REPORT

 

Report z akce Volnej Průběh Crossem 10 od sody

Už jsme si zvykli, že nám kluci z Volnýho Průběhu vozí samé hudební lahůdky... Na desátém pokračování vystoupil drumanbassový pionýr Paradox s jeho dvorním zpěvákem Robertem Manosem. Ty doplnil talentovaný DJ a producent Misology nebo na Shotgun stage berlínský DJ Bronx Noise, Mooris, Disco Møreti a Awacs...

 

O minulém víkendu se konalo hned několik lákavých akcí, proto jsme měli velké dilema, komu dát přednost. V pátek v Roxy Solomun nebo v sobotu elektronický mág Danger, my jsme však nakonec dali přednost Paradoxovi v Crossu. Když se řekne Volnej Průběh Crossem, je témeř samozřejmostí, že půjde o parádní párty se samou kvalitní hudbou. V září nám na festival Shotgun přivezli drumandbassového veterána DJe a producenta Sebu, nyní jeho kolegu Paradoxe. Neotáleli jsme a do klubu přišli v deset hodin, kdy byl ještě poloprázdný. Na hlavním pódiu to rozjížděli DJs z Volnýho Průběhu a na Shotgun stage DJ a pořadatel Shotgun festivalu Mooris v back to back setu s Disco Møretim. Přesto, že hrála samá kvalitní hudba, tak návštěvníků tady bylo zatím pomálu, ale to je v Praze typické, že se klub zaplní až podstatně déle.

VPX 10

Čas se posunul a úderem jedenácté hodiny nastoupil mladý talentovaný producent z Liberce Misology, který letos vydal album "Mikalka". Set začal trackem od kolegy z Ostravy, který je známý jako Subject Lost. První půlka setu se nesla v podobném tempu, šlo hlavně o downtempo a ambient, který se pomalu začal lámat do drum´n´bassu a breakbeatu. Druhá půlka setu tak gradovala, že jsem si říkal, že to nemůže hrát stále ten samý člověk. Rozhodně dávám palec nahoru! Čím více se blížil čas vystoupení Paradoxe, tím více přicházelo návštěvníků a atmosféra začala houstnout. Druhá stage už byla také solidně zaplněna a publikum si náramně užívalo set Awacse.

VPX 10

Byla jedna hodina ráno a s ní dorazil i DJ a producent Dev Pandya aka Paradox, který se u nás měl představit vůbec poprvé, což na častou tendenci D´n´B akcí v ČR je trochu paradox. Dev má na svém kontě 9 alb, téměř 160 vinylů a více jak 250 koncertů po celém světě. Tenhle producent, který momentálně žije v Litvě, se s ničím nepáral a hned od začátku svého setu do nás sypal tvrdý nekompromisní drumandbass okořeněný ostrými breaky. Syrový undergroundový zvuk, jaký se dneska už jen tak nehraje... Na hraní používá kromě syntezátoru diskety nebo 24 let starý počítač Amiga, který patří spíše do muzea. Paradox nám ovšem ukázal, že i takové mašinky mají stále něco do sebe. Několikrát za vystoupení otočil monitor do publika, abychom se mohli přiučit, jak se skládala hudba v době minulé. V dnešní době, kdy DJ přijde jen s flashkou nabouchanou nejnovější hudbou, to byl zase trochu paradox.

VPX 10

Natěšeni jsme vyhlíželi charismatického sympaťáka s kořeny v Tanzánii Roberta Manose, který si pomalu připravoval mikrofon, aby nás mohl uzemnit svým skvělým hlasem! Robert zazpíval několik známých i méně známých tracků z produkce Paradoxe nebo jeho druhého pseudonymu Alaska, či ze vzájemné spolupráce s producentem Sebou. Právě na tuto kooperaci jsem se těšil nejvíce. Ale ten hluboký melodický drumandbass, tak jak ho znám z nahrávek, dneska moc nezazněl. Paradox to řezal hlava nehlava téměř dvě hodiny místo slibované hodiny a čtvrt. Celou dobu jsem si říkal, kdy asi zahraje mou oblíbenou "Move On"... Bohužel tentokrát jsme se jí nedočkali, tenhle track už je asi nebaví, dneska nám chtěli spíše zahrát něco z nové produkce... Škoda, myslím si, že jsem nebyl jediný, který se těšil na tuhle pecku zazpívanou přímo od Roberta Manose!

VPX 10

Přestože jsem čekal od Paradoxe trochu něco jiného, párty to byla parádní! Nemůžu zapomenout na luxusní projekci od party Trippl­ Krippl. Tři za sebou pověšené sítě, na které se promítaly jednoduché, ale originální projekce, skvěle doplňovaly atmosféru. Podobně nainstalovanou projekci jsme mohli vidět už v září na festivalu Shotgun...

soda

foto: Ondřej Tůma

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016