RECENZE

 

DVD recenze: Hard Boiled

Drsní hitmakeři Chow Yun-Fat a Tony Leung v kultovní hongkongské gangsterce střílejí, jak slavný režisér John Woo píská. Hongkongské legendy na DVD!

 

Tony: "Komu se u vás říká… Vodka?"
komisař: „Vodka? Ne, Tequila.“

Tequila (Chow Yun-Fat) je spravedlivý drsňák, ale ani tak to u hongkongské policie nemá snadné. Zrovna byl zastřelen jeho dobrý kamarád, přestože se ho Tequila snažil chránit. Triádě nastanou těžké časy. A nejen proto, že se Tequila rozhodl svým způsobem pomstít. Mafián Johnny (Anthony Wong Chau-Sang) totiž dělá dusno mezi vlastní krvelačnou skupinou a v podstatě mírným klanem strýčka Huiho (Hoi-Shan Kwan).

Vedru sálajícímu z plamenů vybuchujících aut se nevyhne ani Tony (Tony Leung Chiu Wai), u kterého není tak docela jasné, na čí straně stojí. Vypadá to, že původně pravá ruka strýčka Huiho se rozhodla fandit silnějšímu. Jenže Tequila dostane tušení, že za celou věcí může být něco mnohem většího… Hard Boiled je spolu s Killerem považován za zřejmě nejlepší filmy Johna Woo. Ve skutečnosti by byl seznam delší, ale tyhle dva jsou zároveň nejznámější.

Smrtonosný balet, který hrdinové předvádí v dešti svištících kulek, bere dech. A když Chow ležérně sežvykuje párátko a ve vzduchu přitom střílí obouruč, srdce diváka radostí plesá. Skoro zamačkávám slzu dojetí. Pokud chcete vědět (nebo si připomenout), proč se před několika lety Hollywoodem neslo vzrušené šeptání, když se John Woo a Chow Yun-Fat přistěhovali, Hard Boiled je jasná volba.   

Václav Rybář: "Párátkem v koutku úst si Chow redukoval počet denně vykouřených cigaret."

Při sledování disku by nejednoho filmového fanouška mohl napadnout takový hezký paradox. Kvalita obrazu se určitě nedá srovnávat s digitálně vypiplanými Star Wars. Slušně řečeno, je celý film tak trochu zrnitý. Jako z mírně ohrané videokazety. To je vina už originálu, Hard Boiled s lepším obrazem zřejmě neexistuje.

Naštěstí, protože tenhle obraz už ke starším hongkongským filmům tak nějak patří. Vzpomeňte na Kill Bill Vol. 2, jehož „kung-fu část“ Tarantino úmyslně podbarvil právě hrubší zrnitostí obrazu. Nejde o nic hrozného, sledování filmu krapet horší kvalita obrazu nijak neomezuje. Vlastně si všimnou možná jen hnidopiši.

Bonusů je poskrovnu. Nepočítaje upoutávky na další tituly distributora, je tady vlastně jen „sběratelský“ trailer s pochvalnými výroky filmových kritiků na adresu Johna Woo i Hard Boiled a komentář k filmu. Ten nemá na svědomí sám Woo, dokonce ani nikdo z herců. Postaral se o něj Václav Rybář, autor stánek HKstars.net. Přesto (právě proto) je fundovaný, zábavný, vysoce informativní a mimo jiné odhalí Johna Woo v malé roličce Tequillova barmana a mentora v jedné osobě.

Hodnocení – film: 100%
Hodnocení – DVD: 70%

Hard Boiled
Hongkong 1992, 122 min
režie: John Woo
scénář: Barry Wong, John Woo
hudba: Michael Gibbs, James Wong
hrají: Chow Yun-Fat, Tony Leung Chiu Wai, Teresa Mo, Anthony Wong Chau-Sang, John Woo

DVD
obrazový formát: 16:9
zvuková verze: kantonsky (DD 2.0, DD 5.1 a DTS), anglicky (DD 2.0), česky (DD 2.0)
titulky: české
region: 2 (Evropa)
 

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016