CLANEK

 

D-Vinyl 2020: první konkurent Final Scratche

Někdo si možná myslí, že Final Scratch je jediné zařízení svého druhu, ale to je omyl. Již v dubnu roku 2002 se na trhu objevil jeho první vážný konkurent, zařízení nazvané D-Vinyl 2020 od korejské firmy Soundgraph. S tímto zařízením mám určité zkušenosti a tak se vám ho budu snažit přiblížit co nejlépe.

D-Vinyl 2020 nabízí celkem zajímavé řešení. Dalo by se totiž říci, že se jedná o křížence Final Scratche a ovládacího panelu od dvojitého mixovacího CD přehrávače, protože D-Vinyl 2020 má místo Scratch Ampu právě takový panel.

Další nezbytnou součástí jsou kromě ovládacího panelu pochopitelně 2 desky a speciální software. Počítač se s ovládacím panelem propojuje pomocí rozhraní USB, zapojení celého sytému je téměř stejné jako u Final Scratche a tak se tím nebudeme zdržovat.

Ovládací panel nabízí komfortní ovládání a také možnost hrát i bez připojení gramofonů! Obsahuje totiž vše potřebné k mixování…

panel

 

 

 

 





Naleznete na něm spoustu tlačítek k ovládání jim příslušných funkcí, 2x JOG kolečko sloužící pro pohyb ve skladbě a ovládání několika dalších funkcí, 2x pitch fader pro změnu rychlosti a 2x displej zobrazující důležité číselné údaje (pořadové číslo tracku v playlistu, čas od začáku/do konce, změnu rychlosti v %, hodnotu BPM atd.). Proč tam je většina prvků 2x jistě nemusím nikomu vysvětlovat... Za zmínku by jěště stála skupina diod zobrazující jednotlivé beaty a jejich synchronizaci.

deskyDesky mají opravdu povedený design, ale to není zas důležité, nás by mělo zajímat co je na nich. Na deskách je  speciální signál jen pro zjištění rychlosti a směru pohybu. Časová pozice se u tohoto systému ze signálu zjistit nedá, protože signál nenese informaci pro její zjištění. Takže, když vezmu jehlu z hrající desky a dam ji doprostřed, tak načtený track bude hrát od pozice, ve které se nacházel ve chvíli, kdy jsem zvednul přenosku. K čemu je to dobré?

Při scratchingu se občas stane, že jehla přeskočí do vedlejší drážky, to by u klasické desky nebo Final Scratche v normálním režimu znamenalo nechtěný časový posun ve skladbě (klasické přeskočení). Ale pokud vám přeskočí jehla u tohoto zařízení, tak to vůbec nepoznáte! Mnoho z vás teď jistě zajímá, jak je tedy řešen pohyb v tracku. Řešení je naprosto jednoduché, díky ovládacímu panelu se v tracku  pohybujete úplně stejně jako u CD přehrávače, tedy pomocí JOG kolečka a přetáčecích tlačítek, které vás posunou o 20 sekund vpřed nebo vzad.

Software se skládá ze 3 samostatných programů…
1. program - Playlist editor slouží pro tvorbu playlistů a nastavení celého systému. Nastavit si můžete třeba latency, rozsah pitch faderu (8,12,25,100%) , rozsah pitch bendu (4,8,12,16,20%) a několik dalších věcí. Velkou nevýhodou je, že playlisty mohou obsahovat maximálně 99 skladeb a že hlavní program pracuje jen se skladbami, které se v playlistech nachází.
Pokud tedy zapomenete do playlistu vložit svůj oblíbený track a již mixujete v hlavním programu, tak máte smůlu a musíte hlavní program ukončit a chtěný track musíte do playlistu opět vložit pomocí Playlist editoru. Možnou další nevýhodou by mohla být podpora jedině formátu MP3.

2. program je již ten hlavní, který slouží k mixování. Po jeho úspěšném spuštění se vám na obrazovce objeví 4 virtuální zařízení.
Prvním zařízením je LCD panel, na které se nachází 2 displeje, které zobrazují úplně to stejné, co vám zobrazují displeje na skutečném ovládacím panelu. Při aktivaci výběru skladby se vám na aktuálním virtuálním displeji však objeví veškeré důležité informace o ní. Důležitými informacemi mám na mysli název souboru, název skladby, jméno umělce, název alba, hudební žánr, délku skladby, počet uložených cue bodů, počet uložených smyček a nechybí ani hodnota BPM. Informace typu název skladby, umělce, alba apd. se vám objeví jen tehdy pokud jsou uloženy v ID3 tagu.popis

Druhým zařízením je ovládací panel, na kterém naleznete všechny ovládací prvky, které jsou na skutečném panelu. Rozmístění jednotlivých ovládacích prvků je také stejné a veškerá činnost, která se odehrává na skutečném panelu, se zde projeví.
Pokud tedy posunu pitch fader na skutečném panelu, tak pitch fader na panelu virtuálním se posune také. To se týká i tlačítek a JOG kolečka. Při aktivaci nějaké funkce příslušející JOG kolečku se JOG kolečko na virtuálním panelu promění v malý displej zobrazující nastavení dané funkce. Děje se tak například při volbě efektu.

Třetím zařízením je visual panel, který slouží k zobrazení časového průběhu načteného tracku. Kromě toho vám zobrazí i jednotlivé cue body a smyčky, číslem (1-2-3-4) také označuje typ beatu. V případě, že počítač nestíhá zobrazovat časový průběh, například při přetáčení, tak se vám na obrazovce na chvíli objeví rotující talíř.

Posledním zařízením je playlist panel, který zobrazuje seznam tracků daného playlistu. Kromě názvů skladeb také zobrazuje jejich délku, BPM a počet uložených cue bodů a smyček.

3. program se jmenuje MP3 editor a jak už sám název napovídá, slouží k editaci souborů MP3. Můžete v něm vytvářet a editovat cue body a smyčky. Jednotlivé body a smyčky si potom můžete také pojmenovat. Dále pomocí tohoto programu můžete editovat ID3 tag a měřit BPM. BPM měřič vám nabídne 6 hodnot a vy si vyberete tu správnou. Pokud vám však žádná z hodnot nebude vyhovovat, tak si hodnotu BPM můžete změřit sami pomocí označení části tracku se čtyřmi údery. Cue body, smyčky i hodnotu BPM lze následně uložit přímo do souboru MP3!

programy

 

 

 

 

 

Popis jednotlivých komponentů máme zdárně za sebou a tak se můžeme vrhnout na možnosti a funkce, které toto zařízení nabízí.

D-Vinyl 2020 pracuje ve 3 módech,  prvním z nich se nazývá Analog Vinyl a slouží pro práci s klasickými deskami. Dalším módem je Digital Vinyl, tento mód umožňuje ovládat soubory MP3 pomocí gramofonů. V tomto módu zařízení pracuje téměř stejně jako klasický Final Scratch. Pro práci v tomto módu můžete také použít scratchovací CD přehrávače místo gramofonů. Balení totiž obsahuje CD se stejným signálem, který se nachází deskách. Výhodou je, že CD přehrávače můžete zapojit přímo do konektorů Phono IN na ovládacího panelu bez použití nějakého redukčního prvku. Úroveň signálu na CD je totiž velmi malá.

Posledním módem je MP3 Player, který slouží pro přehrávání souborů MP3 bez použití gramofonů. Vše se totiž ovládá prvky na ovládacím panelu.

Další zajímavou možností je záznam vašeho mixu nebo setu do souboru WAV v CD kvalitě (44.1kHz,16bitů, stereo). Stačí jen připojit výstup z vašeho mixážního pultu do k tomu určených konektorů na ovládacím panelu a zmáčknout tlačítko pro záznam.
Záznam lze také pomocí tlačítka Pause dočasně zastavit, po opětovném stisknutí se bude pokračovat v záznamu do stejného souboru. Pokud by jste totiž záznam ukončili a pak začali znovu nahrávat, vytvořil by se nový soubor. Po celou dobu záznamu máte navíc přehled o úrovni nahrávaného signálu. K tomu slouží analyzér úrovně, který je umístěn vpravo dole v hlavním programu.

Co se týče mixovacích funkcí, tak mnozí jistě ocení BPM měřič, ukazatel synchronizace a synchronizační funkce, pitch lock, pitch bend, cue body, smyčkování a zpětný chod. Za zmínku by také stály efekty.

ovladaniBPM měřič
Pokud jste si již hodnotu BPM nezměřili a neuložili již v MP3 editoru, tak vám ji hlavní program změří sám. Pro případ, že by jím změřená hodnota byla špatná je zde k dispozici ruční měřič. Ten funguje tak, že pokaždé, když uslyšíte úder, zmáčknete tlačítko. Po několika stisknutích se vám na displeji objeví vypočítaná hodnota BPM. Program si totiž zapamatuje dobu po jakou jste tlačítko mačkali a počet stisků. Potom číslo 60 podělí touto dobou a výsledek vynásobí počtem stisků, tím získá hodnotu BPM. Musím podotknout, že takto získaná hodnota nebude přesná, protože mezi úderem a vaším stiskem tlačítka je vždy trochu jiná časová prodleva. Hodnotu BPM lze i v hlavním programu uložit přímo do souboru MP3.

Ukazatel synchronizace a synchronizační funkce
Jedná se o 12 diod rozmístěných do 3 sloupců a 4 řádků, diody v 1. a 3. sloupci ukazují aktuální beat. Když dojde k synchronizaci obou tracků, tak se také začnou rozsvěcovat jednotlivé diody v prostředním sloupci. Stisknutím příslušného tlačítka můžete nechat počítač tracky zasynchronizovat za vás. Aby toto fungovalo, tak si musí odpovídat jednotlivé typy úderů u obou tracků. Často se stává, že počítač nenastaví typy úderů správně. Potom tedy u daných tracků musíte pomocí příslušného tlačítka nastavit 1. beat.
Pak už jen stačí stisknout tlačítko pro synchronizaci a skladba, kterou chcete nechat zasynchronizovat se na chvíli zastaví a rozjede se až track načtený ve vedlejším přehrávači dosáhne stejného beatu(1-2-3-4).
V režimu MP3 player může počítač za vás srovnat i BPM.

Pitch lock
Tato funkce uchová hodnotu na jaké se nachází pitch fader vašeho gramofonu při přechodu do režimu MP3 player. Tuto funkci ocení asi nejvíce ti, kteří zrovna nemají kvalitní gramofon. Proč? Protože mohou srovnat BPM a zasynchronizovat tracky pomocí gramofonu, pak se přepnou do režimu MP3 player a kolísavé otáčky nekvalitního gramofonu již nebudou zasynchronizovaný track ovlivňovat.

Pitch bend
Tuto funkci můžete znát z mixovacích CD přehrávačů. Jedné se o tlačítka pro zpomalení nebo zrychlení skladby, což nahrazuje přibrždění nebo popostrčení gramofonu. Pokud se vám začínají úderu trochu rozcházet, tak mačkáním těchto tlačítek si je pěkně srovnáte. Tohle má velkou výhodu, pokud zrovna dorovnávání úderů na gramofonu není vaše silná stránka.

Cue body
Cue body slouží k uložení určité pozice ve skladbě, kterou potřebujte rychle najít a začít od ní hrát. Vytvoříte a uložíte si určitý cue bod, který si později načtete a po stisknutí tlačítka Play začne hrát skladba z daného místa. Většinou se to používá k odstartování z místa, ze kterého chcete začít mixovat.
D-Vinyl 2020 umožňuje práci až s 20 cue body. Cue body můžete vytvářet a ukládat buď v hlavním programu nebo v MP3 editoru, kde je navíc můžete také pojmenovat a editovat. Cue body se ukládají přímo do souboru MP3.

Smyčkování
Podobně jako cue body lze ukládat i smyčky. Označíte si počáteční a koncovou pozici budoucí smyčky. Smyčku si potom uložíte.V případě potřeby si potom požadovanou smyčku načtete a po stisknutí tlačítka Reloop se začne přehrávat vámi vybraná smyčka. Smyčku později můžete opustit použitím tlačítka Loop out. Smyčky můžete opět vytvářet a ukládat buď v hlavním programu nebo v MP3 editoru, kde je lze navíc pojmenovat a editovat. Maximální počet smyček je 20 a také se ukládají přímo do MP3 souboru.

Zpětný chod
D-Vinyl 2020 umí také funkci Reverse (zpětný chod)! Pokud z jakéhokoliv důvodu potřebujete, aby skladba hrála pozpátku, tak jediné co pro to musíte udělat, je stisknout Jog kolečko, tím se aktivuje zpětný chod. Váš gramofon se sice bude stále točit stejným směrem, ale skladba již bude hrát směrem opačným!

efektyEfekty
D-Vinyl 2020 disponuje 4 efekty, které se ovládají pomocí Jog kolečka.
První z nich se nazývá Chop a na určitou dobu (1/2,1/4,1/8,1/16 taktu) umlčí zvuk daného přehrávače.
Druhý efekt se nazývá Pan a je podobný prvnímu. Rozdíl je v tom, že dojde k střídavému umlčení jednoho kanálu. Zvuk se tedy střídá mezi levým a pravým kanálem. Třetím efektem je sampler. V konfigurační části programu Playlist editor si načtete 10 krátkých souborů WAV z vašeho HDD.
V hlavním programu potom zvolíte tento efekt a vyberete si 1 z těchto 10 zvuků, který se každým následným stiskem Jog kolečka přehraje. K čemu je to dobré? Například k obohacení vašich mixů o různé hlášky… Poslední efekt se nazývá Vinyl effect. Tento efekt přidává do skladby různé praskání a bručení známe ze starých desek a gramofonů. Míra degradace zvuku závisí na vámi zvoleném nastavení.

D-Vinyl 2020 pracuje pod operačními systémy Windows 98se, Windows 2000 a Windows XP. Co se týče požadavků na hardware, tak potřebujete počítač alespoň s procesorem Pentium III o minimální frekvenci 550Hz, 128MB Ram a grafickou kartu umožňující pracovat v rozlišení 1024x768. Dále je nezbytný USB port. Pro Práci pod Windows Xp se by jste měli mít minimálně procesor Pentium IV 1,4 Ghz.

¨kompletZávěrem bych se měl asi podělit o nějaké mé praktické zkušenosti.
BPM měřič a synchronizační funkce nepracují často přesně.
Odchylka od skutečného BPM se pohybuje tak do 2 BPM. Na hrubé srovnání tempa to však dostačuje. Synchronizační funkce nepoužívám, takže jejich nepřesnost mi nevadí. Co mi ale vadí, je nekvalitně udělaný MP3 editor. Nejde v něm udělat přesná smyčka. Podobná situace je i při označování 4 úderů pro ruční měření BPM. Tento editor jsem tedy používal jen k pojmenování cue bodů a smyček, které jsem si vytvořil v hlavním programu.
Dále bych měl zmínit, že tento systém má občas problém se synchronizací skladeb, skladby se vám začnou rozcházet, ačkoliv by neměly. Bohužel nedokážu říci, zda je to problém čistě tohoto zařízení nebo je na vině také počítač. Na některých počítačích totiž mívá toto zařízení občas problémy. Například na jednom počítači se mi ho vůbec nepodařilo rozjet pod Windows 98. Kromě toho, také jednou za čas došlo k samovolnému ukončení hlavního programu nebo vytuhnutí celého počítače.
D-Vinyl 2020 má také slabou podporu ze strany výrobce a horší dílenské zpracování. Výrobce sliboval občasnou aktualizaci softwaru s přidáním některých nových funkcí apd., ale vydal jen 2 service packy a od doby vydání posledního se více jak rok nic nestalo.

Cena tohoto zařízení se v současné době pohybuje kolem 500 Euro. V případě zájmu si však budete muset udělat výlet za hranice, protože v České republice se toto zařízení neprodává. Veškeré informace najdete na těchto stránkách http://www.soundgraph.com/wwwroot_d-vinyl/index.shtml. Myslím, že jsem vám sdělil vše podstatné a tak se s vámi loučím.

Stereoman
www.stereoman.cz-eu.net

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016