REPORT

 

Connect 2 Crystal

Po dvou letech se vrátila "naše" zábava do českolipského KD Crystal. V prostoru nastalo pár změn. Co se nezměnilo byla výborná nálada. K reportu přidávám i pár fotek.

 

Po více než dvou letech jsem zastavil na parkovišti před KD Crystal v České Lípě. Ihned mě zaplavila výborná nálada. Hřála mě stejně jako když jsem tu "vyrůstal". Ani jsem netrávil moc času nad tím, že jsem se právě tady rozhodl, že se Djingu přeci jenom budu věnovat trochu víc, než jen doma pro kamarády. Crystal je legenda severočeské klubové kultury, která se musela přestěhovat do Liberce a de facto tak Českolipsko odříznout od klubového dění v ČR.

A legenda se vrátila. Tentokráte pod jménem Connect 2 Crystal. Avizováni byly tito DJs: Inigo Kennedy, Agent, Nika77, Džejár, Květa.k a Daiff Cooker (ten ostatně chybět nemohl a ani nesměl jakožto rezident). Co bylo avizováno bylo i do puntíku splněno.

Do přehledného a pro parties vhodného prostoru jsem vkročil před desátou hodinou, kdy za gramofony stál ještě Daiff Cooker. Sál byl již ze 40% zaplněný. Každého ihned musel oslovit zvuk a hezky a prakticky řešený světelný park s velkou projekcí, která byla v Crystalu vždy vyhlášená. Zvuk byl výborný, dostatečně silný a přitom neřval. V Crystalu vždy nebylo nikdy zapomenuto na go-go's, jejichž úloha na parties tohoto rozměru je nevyvratitelná. Prostor pro ně byl připraven více než zajímavý.

Daiff se pohyboval ve velmi širokém hudebním spektru (zazněly i Prodigy :o)), ale konec přeci jenom urovnal a pohyboval se především na hraně mezi tech-house a tribal a deep technem.

Po Daiffovi nastoupil DJ Květa.k (čti Květák :o)), kamarád a DJ z Děčína, který umí zahrát nejen house a tech-house, ale i pod nickem H315 velmi bujarý d'n'b. Květa.k navázal na Cookera a držel tempo ještě půl hodiny. Poté se pustil s chutí do bavení lidí za zvuků spíše jazzových. Květa.k hrál přesně a citlivě. Poslední minuty, to když se mu za zády začal připravovat Agent, zrychlil a díky mohutným basům a nabíhajícím plochám a hi-hatům získával i nadále další a další příznivce v obecenstvu. Květa.k nabídku využil výtečně a svůj set proměnil téměř v exhibici.

Agenta netřeba dlouze představovat. Od samého začátku se do již zaplněného Crystalu pustil pěkně od podlahy. Velmi aktivně využíval vymoženosti mixážního pultu a často zapojoval do hraní i CD player. Musím říct, že jsem Agenta dlouho Djovat neviděl a neslyšel. Agent mě překvapil jak výběrem desek tak i tím, jak moc na něm bylo znát, že se baví. O technice, kterou Agent má je zbytečné cokoli psát. Přesný jako hodinky, ostatně jako obvykle. :o)

Po Agentovi nastal čas pro zahraniční akvizici. Inigo Kennedy, dj a producent s bohatým katalogem, se pustil do lidí rovnou za pomoci všeho vybavení na stole. Pod svýma rukama tedy roztáčel 3 gramofony a CD player. Začátek jeho setu byl impozantní a byl po zásluze odměněn všemi přítomnými. Inigo hrál tvrdě a často velmi agresivně a rozlámaně. Bohužel to mělo občas za následek, že se při mixu 3 gramofonů stal jeho projev trochu nesrozumitelný. Ale Inigo je jednoduše takový jaký je. Velmi často vytasil do boje své vlastní zbraně z labelů Asymetric. Nutno podotknout, že tyhle skladby jsou často velmi náročné nejen k poslechu.

Přes drobná zakolísání se však udržela nálada v Crystalu na velmi dobré úrovni. V podstatě bylo téměř nemožné potkat strnulý výraz nebo vytřeštěné oči. Party jak má být.

Nika77 patří v současnosti mezi nejčastěji vystupující DJs v ČR což je velmi dobře poznat na suverenitě s jakou pracuje s gramofony a mixem. Přesná a zdrcující. Její djing je téměř nesrovnatelný s jejími kolegyněmi, stejně tak jako výběr desek. Mezitím co Lucca bojuje pomyslně o trůn s Ladidou. Nika77 kraluje sama vlastnímu království.

Posledním, kdo se postavil za gramofony byl Džejár. DJ, který ve své minulosti odehrál dost podivných setů a pronesl kontroverzních názorů, je v současnosti k nepoznaní s Džejárem let minulých. Nejen, že se jeho djing stal velmi kvalitním, stabilním a precizním, ale i jako člověk se změnil. Můj osobní názor je, že k lepšímu. A to hodně. Džejár do svých setů vnáší více rozumu. Energii, kterou do lidí hrne má stále pod kontrolou. Stavba setu patří k tomu nej, co je k slyšení mezi DJs podobného ražení.

Návrat do Crystalu měl pro mě velký význam. Prožil jsem tu hodně dobrého a v podstatě nic zlého. V sobotu jsem tu potkal nejen minulost svou, ale i minulost dalších mých vrstevníků a kamarádů. Connect 2 Crystal byla party, na kterou budu velmi rád vzpomínat. I když... já bych si dal pokračování. Co vy?

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
Pav
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016