RECENZE

 

DVD Recenze: Zahulíme, uvidíme

Harold a Kumar se zhulili a mají hlad. Jejich celonoční dobrodružná cesta za kouskem žvance vůbec nebude jednoduchá. A navíc, hele vole, kde maj káru?

 

Rosenberg a Goldstein se dívají na HBO.
Goldstein: "My nikam nejedeme.Katie Holmesová tam má ukázat kozy.“
Harold: "Vy židi myslíte jenom na kozy?“
Rosenberg: "Katie Holmesová je moc hezká a slušná dívka… A já chci vidět její dudy."

Harold (John Cho) je "ten asijský kluk", kterého kolegové z práce v pátek odpoledne zavalili prací. Kumar (Kal Penn) je "ten indický kluk", který ukecal Harolda, aby se s ním v pátek večer zhulil. Společně shlédli v televizi reklamní spot fast foodu White Castle a rozhodli se vyrazit na vpravdě velmi dlouhou a nebezpečnou cestu.

Tisíc mil, těch tisíc mil, má jeden směr a jeden cíl. Jenže než tahle potřeštěná dvojka dorazí k jejímu konci, kde stojí symbolicky bílý dům (tedy přesněji napsáno "hrad"), čeká je spousta neuvěřitelných dobrodružství, zmařených příležitostí k pořádnému sexu a jedna vězeňská vazba. Nakonec se Harold a Kumar nejen dočkají vysněného žvance, ale krom toho i dospějí. Nebo tak něco.

Komedie Zahulíme, uvidíme je kromě několika vyvedených vtipů a jednoho odhaleného poprsí zajímavá především dvěma aspekty. Ten první je to, že tvůrci mezi diváky zřejmě počítali s teenagery "se zkušenostmi". A tak některé scény v první polovině filmu, kdy jsou hrdinové nejzhulenější, nečekaně gradují až do absurdna (obsluha druhořadého fast foodu se v náhlém záchvatu snaží přimět ostatní personál k podpálení podniku…).

Ten druhý pak zajistila drobná intertextualita – kamarádi nevyrazí s Haroldem a Kumarem do White Castlu, protože na HBO sledují film s Katie Holmesovou. Ne, že by tak zbožňovali Katie Holmesovou. Ona sice je hezká a slušná dívka, ale jak praví jedna z postav: "I wanna see her boobs." Pro ctitele hezké a slušné dívky ze seriálu Dawsonův svět tedy dodávám, že jde o film Téměř dokonalý zločin.

zpívající Hnusák: "Hej Randy! Co? Ďábel číhá všude…“

DVD nabízí nutný trailer (dráždič), sestřih záběrů z natáčení filmu (jak se motalo) nebo prostříhané rozhovory s režisérem, oběma hlavními představiteli a herečkou Paulou Garcés, která ve filmu ztvárnila Haroldovu tajnou lásku Marii (pokec). Bohužel všichni zpovídání jen klasicky tlachají v rámci propagace filmu.

Zajímavější je proto řada zkažených, alternativních a nepoužitých scén (úlety, vodpad a čím delší, tím lepší), které ještě více prohlubují "mytologii" tohoto "travnatého" světa. Pokud si ve filmu oblíbíte nechutnou postavu Hnusáka, tady se dočkáte dokonce i jeho výchovné písničky o tom, že ďábel číhá všude.

Na závěr doporučuju dokument Žrouti z White Castle, který celkem sympatickým způsobem představuje fanouškovský svět u nás úplně neznámého řetězce rychlého občerstvení. A pokud budete dostatečně bystří, narazíte i na skrytý bonus, ve kterém se představují autoři české lokalizace disku.

Hodnocení (film): 60%
Hodnocení (disk): 60%

Harold & Kumar Go to White Castle
USA 2004, 90 min
režie: Danny Leiner
scénář: Jon Hurwitz, Hayden Schlossberg
hrají: John Cho, Kal Penn, Paula Garcés, Neil Patrick Harris
www.haroldandkumar.com

DVD
obrazový formát: 16:9
zvuková verze: angličtina (DD 5.1), čeština (DD 5.1)
titulky: české
region: 2 (Evropa), PAL
www.magicbox.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016