RECENZE

 

Filmová recenze: Kung-fu mela

Třicátá léta minulého století v Hongkongu. Až doposud se obávaný gang Sekerníků (těch zlých se sekerkami) o nuzné čtvrti nezajímal. Teď je ovšem jedna taková středem jejich zájmu. Ještě, že ve Vepříně tajně žije hned několik super bojovníků – Holič, Koblížek, Paní domácí… Bude to tuhý boj!

 

Bratr Sum: "Už jsi někoho zabil?"
Sing: "Vždycky jsem o tom přemýšlel."

Tuhý a legrační. Stephen Chow, který režíroval Shaolin fotbal, momentálně komerčně nejúspěšnější hongkongský film všech dob, nehodlá brát cokoliv na nelehkou váhu. Legendární neporazitelní bojovníci kung-fu? Cha, skvělý materiál na parodii! Taková je Kung-fu mela. Oblíbená klišé nejen hongkongských akčních filmů jsou tady převracena na hlavu. Neporazitelní bojovníci mají divná jména nebo aspoň vypadají jako na vycházce z domova důchodců. A z největšího loosera v celém filmu (hraje ho sám Stephen Chow) se nakonec vyklube neporazitelný Vyvolený. A to není jediný moment v Kung-fu mele, který vkusně dloube do kultovní trilogie Matrix.

Jedeme dál, nohy švihají a pěsti tvrdě dopadají. Paní domácí vládne technikou Lvího řevu. Jak příznačné pro většinu domácích. Zabiják číslo jedna je neporazitelný díky umění… ropušího boje. Nezní to moc cool. A přesně o to Stephenu Chowovi jde. O humor vycházející z absurdních nápadů. Proto, když hrdina vypráví skutečně „smutný“ příběh z dětství o tom, jak se zastal bezbranné němé dívky a skončil na zemi pomočený mnohem staršími kluky, hraje k tomu všemu dojemná hudba. Tím myslím opravdu dojemná, v nějakém jiném vážném filmu by mi možná i vehnala slzy do očí. V Kung-fu mele jedině slzy smíchu.

Stephen Chow není zdaleka tak sofistikovaný, jak by se z předchozích odstavců mohlo zdát. Kung-fu mela není film plný skrytých narážek pro fajnšmekry ale komedií pro nejširší lid. Nebo možná spíše groteskou. Konečně, když v jedné ze scén hrdinové „běží o život“, jejich nohy se legračně mihotají. Vlastně docela podobně jako v Supermanovi, jen s tím rozdílem, že tenkrát to byl dech beroucí trik. Tady se u toho dokonce ozývá i legrační ťapavý zvuk jako v kreslených groteskách s Kojotem a Pštrosem.

Akční scény přitom nestojí v pozadí zájmu. Dvě z nich (boj obyvatel Vepřína s gangem Sekerníků a noční souboj „vepřínských“ mistrů kung-fu s nájemnými zabijáky) místo Chowa režíroval Sammo Hung Kam-Bo, vyhlášený hongkongský akční specialista. O choreografii se navíc postaral jiný vyhlášený hongkongský specialista Yuen Woo-Ping, který kromě trilogie Matrix pracoval na obou dílech Kill Bill a oscarovém Tygru a draku. Yuen Woo-Ping se krom toho v Kung-fu mele objevuje v čestné cameo roličce bezdomovce prodávajícího příručky kung-fu. Nápadně přitom připomíná „drunken mastera“ ze svého vlastního filmu Mistrův syn.

Kung-fu mela je komedie až na dřeň. Uznávám, že některé „více lidové“ vtipy mi nepřipadaly úplně blbé asi jen proto, že byly podány hongkongsky exotickým stylem. Takové ale nejsou všechny. Kung-fu mela je ten vzácný případ parodie, kdy nemusíte znát aspoň tucet dalších filmů, aby vás její vtipy oslovily. Jestli nakoukáno máte, budete se hodně bavit. Ale jestli ne, budete se bavit stejně dobře.

Hodnocení: 80%

Recenze vznikla díky Village Cinemas.

Kung-fu Hustle / Gong Fu
Hongkong 2004, 95 min
režie: Stephen Chow
scénář: S. Chow, T. K. Cheong, X. Huo, Ch. M. Keung
hudba: Stephen Chow, Raymond Wong, Hang Yi
hrají: Stephen Chow, Wah Yuen, Qiu Yuen, Kwok Kuen Chan, Hsiao Liang
www.kungfuhustle.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016