REPORT

 

Report z akce Todd Terje @ MeetFactory od ahZ

Známe jedno takový supr kouzlo. Stačí to říct a hned je člověku líp. To sousloví je prostě skvělé. No nezní ohromně? Posuďte sámi. Vyslovte si jen tak pro sebe hlášku: "norský disco". A ještě jednou hele: "norský disco". To je pocit, co?

 

Tohle, když se řekne, vzniknou ve vzduchu takřka z ničeho neviditelný prázdniny. Pohádkový výlet do lesa, kde poletují plavovlasé, bujné víly s flétnami, oděné do závoje z mlhy, skřítci kují z neznámých kovů obruče, činely a triangly fousatým bubeníkům ve flanelkách. Nekonečná párty plná líbezných, elfských, nikdy neslyšených melodií a "hooků". To vše protkáno stříbřitou nití severské kvality, preciznosti a tajuplné pohody, kterou uznávali i naši prarodiče. Cítíš splynutí s přírodou, láskyplné mateřské teplo Golfského proudu ve vzduchu a taneční parket pod nohama zároveň. Pevný a stálý jako ledový příkrov severního oceánu. A do toho hudební bohatost a muzikantova sóla vykroucená jak záhyby trondheimských fjordů. Zkus si to sám ještě jednou. Zavři oči a řekni si s pořádnou dikcí a pomalinku: "norský disco". Čistá esence "fríkůlinství", nezlomný argument do páteční rozpíjecí diskuze na téma "Kam se dneska pude", či jistota místa s dostatečným výběrem pro mužské singles. Zkrátka něco lety prověřeného, avšak pozdvihnutého na vyšší, čistší úroveň.

Todd Terje @ MeetFactory

Poprvé jsem se s tímto termínem setkal před vystoupením Todda Terjeho v roce 2012, jak jinak než na festivalu Dimensions, což, pravda, není přiliš dávno vzhledem ke stáří tohoto hudebního stylu sahajícího do počátků první dekády nového tisíciletí, avšak ani tak nedávno. Do Prahy se totiž norský princ diska Todd Terje dostavil trestuhodně až letos, kdy jeho sláva již několik let opanuje světové kluby a festivaly a pro někoho může být již vcelku omletá, nečerstvá. Říká se, že Todd je studiový typ člověka, takový ten "zalezlík", co se raději pohupuje na kancelářské židli svého hudebního studia, než na pódiu před davy fanynek notujících si notoricky známé: "tutu-tutu-tutu-tutu" z hitovky "Inspector Norse", jež obletěla, stejně jako filmík Whateverest, celý klubový svět.

Todd Terje @ MeetFactory

Napjaté týdny před samotným vystoupením, jež bylo na "socíku" prezentováno jako vyprodané, se kuloáry šířily zprávy poplašného charakteru ve smyslu, že tam bude přerváno, pač je to už stejně mainstream, nebo že Todd vůbec nepřijede. Takto prý zrušil hned dvakrát své vystoupení v Blavě - jednou dopředu oznámený termín a pak hned podruhé náhradní "gig". Pánové a dámy, tedy řeknu vám, že chvíle do onoho osudného termínu pražského hraní to byly vskutku napjaté. Dokonce někteří s jistotou sobě vlastní špekulovali, zda půjde o live vystoupení, semi live, či DJ set. Otazníků viselo před “Velkým pátkem" nad smíchovským masokombinátem asi jako pánů po "Bílé hoře" nad Staromákem. A pak to přišlo!

Byl pátek, setmělo se, a stovky vymydlených milovníků Toddovy hudby, předělávek starých hitůvek, spoluprací s Lindstromem nebo Jaga Jazzist či debutového alba "It´s Album Time" se nahrnuly do MeetFactory, aby byla naplněna po strop. Diome coby "saportér" dohrál a na pódiu se už už chystala hvězda večera. Roztáhla noťas, připojila červené klávesy a ještě "knobový kontroleřík" a šou začala. Trvalo to hodinu a půl a bylo jasné, že o "lajvko" nešlo. Tonda se pohupoval, kroutil knoflíky a semtam zahrál na ikonické klávesy. Klub tou dobou praskal ve švech a lid se evidentně dobře bavil. V této části textu, jenž lze nazvat hodnotící, bych rád dal slovo lidu. Takto tedy zněly přívlastky na slyšenou z této šou:

"Dobrý tyjo..."
"Sem čekal víc."
"Skvělý, zahrál Inspectora, takže supr."
"Já se celkem nudil."
"Šestset za to, že na konci zahraje Norse? Jako promiň..."
"Fakt sem si to dneska užila."
"Set fajn, ale nějak jsem čekal víc."
"Podle mě na ty klávesy vůbec nehrál."
"Zvuk bezchybnej, boží mejdlo komplexně..."

Todd Terje @ MeetFactory

Jak vidno, bylo to půl napůl. Super je vidět velké jméno současné taneční scény v naší domovině, otázkou je, zda nenačasovat "timing" konání párty lépe. O rok dříve by nám Todd Terje chutnal víc...

ahZ

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016