REPORT

 

Report z akce Kölsch @ Roxy od sody

Klub Roxy nám víkend co víkend přiváží TOP jména světové elektronické scény. Konečně přišla řada i na dánského DJe a producenta Kölsche, který je označován za hudebního kouzelníka a vypravěče. Plný klub a atmosféra, která by se dala krájet, taková byla sobotní párty v Roxy... Více v reportu!

 

Člověk by se musel naklonovat, aby stíhal všechny ty párty. Roxy nás tuto zimu a jaro vůbec nešetří. Každý víkend přiváží jednu světovou pecku elektronické scény za druhou. Tentokrát přijel dánský DJ a producent Kölsch, kterého mám v hledáčku od vydání jeho posledního alba "1977", jež vyšlo na nezávislém labelu
Kompakt. Už když jsem psal recenzi na toto album, bylo mi jasné, že něco podobného tady už dlouho nebylo. Album má příběh, vývoj i děj. Najdete na něm snové, náladové, ale i taneční tracky - tak by se dala charakterizovat deska "1977".

Kölsch

Do Roxy jsme dorazili krátce před jedenáctou hodinou, kdy se klub začal pomalu plnit. Na začátku večera hrál Lumiere, jenž nás rozehříval svým house setem, který ke konci pěkně gradoval. Na to, kolik bylo hodin, se parket začínal plnit a rozjížděla se zde solidní párty. Roxy pro nás tentokrát připravila originální projekci Hologram Cube v režii KinocirKus. Ta byla jako obvykle umístěna za DJem. Tentokrát jako velká krychle, skrz kterou se promítalo, což mělo skvělý prostorový efekt. Projekce byla decentní, tématická a perfektně dolaďovala atmosféru. O půl dvanácté se otěží ujal Dan Cooley. Ten parádně navázal, a tak párty mohla pokračovat ve stejném tempu. Klub i parket se už zcela zaplnily. Dan hrál pěkně šlapající energický house, který se nám i návštěvníkům zamlouval. První ruce nad hlavami a pískot byly jasným důkazem, že jeho set stál za to...

Kölsch

Byli jsme plni očekávaní, co nám dnes zahraje hlavní host večera Kölsch. Každý jeho set je trochu jiný. V jednom má prim house, ve druhém zase víc vládnou techno nebo progressive. Celým jménem Rune Reilly Kölsch prodal pod různými přezdívkami miliony desek po celém světě. Je autorem mnoha hitů, které lámaly přední příčky světových hitparád a vydává pod několika labely. Tvoří pro světové komerční umělce jako Shakira, Flo­Rida a spolupracuje např. s Pitbullem, Nicky Minaj a dalšími. Je držitelem mnoha uznávaných hudebních cen, např. BMI Awards.

Kölsch

Koukali jsme na hodinky a čas se neúprosně posouval k jedné hodině. Rychle pro drink, ať si pak můžeme vychutnat celý set... Teď! Odbila jedna hodina ráno a za velkého aplausu nastoupil hudební kouzelník a vypravěč Kölsch. Ten nenechal nic náhodě a sypal do nás jednu pecku za druhou, kterou prokládal pomalejšími tracky, při nichž nás nechal se zasnít, aby nás vzápětí mohl rozsekat tvrdým technem. Kölsch si s námi pohrával jako kočka s myší. Hrál náladový, energický set s tím správným vývojem a hloubkou. Jeho razance při mixech neměla obdoby. Vždycky nakousnul nějaký známý track z vlastní dílny, který během krátké doby mixoval s další peckou.

Kölsch

Skvělá práce s mixážním pultem a efekty dělala z Kölsche opravdového kouzelníka, od kterého jste nikdy neveděli, co bude následovat. Důležitá byla i jeho komunikace s publikem. Celou dobu měl ústa od ucha k uchu a očividně si hraní užíval. Atmosféra byla naprosto strhující, nejednou měl celý klub ruce nad hlavou a ozýval se hlasitým řevem. Nechyběly pecky jako "Basshund", "Oma" nebo "Opa", ovšem největší ovace přišly ke konci jeho setu, kdy zazněla hitovka "All That Matters", které propůjčil svůj skvělý hlas Trols Abrahamsen a hned po ní "Loreley". Lepší konec setu jsme si ani nemohli přát...

Kölsch

Když i klub Roxy v oficiálním vyjádření označil tento set za jeden z nejlepších za poslední roky, tak nezbývalo než souhlasit. Všechno krásné jednou končí a s tím i elektronický kouzelník Kölsch. Ten předal žezlo české legendě house music, která zanedlouho oslaví dvacetpět let na scéně. Není jí nikdo jiný než DJ Loutka, který se své role zhostil na výbornou. Skvěle navázal a nenechal nikoho na pochybách, že patří mezi českou elitu už čtvrt století. Hrál našlápnutý house, kterým se publikum bavilo až do ranních hodin. Naše nohy už ovšem vypovídaly službu, a tak jsme se plni dojmů odebrali na cestu domů.

soda

foto: Petr Klapper

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016