RECENZE

 

Film Hotel Rwanda

Etnické čistky podle skutečných událostí ve filmu nominovaném na Oscara i Zlatý Globus. Když svět zavřel oči, Paul Rusesabagina otevřel svou náruč. Aneb zlo nemá šanci, jestliže slušní lidé NĚCO udělají.

 

Pat Archerová (vede sirotky k uprchlickým autobusům): "Tvrdí, že už tam není místo."
Paul Rusesabagina: "Vždycky je místo."

V první polovině 90. let vedly neshody mezi dvěma kmeny ve Rwandě až k občanské válce a děsivým etnickým čistkám. Mačetami ozbrojené milice Hutuů pobízené štvavým hlasem, který se bez přestání linul z rádia, během pouhých tří měsíců zavraždili milión příslušníků kmene Tutsi. Stalo se tak s vědomím prakticky celého světa, který se omezil jen na evakuaci svých ohrožených občanů.

To je zarážející. Hotel Rwanda ale není filmem, který si bere za cíl kritizovat politiku západních mocností. Jde především o životní příběh Paula Rusesabagina (hraje ho Don Cheadle nominovaný na Oscara), který, ač Hutu, coby manažer luxusního hotelu dokázal tváří tvář smrti a téměř bez jakékoliv pomoci zachránit více než 1200 tutsijských i hutuských uprchlíků.

Když šílenství etnických čistek vypuklo, byl hotel ve vlastnictví zahraniční společnosti díky hostům z ciziny jediným bezpečným místem široko daleko. I vzhledem k tomu, že v zemi byly přítomné jednotky OSN (mizivý počet mužů, který byl během krize navíc radikálně snížen!), věřil nejen Rusesanabega, že pomoc je na cestě. Ano, před hotelem se poměrně brzy objevila po zuby ozbrojené zvláštní komanda. Ale jen proto aby evakuovala zahraniční hosty.

Hotel zůstal plný uprchlíků a velící důstojník "modrých přileb" Oliver mohl u jeho brány nechat maximálně 3 své muže. V tom okamžiku rozjel Paul Rusesanabega vlastní záchranou akci, která možná nemá obdoby. Nařídil uprchlíky přeplněný hotel udržet v provozu, protože nejdůležitější bylo, aby se z místa nestal "obyčejný" uprchlický tábor.

Přesto musel Rusesanabega čelit hutuským milicím v situacích, kdy nešlo o život jen jemu, ale i jeho rodině (Sophie Okonedo byla za roli jeho manželky také nominována na Oscara). Nesmyslné vyvražďování ho vedlo až ke konstruování absurdní historky, že hotel sledují americké družice. To je ale asi jediná humorná scéna ve filmu.

Zbytek je plný emocí a napětí, které beze zbytku pohlcuje, i když samozřejmě víme, že Rusesanabegovi se podařilo i s ostatními uprchlíky uniknout. Přestože teď opravdu přemýšlím, nedovedu si vybavit ani jeden nedostatek ve scénáři, jeho zpracování nebo hereckých výkonech.

Naopak se vrací hrůza, která vychází už z podstaty zápletky: jak se někdo může dopustit takových zvěrstev a jak někdo může dopustit, aby taková zvěrstva byla páchána? Slovy Wyclefa Jeana v závěrečné písni Million Voices: "Když Amerika může být Spojenými státy americkými, proč nemůže být Afrika Spojenými státy africkými?"

Radim Bartík

Hodnocení: 100%

Hotel Rwanda
Kanada / Velká Británie / Itálie / Jižní Afrika 2004, 110 min.
scénář: Keir Person, Terry George
režie: Terry George
hudba: Jerry „Wonder“ Duplessis, Rupert Gregson – Williams, Andrea Guerra, Martin Russell
hrají: Don Cheadle, Sophie Okonedo, Nick Nolte, Joaquin Phoenix, Jean Reno
www.mgm.com/ua/hotelrwanda/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016