RECENZE

 

Recenze kompilace Essence Of Especial by Kyoto Jazz Massive

Známý japonský future-jazzový projekt Kyoto Jazz Massive o sobě opět dává vědět, tentokrát však ve spojitosti se svým vlastním vydavatelstvím Especial Records. Aktuální kompilace Essence Of Especial reprezentuje katalog tohoto labelu a jeho specifický zvuk spočívající v kombinaci jazzu a moderní elektronické hudby. Recenzi pro vás připravil FlyBoyEda.

 

Zdá se, že v Japonsku se kvalitní hudbě opravdu daří, zejména té mající co do činění s jazzem a jeho moderními variacemi. Velká líheň hudebních talentů, kde se vyspělé technologie střetávají s tradicemi, se s námi v minulosti podělila již o mnoho zajímavých hudebních ikon jako Dj Krush, Towa Tei, United Future Organization, Yukihiro Fukutomi, Mondo Grosso a v neposlední řadě také Kyoto Jazz Massive.

Právě bratrské sourozenecké duo Shuya & Yoshihiro Okinovi aka Kyoto Jazz Massive patří mezi ty nejzásadnější věrozvěsty v oblasti japonského jazzu a jeho s budoucností kompatibilních odrůd. Zformovali se počátkem 90.let coby djský tandem, který však o pár let později neodolal lákavému pokušení věnovat se také své vlastní tvorbě. Jejich album Spirit Of The Sun z roku 2002 (Compost Records) je považováno za velkou klasiku svého žánru a dostalo se mu zaslouženého úspěchu, kromě toho se však tito "bratři v jazzu" velmi úspěšně věnují také remixérským aktivitám. Každý zvlášť však rovněž nezahálí. Shuya Okino řídí kromě dalšího labelu (Quality Records) známý klub The Room, Yoshihiro Okino se pro změnu věnuje obchodu s deskami a vypracoval se i v ostříleného promotéra, který už do Japonska přivezl nejednu hvězdu.

Jejich aktuální počin – kompilace Essence Of Especial představuje opravdu zajímavý materiál, reprezentující směr, kterým se label Especial Records vydal. Svou tvorbu nám zde skrze 11 skladeb představí ta nejzvučnější jména této stáje. K jejichž hudbě se hodí všechny možné přívlastky, jen ne "nudná" či "konzervativní". Elegantně a mnohdy snad i trochu drze se nám zde mísí future-jazz, deep-house, broken beat, soul i trocha toho latina v podobě třeba bossanovy. To vše v unikátní a značně eklektické směsici, pro kterou jsou KJM i label Especial Records pověstní. Ne všechny skladby obsažené na této kompilaci mají vysloveně intelektuální či muzikantsky přehnaně vysoké ambice. Zatímco některé jazzové vyhrávky až "výplachy" alá projekt Bossa Free znějí extrémně sofistikovaně, vyspěle ale také náročně na poslech, mnoho jiných by se klidně dalo zařadit do škatulky "inteligentní, přesto bezstarostně happy juchajda". Přestože celá kompilace zní tak nějak zvláštně, jinak a asi i exoticky, na tracklistu nefigurují pouze japonští interpreti, ale i mnoho starých známých z nám relativně blízkých koutů světa.

Vedle takových mistrů svého řemesla, jako jsou Sleep Walker, DJ Kawasaki, geniální Hajime Yoshizawa a jeho další schíza Bossa Free, se zde objevují například Bakura (polovinu tohoto projektu tvoří Dominic Stanton aka Domu), Mark De Clive (společně s Dominicem působil v Legends Of The Underground), Markus Enochson, Chris & Nina & Friends (Chris & Nina by pro vás mohli být známí coby projekt Smoke City) a mnozí další. Jako hudební perličky se zde vyskytují rovněž zajímavé postavy taneční scény jako švédský sympaťák a v této sféře čím dál oblíbenější vokalista Ernesto, jenž je nám dobře známý třeba z alb party Beanfield nebo Lady Alma (jako guest vokalistku jí přizvali třeba 4 Hero v kultovní Hold It Down či již zmiňovaný Yukihiro Fukutomi ve skladbě Peace), Bembe Segue (rovněž z Legends Of The Underground) či DJ Mitsu a samotní KJM coby remixéři.

Zkrátka a dobře, pokud se vám z jakéhokoliv důvodu doposud nepodařilo proniknout do tajemné a pro mnohé posvátné škatulky zvané jazz, proč nevyzkoušet jeho o něco přístupnější, zábavnější a snad i méně strnulou variantu ztělesněnou právě touto kompilací. KJM i label Especial Records jsou dostatečnou zárukou toho, že jste v opravdu dobrých rukou.

Hodnocení 90% 

VA - Essence Of Especial - Compiled By Especial Records & Kyoto Jazz Massive
http://www.kyotojazzmassive.com/
http://www.myspace.com/kyotojazzmassive
http://www.especial-records.com/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016