PARTYINFO

 

DUNA CRYSTAL

Datum konání:
27.11.2015 - pátek
Místo konání:
Praha - Neone
DJs:
n.akin (DE), Talski (DE), Mike.H, Dash, KinA, Synaptik
Live:
3D visual s mappingem: bee you, _IT_
Info:
http://www.facebook.com...
Popis:
start: 22:00, vstup: 150,- Kč
 
 
Talski: "Miluju meditativní aspekt v hudbě..."

Talski, PANDT, I T O E, Niklas Kraft, Detlef Diamant, The Moon With Teeth... Pár aliasů ještě časem určitě na rub tohoto multiinstrumentalisty, skladatele, DJe a producenta z německého Leipzigu přibude. Narodil se do hudební rodiny, má klasické hudební vzdělání a dnes se věnuje celým svým srdcem různým odnožím neklasické tvorby, od psy jazzu k technu. Více o svém příběhu, o cestě k elektronické hudbě a dalším experimentům, a také malinko ze svého dobře uzamčeného vnitřního světa s námi Niklas posdílel v následujícím rozhovoru.

 

Vystupuješ a tvoříš pod různými jmény. Mohl bys nám pomoci rozluštit, v čem jsou rozdíly mezi Tvými jednotlivými projekty?

OK. Takže Niklas Kraft je moje vlastní jméno. Talski byl první alias, když jsem začal produkovat elektronickou hudbu. PANDT a I T O E jsou víceméně live projekty nebo projekty s kapelou, které oba existují přibližně dva roky. Perm a já jsme se poznali na jedné párty a brzy jsme se rozhodli spolu jamovat, dělat masivní techno - to je tedy PANDT. I T O E je kapela složená z bicích, kytary a dvou synťáků. V tomto projektu se snažíme uniknout konvenčnímu pojetí z hlediska instrumentace - je to volně improvizační záležitost. Detlef Diamant je pak další náhodný alias pro různé druhy produkce.

Talski
Ty jsi také hudebník... Na které nástroje hraješ? Studoval jsi hudbu?

Jako dítě jsem se učil hrát na piano a saxofon, a chytlo mě to, tak jsem na tom postupem času více a více pracoval spolu s mými učiteli. A velmi záhy mě napadl mistrovský plán dělat to jednoho dne profesionálně. O deset let později jsem vystudoval saxofon v Lipsku. 

Někdy mě napadá, že jazz má velmi blízko k technu, nebo naopak. Dnešní techno mi přijde více zvukově minimalistické, ale zároveň umí být mnohem sofistikovanější a složitější - rytmy se míchají do sebe, a plochy jsou občas velmi blízké jazzu. Tak to ale cítím já, co si o tom myslíš Ty?

Hmm, jazz a techno srovnávat, to je pro mě velmi těžké, a to z více hudebních parametrů, jako je harmonie a melodie. Rytmicky lze rozhodně najít podobnosti, ale to ve většině dnešní muziky, která je spojena nějak s pop-kulturou nebo sub-kulturou, ta má určitě kořeny v jazzu. Ale to je možná spíš téma na muzikologickou esej...



Odkdy skládáš hudbu?

Vzpomínám si, že jednoduché melodie se dvěma třemi akordy jsem složil už jako dítě. Seděl jsem u piana mých rodičů, pokoušejíc se zaznamenat to, co mi přišlo na mysl. Samozřejmě to se rozvinulo během posledních let, a jako puberťák jsem zkoušel skládat pro různé skupiny (big bandy, orchestry, smyčcový kvartet, pěvecký sbor), ale většinu jsem nedokončil. Před několika lety jsem zjistil, že skládání hudby v mém světě zvuku znamená: improvizovat a objevovat novou hudbu. Řekl bych, že když hraješ plně improvizovanou hudbu před publikem, více méně skládáš hudbu v reálném čase. A pro mě jsou tohle nejvíc vzrušující momenty, které si umím představit. Cesta více vzrušující než pouhé zaznamenávání hudby. 

Jak dlouho se věnuješ DJingu?

Asi čtyři roky, jestli si to pamatuji správně... :)



Proč nebo co tě vedlo k tomu postavit se za gramce?

Miluju takový ten meditativní aspekt v hudbě, v základě postavený na loopech a hypnotických zvucích. Když jsem šel poprvé na techno párty a objevil, jak intenzivní umí být směs zvuků a loopů, a jak zajímavý tvar může mít DJ set, jakožto hudební příběh nebo výlet jinam, tak jsem si začal kupovat více a více desek a to mě dovedlo za gramce. 

Jaké jsou tvé hudební ideály?

Kdybych chtěl odpovědět na tuto otázku, musel bych vytvořit nikdy nekončící seznam alb, kapel, skladatelů a producentů... Kdybych měl zmínit někoho, kdo mě vskutku ovlivnil, řekl bych, že: John Coltrane, Johny Greenwood, Jan Jelinek, Bach a Aphex Twin. Ale pro mě je to velmi těžké říci, protože nemám obrazy mých osobních hrdinů. Nejčastěji se mi líbí jednotlivá alba nebo skladby různých autorů.

Talski
Jaký zvuk máš v poslední době v oblibě?

Hřejivý, čerstvý, vzdušný, groovy, "edgy", kolébavý, hypnotický a se spoustou ruchů...

Jaká hudba tě během života ovlivnila a odkdy to byla elektronická hudba?

Během dětství jsem byl ovlivněn hodně klasickou hudbou a deskami "neue deutsche welle" (rozuměj nová německá vlna - pozn. aut.). Místo hraní her jsem začal produkovat hip hop instrumentálky, se starým sequencerem Yamaha a MIDI klávesami, když mi bylo dvanáct. Kolem šestnácti / sedmnácti jsem začal objevovat house a detroitské techno a cítil jsem se těmito druhy rytmů dosti osvícen. A taky tou určitou energií. To byl můj vstup do světa elektronické hudby...



Máš nějaké hudební sny nebo tzv. touhy?

Chci žít hudbou. To je jediná touha, kterou mám už léta...

Před létem jsi už jednou v Praze hrál. Jaké to bylo?

V Praze jsem už hrál a bylo to fajn. Líbí se mi město a fakt, že to není daleko od Lipska. 

Talski
Leipzig, nebo Berlin? Co tě drží v Lipsku? Berlín je blízko - nepřemýšlíš tedy o tom, že by ses přestěhoval?

Jistě, Berlín je blízko a je to samozřejmě výborné místo, obzvlášť pro kreativní lidi a tzv. umělce. Vždycky si návštěvu a hraní v Berlíně užívám. Ale žiju v Lipsku už skoro osm let a vidím, jak se toto město během té doby změnilo. Tolik lidí sem neustále přijíždí a celá scéna se transformuje, protože kreativní lidé hledají tuto underground náladu, která tady v Lipsku je. Dle mého názoru je Berlín už natolik profláklý, že už to není ten "správný androš". Jakoby se nějak vyčerpal... Ale uvidíme, co se stane dál.

Co bys ve světě změnil, kdybys mohl změnit cokoli si přeješ?

Mir, neomezenou toleranci a legalizovat trávu!



Plní se Ti Tvá přání často, nebo dosahuješ často toho, co si přeješ?

Nepřemýšlím moc o tom, čeho bych chtěl v životě dosáhnout, soustředím se vždy na to, co právě teď dělám. Jak jsem už řekl, nemám žádný skutečný mistrovský plán. Je tohle odpověď? :)

Ptala se Audrey Horne v listopadu 2015.

foto: archiv

Německý DJ a producent Talski se znovu představí v České republice a to v pátek 27. listopadu na párty Duna v klubu Neone.

 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016