RECENZE

 

Cyp - Territory of Fear

Po Elektrabelovi tu máme další domáciho producenta, který má slušně nakročeno k tomu, aby prorazil na zahraničním "techno trhu". Minulý týden vyšlo na značce Inceptive šestiskladbové EP jednočlenného projektu CYP z Kutné Hory. Přečtěte si Dahovu recenzi a ještě tento týden můžete očekávat rozhovor a záznam živého setu.

 

Bylo tu už hodně pokusů o ryze českou produkci, dokonce vyšlo několik desek, pod hvězdnými jmény, ovšem něco, o čem by se dalo mluvit jako o skutečně dobrém, něco, co si zasloužilo také nemalé uznání za hranicemi naší země tu ještě donedávna nebylo, o ničem takovém nemohla být ani řeč!
Není to tak dávno, co ledy beznaděje prolomil břeclavský talent Elektrabel a ihned v jeho závěsu můžeme spatřit těžkotonážní neméně účinný ledoborec - projekt Cyp!

Cyp, vlastním jménem Lukáš Novotný pochází z Kutné Hory. Hudbu doma produkuje už nějaký ten pátek a jeho hudební projev se za roky snažení vyvinul v naprosto profesionální a bezchybný. Byli to britští 65D Mavericks, první za hranicemi naší země, kteří si tohoto talentu všimli a právě nyní, 6. června 2005 mu vydávají desku "Territory of Fear" na labelu Inceptive!

Na desce tedy najdete hned 6 původních tracků. Čtyři energické taneční kompozice, plus dvě ambientní intra. Asi se ihned po prvním poslechu neubráníte pocitu, že zvuk projektu Cyp je více či méně podobný soundu samotných 65D Mavericks. Ano, dá se tu shledat jistá podobnost, ale rozhodně to neznačí jakýkoliv zápor, nebo negativum. Právě naopak, můžeme mít radost z toho, jak se nám pomyslná rodinka producentů této krve pomalu, ale jistě rozrůstá!

Sound projektu Cyp stojí především na krkolomě rozlámaných rytmikách a hodně industriálním pojetí děje, což má za důsledek velice efektní projev, který ovšem nebude pro všechny stravitelný a okamžitě
pochopitelný. Do detailu jsou propracovámy nepatrné drobnosti, které ve výsledku tvoří kompaktní
celek s uměleckou tváří. Všechny tracky na ep "Territory of Fear" se tváří velice podobně, jako chladná a vyhroublá industriální smršť, zahalená do démonického halucinogeního roucha, přičemž je každý z nich jiný a originální.
Vedle nesporných kvalit prvotiny projektu Cyp, je na závěr myslím nezbytné vyzdvihnout fakt, že Lukáš Novotný dělá hudbu bez ohledu na současné trendy, bez jakýchkoliv možných taktických kroků a především srdcem. Rozhodně není a asi nebude velkou komerční hvězdou, ale jistojistě je další sebevědomou hvězdičkou na zahalené obloze těch, kteří mají vlastní názor, bojují za něj a můžou na sebe být hrdi. A takových je opravdu málo! Doufám, že Vás potěší fakt, že už na podzim tohoto roku vyjde projektu Cyp rovněž na Inceptive celé album, čili máme se už teď na co těšit!!

Hodnocení: 95%

Cyp - Territory of Fear
Inceptive 007
www.cyp-project.net

Tracklist:
- First Object
- Second Process
- Drama!
- Explain Away
- Fear Of Converging part 2
- Territory of Fear

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016