REPORT

 

Solid Steel Session

Teoreticky bych se měl slovům jako "legendární", "kultovní", "zbožňovaný" vyhýbat jako čert novému filmu Mela Gibsona. Prakticky se takovým slovům vyhnout nemůžu. Ne, pokud se jedná o legendární, kultovní, zbožňovaný label Ninja Tune a legendární, kultovní, zbožňovanou noc Solid Steel Session.

 

Teoreticky bych se měl slovům jako "legendární", "kultovní", "zbožňovaný" vyhýbat jako čert novému filmu Mela Gibsona. Prakticky se takovým slovům vyhnout nemůžu. Ne, pokud se jedná o legendární, kultovní, zbožňovaný label Ninja Tune a legendární, kultovní, zbožňovanou noc Solid Steel Session.

Ninja Tune in da house!!!

Solid Steel Session ale není jen klubovou nocí. Fanoušci po celém světě znají Solid Steel Session především jako rádio show na britském Radio 1. A živá rádio SHOW to tedy v pražské Radosti FX rozhodně byla. Ve stylových dekoracích (ninja vrhající proti návštěvníkům vinyl a desítky ninjovských pohledů zavěšených u stropu) a pod stylovou video projekcí, která neopomněla ani strýčka jedličku, proběhla vskutku stylová noc.

Většina z nás nejspíše bude Strictly Keva ještě dlouho milovat. Strictly Kev, spoluzakladatel Ninja Tune, část projektů Coldcut i DJ Food, se předvedl jako rádiový DJ s úrovní, o které si většina českých "jezdců na rádiových vlnách" může nechat jen zdát. Po stylovém úvodu, kdy jsme byli obeznámeni se zjevnou skutečností, že právě začíná Solid Steel Session, se strhla mela.

Skvělé hity let dávno minulých se střídaly jeden za druhým, bez ohledu na svůj pokročilý věk. The Cure poprvé zvedli ruce všech přítomných nad hlavu, nadšený ohlas ale sklidil i Jimmy Hendrix nebo Prodigy. Atmosféra rázem zhoustla, nálada vystřelila kdesi vysoko a vsadím se, že maximálně ochranka neměla na ksichtu stejně lehce připitomělý úsměv jako já.

Následovaly dnes už dávno neexistující kapely, místy mi připadalo, že Kev zabrousil snad až někam do padesátých let. Vinylová deska s vylisovanou reklamou na jakýsi dobový výběr hitů byla skvělou parádičkou! Strictly Kev scratchoval, cutoval a dokonce i smyčkoval z přistaveného CD playeru. Už to samo od sebe mohlo odpálit střechu, když ale vyscratchoval i populární hudební motiv z Adams Family, netušil jsem, kde mi hlava stojí!

Pořád to nebylo vše. V rámci svého setu Strictly Kev odehrál možná celou polovinu Zincova alba Faster, podle mého alba minulého roku. Breakový remix r'n'b hitu You Don't Know My Name od Alicii Keys byl moc pěkný, People 4 s Dynamite MC mě znovu poslal na plac s rukama nahoře, do kolen mě ale dostalo něco úplně odlišného.

V životě bych si nepomyslel, že na Solid Steel Session zazní něco takového jako současný drum'n'bassový hit. Zincův jump-upový remix Ready or Not od Fugees by mě tolik nepřekvapil, nepřekvapil by mě i mírně "najazzlý" liquid funkový výběr. Ovšem Another Planet od Pendulum?!! Můj Bože!!! Jakkoli mám proti téhle věci výhrady, slyšet ji právě na Solid Steel Session byl opravdu zážitek.

Později nastoupil DK. Přestože i on volil zajímavé kousky (breakový remix Milkshake od Kelis, remix Punjabi MC, ústřední melodie ze seriálu Knight Rider s Hasselhofem) nebyl to už takový nářez. Solid Steel Session jasně spěla ke svému konci, seděl jsem na jakési sedačce a toužebně myslel na další hudební lahůdky. Doufejme, že se v září dočkáme.

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
Pav
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016