RECENZE

 

DVD Ali

Will Smith jako slavný boxer Muhammad Ali v životopisné fresce Michaela Manna (Collateral) s nominací na Oscara za výkon v hlavní mužské roli. Ali, zabij ho!

 

Will Smith jako slavný boxer Muhammad Ali v životopisné fresce Michaela Manna (Collateral) s nominací na Oscara za výkon v hlavní mužské roli. Ali, zabij ho!

"Ali, buma-ye!"

Cassius Clay (Will Smith) se v druhé polovině 20. století vynořil takřka odnikud. Ačkoli mu zpočátku nikdo nevěřil, získal titul mistra a stal se slavným boxerem. Po vzoru přítele Malcolma X si jméno změnil na Cassius X, aby se posléze stal Muhammadem Alim. Doba byla neklidná, Amerika neúspěšně válčila ve Vietnamu a černí bojovali za svou rovnoprávnost s bílými.

Ali se stal pro své názory "nepohodlným", a když odmítl narukovat, byla mu na několik let zakázána činnost. Právě ve chvíli, kdy byl na vrcholu. Skutečnou sílu Muhammada Aliho proto nikdo nikdy nepoznal. Poté, co svůj boj vyhrál a vrátil se do ringu, mu bylo už přes třicet. Pro mnoho lidí ale dodnes znamená mnoho.

aliA přesně to se Michael Mann, který má na kontě i Posledního Mohykána nebo film Insider: Muž, který věděl příliš mnoho, snažil říct. Ali sice zachycuje (nebo se o to pokouší) všechny podstatné chvíle Muhammadova života, ale stejně jako Mannův pozdější Collateral je daleko více o celkové atmosféře. Samotný děj ustupuje malinko do pozadí a Mann se zaměřuje na dobu a nálady kolem Aliho osobnosti. Čemuž výrazně napomáhá jednoznačně výborný soundtrack.

Will Smith uvolněně předvádí, že je daleko lepší herec než rapper. Do Aliho se doslova vtělil, což mu vysloužilo i nominaci na prestižního Oscara. Právě díky Smithovi dnes mladší generace snadněji pochopí, proč Ali tenkrát tolik znamenal, proč byl "cool" v době, kdy tohle slovo ještě nebylo tak populární jako dnes. V hereckém komandu vedlejších rolí vyčnívá pozdější držitel Oscara Jamie Foxx. Ali je jeden z těch důležitých filmů, které je dobré vidět.

Jamie Foxx: "James Brown přijde a všichni tleskají. Michael Jordan přijde a James Brown tleská. Muhammad Ali přijde a James Brown i Michael Jordan tleskají."

aliDVD je rozděleno na dva disky, z nich celý jeden okupuje téměř tří hodinový film. Teoreticky by měl být v prvotřídní kvalitě, ale je pravdou, že zvuk (anglicky Dolby Digital 5.1) poměrně často dost nepříjemně kolísá. Všechny bonusy, jsou stejně jako film, vybaveny českou titulkovou podporou.

Z bonusů stačí vidět Film o filmu, který seznamuje s osobností Muhammada Aliho a vypráví, kterak Will Smith trénoval se skutečnými boxery. Většina z nich se objevuje ve filmu v rolích svých předchůdců a oblíbenců. Will Smith pěje chválu na skutečného Aliho a vypráví historky jak se s ním setkal.

Pokud se vám ale film opravdu zalíbí, oceníte i sestřih scén z natáčení, který obsahuje pár scén setkání Smithe s Alim, a ve kterém si partu herců dělá srandu ze spícího Foxxe. Celkem nic se nestane, když vynecháte dlouhý seznam rozhovorů s herci a tvůrci. Zato si nenechejte ujít trailer, který obsahuje kompletní, do filmu nezařazenou, zato povedenou komickou scénu "Ali je fakt rychlý, děcka".

Radim Bartík

Hodnocení (film): 80%
Hodnocení (DVD): 80%

Ali
USA 2001, 152 min
scénář: Stephen J. Rivele, Christopher Wilkinson, Eric Roth, Michael Mann
režie: Michael Mann
hrají: Will Smith, Jon Voight, Jamie Foxx, Nona Gaye
www.magicbox.cz

DVD Ali
obrazový formát: 16:9
zvuková verze: angličtina (DD 5.1 / DTS), čeština (2.0)
titulky: české
bonusy: Film o filmu, Z natáčení, Rozhovory, Trailer
region 2 (Evropa), PAL
www.magicbox.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016