PARTYINFO

 

ROBERT CRAY BAND

Datum konání:
27.10.2014 - pondělí
Místo konání:
Praha - Akropolis
Live:
Robert Cray Band
 
 
Velký inovátor blues Robert Cray se vrací do Prahy

Zvukově výborně disponované prostředí pražské Akropole bude 27. října místem, kde bude možné po dvou letech zažít samostatný koncert jednoho z nejoriginálnějších bluesmanů posledních čtyř dekád. V roce, kdy Robert Cray slaví s neutuchající energií neskutečných 40 let na scéně, představí tento pětinásobný držitel ceny Grammy nové album “In My Soul”, které sklízí zasloužený ohlas po celém světě. Vedle desky přiveze i obrovskou dávku vitality a energie, jíž je se svojí kapelou na pódiu proslulý. Rafinovaný mix blues a soulu, okořeněný mimo jiné přísadami funku či r’n’b, hlas, který umí dojmout, být vemlouvavý, přesvědčivý i strhující. Originální a nezaměnitelný styl hry na elektrickou kytaru. A zejména sdílené nadšení z hudby od muže, který, přes svoji pevnou pozici na hvězdném hudebním nebi, zůstává pokorným umělcem s velkým respektem a úctou k fanouškům a publiku. Sečteno a podtrženo: V předvečer státního svátku nás čeká velká slavnost radosti z hudby, která rozproudí krev v těle a potěší srdce i uši.

 

 

Čtyřicetiletá cesta Roberta Craye krajinou blues a rocku, kterou lemuje 15 nominací na cenu Grammy, z toho pět “proměněných”, 17 alb, milióny prodaných nosičů a tisíce koncertů po celém světě, začala v rodině profesionálního vojáka, která se často stěhovala. O svém dětství vypráví: “Pořád jsme se někam přesouvali, měl jsem dost času, a tak se kytara stala mojí kámoškou. Když jsem ji poprvé vzal do ruky, právě vystartovali Beatles. Proto jsem kytaru dostal já, a proto jí dostaly v té době spousty dětí.” Dále vykresluje onu atmosféru, typickou pro šedesátá léta po celém světě: “Všichni tím žili, neustále to vřelo: ‘Koukej, co jsem se naučil za grif.’ nebo: ‘Tak jo, já vás ten fígl naučím…’ Tohle zažehlo můj zájem o hudbu a ten už mne nikdy neopustil.”

 

V roce 1974 se Robert Cray objevil poprvé na pódiu se svojí kapelou Robert Cray Band. Mezi své vzory řadí mimo jiné Jimiho Hendrixe, Buddyho Gaye a B. B. Kinga, ale zejména Alberta Collinse, jehož show viděl na školní akci. První album vydávají v roce 1980. Zásadním přelomem a dodnes jednou z nejdůležitějších desek bluesové historie je však album Strong Persuader z roku 1986. Je považováno za dílo, které blues převedlo do doby syntezátorů a MTV a nabídlo jej širokému rockovému i popovému publiku. Originální kytarový styl, výjimečná schopnost přijímat prvky soulu a r’n’b, vstřebávat podněty z aktuálního hudebního světa Roberta Craye vyneslo do nejvyšších pater muzikantské extratřídy. Má za sebou účinkování a spolupráci s takovými osobnostmi, jako jsou  Eric Clapton, Keith Richards, Tina Turner nebo bluesová legenda John Lee Hooker. V roce 2011 byl uveden do Bluesové síně slávy ve svých 57 letech jako vůbec nejmladší interpret v historii.

 

 

Do Prahy přiveze vedle osvědčených hitů i materiál z nového CD In My Soul, které je dalším skvělým počinem. Vedle vlastních skladeb zde skládá hold několika velikánům - soulovému guru Otisi Reddingovi, loni zesnulému zpěvákovi Bobby “Blue” Blandovi, najdeme zde i poklonu Bookeru T. Jonesovi. Britský Guardian poukazuje na to, že jako vždy je Crayův hudební svět plný upřímných emocí a končí svoji nadšenou recenzi třemi lapidárními slovy: „Mistr v práci”.

 

Díky pořadatelům festivalu United Islands of Prague se můžete 27. října nechat unést do emocionálního světa mistra moderního blues Roberta Craye v inspirativním prostředí pražského Paláce Akropolis i vy.

 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016