CLANEK

 

Flashback: Kultovní devadesátkové taneční hity

Devadesátá léta minulého století byla zásadním milníkem ve vývoji elektronické hudby. Světlo světa spatřily skladby, které se vryly hluboko do srdcí nejednoho fanouška této scény. Styly jako house, techno, rave, ale i trance v té době patřily ještě do škatulky undergroundu a zažívaly doslova zlaté časy. Pojďme si tedy na tyto časy společně zavzpomínat a připomenout si několik kultovních tanečních pecek...

 

Jednou ze zásadních skladeb žánru house je stoprocentně "Music Sounds Better With You" od francouzského tria Stardust. Thomas Bangalter, Alan Braxe a vokalista Benjamin Diamond skrývající se pod projektem Stardust vypustili tuto skladbu do světa 27. července 1998. 



Italská elektronická kapela Corona debutovala v roce 1993 s albem "Rhytm Of The Night", které sklidilo obrovský úspěch. Stejnojmenná titulní skladba "Rhytm Of The Night" se stala doslova kultovní záležitostí a umisťovala se na předních příčkách světových hitparád. 



Italský projekt Eiffel 65, který tvoří trojice Maurizio Lobina, Massimo Gabutti a Luciano Zucchet, vydal 15. září 1999 singl "Blue". Ten se stal číslem jedna například v Irsku, Velké Británii, Francii, Švédsku a mnoha dalších zemích. Tato skladba byla také v roce 2001 nominována na prestižní cenu Grammy, a to v kategorii "Nejlepší taneční skladba". 



Nesmíme také zapomínat na slavné robotické duo Daft Punk, které v roce 1998 debutovalo albem "Homework". Dvojice Thomas Bangalter a Guy Manuel De Homem Christo na něm představila celou řadu na tu dobu velice nadčasových skladeb. Jednou z nich je například i "Revolution 909".



Náš nostalgický výlet do devadesátých let zakončíme s německým projektem Dune. Ten se pohyboval především v žánrech jako je happy hardcore nebo hard trance. V roce 1995 představil singl s názvem "Can't Stop Raving", který se v té době rovněž stal velkým hitem.



stanjah

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016