkce MAIN TEMPO, pomocí níž lze přizpůsobit výšku tónu při změně rychlosti přehrávání – předejdete tak ke kolísání tónu při prudké změně rychlosti.

Jog wheel (talíř na přesnou manipulaci s nosičem) na povrchu pokrývá vroubkovaný hliník, ze strany pak plast s úchyty.  Ale to se již dostávám k efektům a sampleru. Efektová tlačítka naleznete právě nad jog wheelem, každé nabízí po dvou efektech. Jedná se o Scratch (Vinyl Mode), Filter, Echo, Trans, Skid, Fade, Flanger, Pan. Po zvukové stránce nejsou efekty příliš kvalitní, nejvíc se mi líbíl  fliter s flangerem. Všechny efekty lze samozřejmě srovnat s rychlostí aktuální skladby pomocí tlačítek Beat Sync. A abych sekci efektů nezůstal nic dlužen, nutno zmínit tlačítko Hold, pomocí něhož zastavíte průběh efektu na vybraném místě.

 Sampler představují čtyři banky po 5 sekundách. Uložení samplu je velmi jednoduché – stačí stisknout tlačítko memory a posléze číslo příslušné banky a nahrát požadovanou pasáž. Tu pak vyvoláte tlačítkem Sampler. LCD displej v modrých barvách ukazuje obvyklé funkce, je přehledný, ovšem já osobně ho příliš nevyužívám.
 Nakonec se ještě pojďme podívat na zadní panel. Najdete zde cinchové audio a digitální výstupy, relay zásuvku pro připojení na mixážní pult či CD přehrávač, vypínač a zásuvku síťového kabelu.

 I když nejsem velkým příznivcem Cdjingu, s touto mašinkou jsem se dosti vyblbnul – ať už díky efektům, či sampleru. Je naivní si myslet, že stoprocentně nahradí gramofon, to ostatně nedokáže žádné cd, ovšem pokud z nějakého důvodu chcete míchat z cd, určitě DJS – 1150 zahrňte do okruhu adeptů pro nákup. Jeho hlavním tahákem je bezesporu cena     
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016