REPORT

 

Veveří 2004

Letního open air festivalu se konečně dočkalo i Brno. A to na tom nejexklusivnějším místě, které Brno má - hradě Veveří! Byli jsme na tento festival velmi zvědavý, tak jsme se na něj za mírného deště vydali.

 

Ještě před příchodem na vlak přestalo pršet a vysvitlo sluníčko a to nás provázelo již celým zbytkem dne. :) V Brně jsem počkal na kámošku a vyrazili jsme společně tramvají směr ZOO, kde jsme přestoupili na autobus a hurá směr na hrad… Po příjezdu k cestě na hrad, která vedla do strašného kopce, již byla slyšet hudba. Ale co nás nemile překvapilo byl opět déšt, spíše padání velkých kapek, ale to během chvilky přestalo a ukázala se krásná velká duha.

Na hradě se nacházely dvě stage, dole menší Kal Ba stage, kde celý večer duněly lámavé beaty, což není nic pro mé uši. Směrem nahoru na druhé nádvoří, či jak to nazvat, se nacházely různé stánky s všemožnými i nemožnými věcmi, hlavně s jídlem, kde jsme okamžitě zamířili, dole byl stánek s vegetariánskou stravou, tu jsme mílovými kroky obešli, (nejíst maso, blázni). Také se zde nacházela čajovna, kde jste si mohli dát čaj a pokouřit si z vodní dýmky. U stánku pro "masožrouty" jsme si dali  klobásku a pivko a zamířili jsme si to nahoru na TECHNO, čili Summer stage. Bylo něco po deváté a za gramcema, či spíše notebookama se schovávali hodonínský Hubiss a DolnoBojanovický Jergen, jak jsem tak poslouchal, musel jsem si říkat, jestli si tihle dva nespletli čas… Hráli hezky, to jo, ale strašně pomalu a mazlivě, což by se hodilo spíše k ránu.
Nu což, posléze jejich šikovné ruce vystřídal můj neoblíbenec KaiserSoze, ale dneska, teda včera, mu nemůžu nic vytknout, vyjma občasné rozjetosti desek. Zahrál snad nejlepší set, co jsem měl možnost od něj slyšet. Ještě se nestalo že bych zažil takové ovace, které jeho set vyvolal.. Lidi hučeli a tleskali.. to jsem se divil, teda spíše ne, když jsem slyšel.. Kaiser zahrál set hodně melodický, pomalý, občas byli některé desky laděny hodně do elektra. Dokonce i mixy mu většinou pasovali a navazovali na sebe. :) Mezitím jsme se byli kouknout k baru, co nám můžou nabídnout… Opět normální nabídky, normální ceny, jen jsem tak přemýšlel, proč na akcích neprodávají místo těch nemožných marllboro cigaret, třeba Startky, to je aspoň cigareta, co pohladí po plíci. :) Kdo má kouřit ty dlouhé cigarety.. co se lámou u filtru, no fuj.. ale to nesouvisí s hudbou… Byli jsme se kouknout i ve vinném sklípku, kde jsme ochutnali zdejší nabídku vín, bylo jich hodně, tak jsme jeli namátkově, nejlepší asi byl nějaký výběr hroznů z hradu Veveří, či jak se to jmenovalo, bylo hezky růžové a chutnalo po třešních, fakt dobře. :) No pochvilce jsme se byli kouknout i do Xmag stanu, kde se prodával nějaký nový energetický nápoj, ale nenechali jsme se zlákat na nabídku ke dvoum lahvičkám jeden svítící náramek. :) I z tohoto stanu se linula hudba, vevnitř roztáčeli desky dj`s hodně pomalu. Vedle byl stánek s cukrovou vatou a podobnými sladkými záležitostmi, ale pokaždé co jsem šel kolem, tak u něj nikdo nestál, myslím tím zákazníky. :) Zato u masa a piva se stála většinou fronta, někdy menší, někdy větší.

Po Kaiserovi to na technu rozbalil ostravský Hyde a začal do nás bušit hezkyyy… Teprve nyní se dočkali ortodoxní technaři toho správného šmrncu a rytmu… pravá nefalšovaná techno-polka. :) No zaskákal jsem si dostatečně, ale pořád jsem musel myslet nato, že za chvíli to rozjede Michael Burian, tak jsem více seděl než tančil a poslouchal, ale jak na scénu vtrhnul Michael Burian tak bylo nemožné sedět, plac určený k tanci (směs hlíny, bláta, kamení a trávy) se naplnil o poznání více než doposud a začala zde být ta pravá atmosféra.. Michaelův set byl hodně našláplý, volil desky rozumně a postupným zrychlováním nás dostával do varu, v půlce setu už to bylo neudržitelné a tak jsem jen poslouchal, následně to rozjel hodně melodicky a tak jsem se opět zařadil do davu.. Ke konci setu už to bylo hodně do techna, neboť na něj musel navázat Eric Fischer, a ten navázal stylově, zabušil nám do ušních bubínků hodně dobře. :) Jeho set bych označil jako lepší průměr, nebyl nejlepší, nebyl ale vůbec špatný, prostě techno jak má být, jen před střídáním s Jerrym už to bylo hodně natahované a stereotypní. Jerrymu se za mixák nějak moc nechtělo… ale jen jak přišel, tak bylo poznat, že hraje PAN DJ. Neříkám, že je Jerry nejlepší na světě, ale na každé párty vykouzlí tu správnou atmosféru, která nechyběla ani zde. Jeho začátek byla naprostá bomba. Nevím jak se ten track jmenoval, ale nutno vidět a prožít co to s lidma kolem dělalo.. To jeho napínání a natohovaní smyčky je doslova šílené, dostane vás to do varu.. všichni samozřejmě ruce nahoru.. postupem času se set změnil v techno bumbumbác, které v Jerryho podání nebylo to pravé ořechové, ale ke konci opět šílený, pokud mám dobré informace o názvech skladeb. :) Tomaz vs Filterheadz - Sunshine  a posléze i Tube Tech - The End, s touhle skladbou si Jerry na konci setu opravdu hezky a dlouze pohrál, takže z toho nakonec vznikl naprosto luxusní hudební, vizuální i taneční zážitek, alespoň pro mě, při pohledu kolem sebe asi nejenom pro mě. :) I když bych k tomu měl občas připomínku, že mu to sem tam trošku ujelo, ale i tak to bylo fajn. Lidi na tohle reagujou vždycky skvěle, nejlepší na tom je, jak mají všichni ruce nad hlavou, to je opravdu skvělé. :)

Bohužel ale v 05:00 to Jerry zabalil a nastal konec tohohle skvělého večera. Lidičky se začali ubírat směrem k autobusové zastávce, odkud by prej měla jezdit kyvadlová doprava, zdarma. Opravdu nakonec jel nějaký autobus, měl nápis zvláštní jízda, tak to asi bylo pro nás, neboť někteří jedinci opravdu byli zvláštní. :) Dostali jsme se na nějaký autobusák nebo co to bylo, pak šupky na tramvaj a pak co nejrychleji na vlakové nádraží, pak do vláčku a šupkyhupky do postýlky. :) Teda ještě s kámoškou na autobusák a pak zpět. :)

K téhle párty by se dal napsat závěr asi takový, že se večer povedl, jak ze stránky počasí, o které jsem se obával nejvíce (teplo bylo v noci tak akorát), tak i ze strany pořadatelů, kde jsem nezaznamenal žádný konflikt nikoho s nikým.I když pár takových těch jakože "kamarádských" LopileckýchL pošťuchování jsem zahlédl, ale to asi nebylo nic moc vážného. Po stránce hudební to byl, jak jsem už napsal u Jerryho, pozitivní zážitek, Kaiser mě hooodně překvapil, čeho všeho je schopen, jen aby takhle hrával častěji, opravdu mu tenhle styl seděl více, než to jeho ohrané výplachové bumbumbum…. A Michael Burian? Netřeba komentovat, opět předvedl, že hrát umí a že hraje pro radost jak sobě tak lidem.. Jerry opět předvedl své hudební divadlo, které pobaví snad každého návštěvníka, mě nevyjímaje. :) Jen mě opět nějak zamrzelo, že jsem nenašel tak reklamovanou pitnou vodu zdarma.. newim kde jsem ji měl hledat, ptal jsem se několika lidí, ale nikdo nic nevěděl.. Teďka se těším na Summer, překonat Veveří bude těžké. :)

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016