CLANEK

 

Konference 75 let LSD ve vědě a umění startuje

Přesně před 75 lety náhodou objevil švýcarský vědec Albert Hofmann psychedelické účinky LSD. Jak od té doby ovlivnilo jedno z nejsilnějších psychedelik společnost, připomene konference "75 let LSD ve vědě a umění" určená veřejnosti. Třídenní akce, která proběhne pod záštitou hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka 4. - 6. května v Ostravě na Landeku, nabídne přednášky, výstavu a hudební i filmový program. Hlavní hvězdou bude světoznámý psychiatr českého původu Stanislav Grof.

 

Jak LSD ovlivňuje kreativitu, jak reagují na psychedelickou zkušenost profesionální malíři, co se dělo během výzkumů LSD v 60. a 70. letech, jak psychedelická terapie mění vědecké paradigma, a kteří laureáti Nobelovy ceny připisují své objevy účinkům LSD – těmto a dalším tématům se bude během 8 hodin přednášek věnovat Stanislav Grof. Výsledky současných výzkumů práce s psychedelickými látkami a mimořádnými stavy vědomí pak na konferenci představí čeští odborníci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ), České psychedelické společnosti a Mezinárodního transpersonálního centra Holos, které celou akci "75 let ve vědě a umění" pořádá.

75 let LSD
Součástí konference je také bohatý kulturní program. Unikátní výstava obrazů, jejichž tvorba byla ovlivněna LSD, představí deset umělců včetně významného surrealisty mistra Romana Erbena. Vůbec poprvé pak budou v rámci veřejné expozice k vidění archiválie z dob výzkumů LSD v 60. letech, které zapůjčí Masarykův ústav a Archiv Akademie věd ČR. Slavnostní vernisáž za účasti všech umělců proběhne v pátek večer (společně s přednáškou Stanislava Grofa o LSD v umění).

Stanislav Grof

Sobotní odpoledne bude patřit filmu "Bufo Alvarius – The Underground Secret" a novému fenoménu, nejsilnějšímu známému přírodnímu psychedeliku 5-MeO- DMT, který produkuje žába ze sonorské pouště. Diskuze po projekci se zúčastní kromě tvůrců premiérově také hlavní hvězda dokumentu - Stanislav Grof.

Bufo Alvarius - The Underground Secret - Czech trailer from Asaya Productions on Vimeo.
A chybět na akci "75 LSD ve vědě a umění" pochopitelně nebude ani hudba. V pátek večer bude šířit dobré vibrace ambientní multiinstrumentalista Maok, v sobotu pak prostor bývalé kompresorovny rozproudí energetickou masáží skupina Létající koberec za doprovodu videomappingu P.L. Kopeckého a následná psytrance party.

Stanislav Grof

"Cílem konference je připomenout z historického hlediska význam objevu látky, která změnila mnoha lidem na světě život, a zavzpomínat na počátky práce s LSD v bývalém Československu. Zároveň chceme podpořit osvětu v oblasti nových přístupů v psychiatrické péči a přispět k větší otevřenosti lékařů vůči transpersonální psychologii a psychiatrii, což může vést ke zkvalitnění péče o duševní zdraví," říká MUDr. Milan Hrabánek z Mezinárodního transpersonálního centra Holos.

Roman Erben

Celá konference se odehraje v prostředí přírodního lesoparku Landeku v Ostravě - v budovách hornického muzea ve stylu tovární secese. Přímo v areálu vznikne pro účastníky stanové městečko, možnost ubytování je ale i v blízkých hotelech.

Vstupenky jsou k zakoupení na webové stránce www.75lsd.cz, kde zájemci najdou také kompletní program.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016