CLANEK

 

Underworld chystají na březen nové album

Každý fanoušek elektronické hudby jistě zná britskou kapelu Underworld, za kterou aktuálně stojí již pouze dvojice hudebníků Karl Hyde a Rick Smith. Své zatím poslední album "1992-2012 The Anthology", obsahující ty největší hity, kapela vydala v roce 2012. Na březen 2016 ovšem Underworld ohlásili vydání zbrusu nové desky, nesoucí se v duchu techna, house music, ale i klidnějšího ambientu a experimentální elektroniky. Než si však o samotném albu řekneme něco víc, vraťme se v čase do dob minulých a připomeňme si, jak to s kapelou Underworld vlastně bylo...

 

Kapela Underworld, kterou založila dvojice hudebníků Karl Hyde a Rick Smith, debutovala v roce 1988 albem "Underneath The Radar". Spolupráce této dvojice ovšem sahá až do roku 1980, kdy oba studovali v Cardiffu a působili spolu v projektu Screen Gemz, ve kterém skládali hudbu inspirovanou především skupinou Kraftwerk. Tento projekt zaniká roku 1983 po vydání dvojice alb. Následně zakládají kapelu Freur, s níž podepisují smlouvu u vydavatelství CBS Records, vydávají další dvě alba a roku 1986 kapela Freur končí. O rok později Karl Hyde, Rick Smith, Thomas Alfie, Bryn Burrows a Baz Allen zakládají kapelu Underworld, orientovanou spíše na kytarově laděný funky electropop. Podepisují smlouvu u Side Records a roku 1988 vydávají debut "Underneath The Radar", po kterém následuje deska "Change The Weather", po jejímž vydání se kapela v roce 1990 rozpadá. Karl Hyde a Rick Smith ovšem stále chtějí dělat hudbu, tak přibírají talentovaného DJe, kterým je Darren Emerson a po krátké pauze se jako trio začínají orientovat hlavně na house a techno.

Underworld

Vydávají desku "Dubnobasswithmyheadman", která je velmi kladně hodnocena, hlavně díky energickým zvukům, vycházejících z, v té době velmi populárnímu acid housu a poetickým textům. Rok 1996 přináší druhé studiové album, nazvané "Second Toughest in the Infants", které už dosáhlo jistého komerčního úspěchu, což bylo také zčásti dáno filmem Trainspotting, v jehož soundtracku se objevily dvě skladby z tohoto alba, "Dark & Long (Dark Train)" a "Born Slippy.Nuxx", která byla vydána jako B strana na singlu, ale na albu se neobjevila. Po uvedení filmu Trainspotting obrovsky vzrostly prodeje tohoto singlu a ze skladby "Born Slippy" se rázem stává hit. Připomeňte si oficiální klip k "Born Slippy".  



Karl Hyde se v té době potýkal s velkými problémy s alkoholismem, se kterými se nakonec na popud ostatních členů skupiny vypořádal, což následně po vydání alba "Beaucoup Fish" v roce 1999 potvrdil i v rozhovorech. Kapela také potvrdila, že se při produkci alba potýkala s nejrůznějšími problémy, například když každý individuálně skládal ve svém vlastním studiu a své výtvory si navzájem přeposílali. Skladby nejprve prošly nejrůznějšími formami, vycházely jako CD přílohy k časopisům, nebo jako singly, a až v době, kdy konečný výsledek přišel všem členům ucházející, album teprve vydali. Tentýž rok také vyrazili na velké turné, které bylo přijato velmi kladně a bylo tak úspěšné, že z něho nakonec vzniklo album a DVD nazvané "Everything, Everything", zachycující několik momentů z tour, a obsahující dosud nevydané skladby. Po vydání tohoto DVD z kapely náhle odchází Darren Emerson, který se chce zaměřit na své vlastní projekty. Hyde a Smith pokračují jako duo, a v roce 2002 vydávají nové album "A Hundred Days Off". Z tohoto alba měla asi největší úspěch skladba "Two Months Off", kterou mohli fanoušci kapely často slýchat v britských rádiích. Na oficiální video ke skladbě "Two Months Off" se můžete podívat zde:



V roce 2007 vydávají další album s názvem "Oblivion with Bells", a o pár měsíců později první singl z připravovaného alba "Crocodile", na kterém hostoval i bubeník z kapely U2, Larry Mullen Jr. ve skladbě "Boy, Boy, Boy". Tato alba ovšem nezaznamenala takový úspěch jako deska "A Hundred Days Off". V roce 2010 vydávají Mark Knight a D.Ramirez skladbu "Downpipe", na které hostuje Karl Hyde, skladba vychází na labelu Toolroom Records, který Mark Knight vede. Vychází také skladba "Scribble", na které spoluprácuje drum´n´bassový DJ a producent High Contrast. Kapela ji dává volně ke stažení na svých webových stránkách. Následně také skupina zveřejňuje podrobnosti o nové desce "Barking", která vychází v září téhož roku a společně s Underworld na ní spolupracují i Paul Van Dyk nebo Mark Knight. V roce 2012 kapele vyšlo zatím poslední album "1992 2012 The Anthology", obsahující ty největší hity, kapela také potvrdila, že bude řídit hudbu na otevírací ceremonii Olympijských her, konaných ten rok v Londýně, ke které přispěla i dvěma novými skladbami. Skladbu "Scribble", na které spolupracoval High Contrast, si můžete poslechnout zde:



Na březen roku 2016 Underworld oznámili nové album "Barbara Barbara, We Face a Shining Future", které přinese sedm zbrusu nových skladeb. Zvukově bude velmi pestré, a co se výčtu žánrů týče, dočkáme se techna, house music, experimentální elektroniky, ale také příjemného ambientu. Album vychází 18. března 2016 v digitální podobě, na CD i vinylu, a předobjednat si ho můžete na oficiálních webových stránkách Underworld. Trailer k novému albu si můžete poslechnout na portálu SoundCloud.



Karl Hyde také vede svůj blog, na který přispívá téměř každý den. Pokud se tedy chcete dozvědět novinky a zajímavosti točící se kolem Underworld, měli byste si blog určitě přečíst. Najdete ho zde.

Těšíte se na nové album Underworld? Napište nám do komentářů.

Zdroje:
www.underworldlive.com

stanjah

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016