PARTYINFO

 

CZECH THE LIGHT

Datum konání:
25.04.2014 - 26.04.2014
Místo konání:
Kutná Hora - Kutná Hora
Info:
http://www.czechthelight.cz
Popis:
Jednotlivé akce CZECH THE LIGHT chtějí přinést ukázky moderního audiovizuálního umění do českých regionů, a nabídnout tak návštěvníkům ojedinělý kulturní zážitek na netradičních místech.
 
 
Czech The Light: Světelné umění nejen v Praze

V dubnu letošního roku odstartuje v České republice jedinečný kulturní projekt s názvem Czech The Light. Jedná se o sérii kulturních akcí v regionech inspirovanou konceptem festivalů světla. Projekt oživí veřejný prostor významných českých měst, a to prostřednictvím uměleckých světelných instalací, velkoformátových videomappingů na ikonické objekty české architektury nebo workshopů na téma malování světlem.

 

 

Hlavní program Czech The Light začíná 25. dubna v Kutné Hoře, kde odstartuje velkolepým videomappingem na chrám sv. Barbory. Projekci s názvem „Spektrum“ zde představí české uskupení The Macula, které se proslavilo videomappingem promítaným na Staroměstský orloj nebo kostel sv. Ludmily v Praze. Projekt Czech The Light bude po Kutné Hoře pokračovat v Brně, Olomouci a Českém Krumlově, kde se návštěvníci mohou těšit na světelná díla českých umělců, jako jsou Jakub Nepraš, Rony Plesl či Vladimír 518 a další. Menší doprovodné akce nebo workshopy malování světlem však míří také do Hradce Králové, Plzně, Ostravy nebo Berlína. Czech The Light pak vyvrcholí v říjnu největší českou kulturní akcí, festivalem světla Signal v Praze, jehož první ročník vloni navštívilo téměř 250 000 diváků.

 

 

Jednotlivé akce Czech The Light chtějí přinést ukázky moderního audiovizuálního umění do českých regionů, a nabídnout tak návštěvníkům ojedinělý kulturní zážitek na netradičních místech. Czech The Light promění po setmění známé kulisy českých měst i památek UNESCO v živoucí světelnou galerii. Nejenže představí město v úplně jiném světle místním obyvatelům, ale přiláká do regionu také pozornost turistů z celé České republiky i sousedních zemí.

Do projektu Czech The Light se zapojila řada českých umělců, kteří v jednotlivých regionech uvedou své původní světelné instalace, z nichž některé byly premiérově předvedeny v říjnu 2013 v Praze na festivalu světla Signal. Diváci se mohou těšit na Dům stínů Františka Skály, Můru Jakuba Nepraše, plastiku z uranového skla Ronyho Plesla, Slunce Josefa Šafaříka, Phosphor 360 ver. B Prokopa Bartoníčka nebo instalaci Vladimira 518 a Davida Vrbíka, videomapping Andreje Boleslavského nebo Mrak z tisíců žárovek umělců Caitlind Brown a Wayna Garretta.

Projekt Czech The Light je zdarma a jeho program je vhodný pro všechny věkové kategorie od rodin s dětmi až po seniory! Pro více informací sledujte www.czechthelight.cz .

 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016