PARTYINFO

 

MILLION MARIHUANA MARCH 2016

Datum konání:
07.05.2016 - sobota
Místo konání:
Praha - Karlovo náměstí
DJs:
Nevereš - Cocoman & MessenJah & Dr. Kary, Beduan & Ezop, Babe LN, Bazooka Joe, MikkiM & Dave Trumpeteer
Live:
Unietd Heads, Circus Problem, Larika, Garage and Tony Ducháček, The Tchendos
Popis:
start: 12:30, vstup: zdarma
 
 
Million Marihuana March 2016 se uskuteční již tuto sobotu

V sobotu 7. května 2016 se v Praze uskuteční již devatenáctý ročník tradiční demonstrace a průvodu za legalizaci, kterým se Česká republika připojuje k celosvětovému protestu proti přetrvávající kriminalizaci konopí a jeho pěstitelů a uživatelů. Akce odstartuje ve 12:30 na Karlově náměstí, odkud se veselý a mírumilovný průvod vydá přes centrum metropole na Letenskou pláň. Tam bude demonstrace završena oblíbeným a legendárním "kulturně zdělávacím" happeningem.

 

Cílem akce, kterou pořádá sdružení Legalizace.cz, je především dát politikům jasně a nahlas najevo, že my, občané České republiky, důrazně odmítáme tolerovat a respektovat zastaralé, nefunkční a diskriminační zákony, které nám zakazují volně nakládat s léčivou bylinou konopí, a že požadujeme jejich neprodlenou změnu. 

Ve světle aktuálního dění na poli globální i české protidrogové politiky je čím dál jasnější, že náš požadavek na legalizaci konopí je zcela legitimní a představuje jedinou možnou cestu, jak efektivně minimalizovat společenská i zdravotní rizika užívání této rostliny. V době, kdy konopí i k rekreačním účelům legalizovalo několik států USA, Uruguay a v nejbližší době tak hodlá učinit Kanada a další státy, kdy se o naprostém selhání prohibičního přístupu otevřeně hovoří na ultrakonzervativní půdě OSN a kdy k legalizaci vyzývá stále více významných osobností celého světa, je zřejmé, že ilegalita konopí je nadále neudržitelná. 

Více než půl století trvající zkušenost jasně ukázala, že prohibice problémy a rizika spojené s drogami a především s konopím nejen neřeší, ale naopak vytváří nové, které jsou v důsledku podstatně nebezpečnější. Jedná se především o vytvoření černého trhu obrovských rozměrů, který financuje organizovaný zločin a na němž jsou obchodovány společně takzvané měkké i tvrdé drogy neznámé kvality a složení, dále nikam nevedoucí plýtvání omezenými zdroji a prostředky orgánů činných v trestním řízení a konečně i stigmatizaci a selektivní šikanu uživatelů a omezování lidských práv a svobod. Legální regulace naopak nabízí možnost efektivní kontroly obchodu, minimalizaci zdravotních rizik prostřednictvím zajištění kvality a informovanosti uživatelů, uvolnění kapacit bezpečnostního aparátu a v neposlední řadě významný přínos do státního rozpočtu. Právo v soukromí pěstovat a užívat jakoukoli rostlinu by pak jednoznačně mělo být součástí každé svobodné společnosti. "Vývoj posledních let dává jednoznačně za pravdu našim argumentům pro legalizaci. Česká republika sice pomalu a poněkud podivně legalizovala konopí jako lék, na druhé straně jsme ale svědky nechutných a nemorálních kampaní jako známá monstrakce proti growshopům a nahánění a pokutování neškodných uživatelů s jedním jointem. Ačkoli i český národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil předpovídá legalizaci v ČR v horizontu 10–15 let, my nechceme a nebudeme čekat věčně, než věci neznalí byrokrati ve vládě a parlamentu, natož v OSN, pochopí a přijmou argumenty odborníků. Legalizujeme teď a tady a Million Marihuana March 2016 bude nejen demonstrací, ale i oslavou svobody a odmítnutím zla, které prohibice ztělesňuje," říká předseda sdružení Legalizace.cz Robert Veverka.

Hlavním a zásadním požadavkem letošní demonstrace zůstává legalizace pěstování a držení konopí a konopných produktů pro vlastní potřebu, a to jak za účelem léčby, tak i k účelům rekreačním.

Sdružení Legalizace.cz se dlouhodobě věnuje osvětové a informační činnosti, spolupráci s podobně zaměřenými organizacemi po celém světě a veřejně prospěšným projektům. Mezi celorepublikově nejúspěšnější akce patří kampaň Semínka seniorům, v rámci které sdružení letos zdarma poskytlo semínka konopí více než třem tisícovkám seniorů či nemocným lidem, kteří o ně projevili zájem. Legalizace.cz vyzývá politiky: "Ukončete konopnou prohibici. Regulujte obchod s konopím a hlavně legalizujte pěstování a držení konopí dospělými lidmi pro jejich vlastní potřebu!" Kromě tradiční kulturní produkce na dvou hudebních pódiích, akcí z neziskového sektoru, fireshow, programu pro děti a afterparties v několika pražských klubech se můžete těšit na politickou diskusi High@Park, na kterou přijali pozvání:

Ivan Bartoš (Česká pirátská strana)
Václav Láska (Strana zelených)
Martin Pánek (Strana svobodných občanů)
Filip Humplík (ODS)

Hudební program můžete sledovat v živém přenosu na webové adrese live.legalizace.cz

Aktuální informace a detailní program naleznete na adrese mmm.legalizace.cz.

Poznámka pro novináře:

Namísto tiskové konference je pro vás připraven informační servis přímo na místě konání happeningu Million Marihuana March 2016 na Letenské pláni, a to v Press centru Legalizace.cz v době od 15:00 do 17:00. 

Kontakty:

Robert Veverka, předseda a mluvčí Legalizace.cz, tel.: 773 691 561, e-mail: robert@legalizace.cz
Martin Juki Jyrkinen, tiskový servis, tel.: 735 009 046, e-mail: juki@legalizace.cz

 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016