REPORT

 

Report z akce Solomun @ Roxy od čéši

Mánie, šílenství, euforie, smutek, mamon, lichva... Co dokázalo v lidech vyvolat tyto pocity a zapříčinit tyto činy? Jedno jediné jméno, jeden jediný mejdan v klubu Roxy. Neskutečný a jedinečný Solomun. Že nevíte, kdo to je? Že jste o něm ještě neslyšeli? Nevadí, není to desítky let zářící hvězda, jež může někdy spíše dohasínat. Je to energický, v Hamburku žijící chlapík, který hudbou dokáže manipulovat davem, který dokáže za pultem strávit mnoho hodin a přitom ani jednu jedinou minutu nenudit... Pokud se chcete vypravit do světa Solomuna, věnujte pár minut tomuto výpravnému článku.

 

Tato párty vstoupila mnoha lidem do podvědomí dřív, než bývá zvykem. Lístky se totiž vyprodaly během několika málo dní a mnoho těch, kteří opravdu chtěli, najednou zjistili, že někdy se zaváhat opravdu nevyplácí. Pár dní a hodin před začátkem akce se tak strhla lavina překupnického šílenství, která hraničila se samotnou morálkou a racionálním uvažováním. Někteří byli schopni lístek přeplatit až šestinásobně. Nehodnotím, nekritizuji, je to prostě trh - kdo chce a může, ten to udělá a platí to pro obě strany barikády... Vedení klubu Roxy oznámilo den předem, že pan Solomun si vyžádal hraní až jako poslední a že chce celou tuto párty uzavírat a navíc nám připravilo překvapení v podobě nového ozvučení, které tedy popravdě klub potřeboval už jako sůl. Jelikož mi bylo jasné, že v kombinaci s Prahou a pozdním časem pro headlinera dorazí hlavní vlna clubberů až hodně po půlnoci, nemusel jsem tolik spěchat a dopřál jsem si zasloužený spánek před touto dlouho očekávanou akcí.

Solomun

Vyrazil jsem tedy na místo konání po jedenácté a do Roxy vstoupil lehce před dvanáctou hodinou. V tu chvíli tam prozatím bylo opravdu jen pár desítek tančících lidí, ale i tak měl Fatty M pro koho hrát svoje fantastické tracky. Vychutnával jsem si příval úžasně znějících a melodických tracků, vycházejících z nové reprosoustavy, jakými byly například "Y.O.U.D." od Culoe De Song a nebo tak líbezně znějící track "Your Love Will Set You Free" od Caribou. Nový zvuk dal Roxy absolutně perfektní nádech a dotáhl můj oblíbený domácí klub k dokonalosti. Víte, já tu vyrůstal, tančil jsem zde v dobách, kdy kolem zdí byly pouhé dřevěné lavice a podlahou byla jen udusaná hlína... Dnes je to moderní, libě znějící a světově proslulé místo pro všechny milovníky kvalitní muziky.

Solomun

Po Fatty M se za přehrávače postavil "starej dobrej Loutka", jak se mu v kuloárech taneční scény říká... Loutka je bezpochyby jednou z nejdéle působících osobností našeho hudebního českého světa. Víte, není tu mnoho takových jako on, stále aktivních, hrajících a hudbu sledujících DJs. Je to žijící archiv mejdanů. Po Fattym se toho zhostil opravdu fantasticky! Tempo, které udával, nebylo žádným vyčpělým "mléčným housem". Bylo to promyšlené, libozvučné a o trochu tvrdší, než by člověk od Loutky tipoval... Byla to předzvěst toho, co se bude dít. Loutka si připravil svůj poslední track, kterým byla naprostá novinka z dílny Subgate a DJ Loutka, a na velkém a hutném zvuku to rvalo zadky od nohou. Neskutečná paráda, snad bude brzy zveřejněna a volně k poslechu...

Solomun

Křik, jásot, vískot... Horko, dusno, všude pot. Ne, nedělo se nic apokalyptického, jen na stage přišel pan Solomun. Možná se podobně cítili v Itálii, když tam nedávno nastala erupce sopky Etny, protože toto k tomu nemělo daleko. Solomun začal a nikdo z nás neměl tušení, co a jak se bude dít. Po prvotních tónech bylo však naprosto evidentní a všem na místě jasné, kdo je tu pán. Ano, Mladen si s námi hrál jak kočka s myší. Každý z nás mu zobal z ruky a chvílemi to bylo až magické. Atmosféra v Roxy by se dala krájet, ba co krájet, dala by se přímo těžit a vyvážet dál, jelikož tohle jsem dlouho, skutečně dlouho, nepamatoval. Lidé byli u vytržení, Solomun nenudil a ti, kteří tvrdili, že to bude spíše uspávačka, nevěděli zhola nic. Tohle by mě neuspalo ani po platu Rohypnolu a svíjel bych se tam i tak! Tančil jsem, i když prostoru nebylo moc, tančil jsem, i když se vzduch stával nedostatkovým artiklem, tančil jsem a potlačoval fyziologické volání přírody...

Solomun

Nešlo to, nemohl jsem, a nechtěl odejít. Čekal jsem na nějaký moment, který se mi nebude líbit, ale čekal jsem marně. Hodina proletěla, tu druhá a najednou už třetí a já stále viděl, kolik nádherných tracků dokáže vytáhnout, jak moc ho to baví a jak si to vše užívá. Předával nám tolik energie, že by z toho Dukovany nahodily zbývající bloky... Šel jsem se však na okamžik i nadýchat vzduchu do chill out zóny, pozdravit pár lidí a konečně si koupit i něco k pití. Ale co to?! Voda došla, prostě nebyla už nikde k dostání, barmani však byli ochotní a lidem nalévali kohoutkovou. Já však potřeboval něco ostřejšího a s pepsi colou v ruce zamířil do davu dolů. Až tam jsem opravdu naplno cítil ten markatní zvukový rozdíl! Bylo to lahodné, znějící a dunící přesně tak, jak má. Snad to Roxy vydrží a nikdo to nezakáže či snad klub nebude nucen to radikálněji tlumit.

Solomun

Už jsem nemohl... Fyzická síla docházela, a i když hlava velela: "zůstaň", tělo už chtělo jít domů. Bylo 6:23 a v Roxy bylo ještě úplně plno. V šatně mi ale řekli: "že se stejně bude hrát už asi jen 40 minut - maximálně do sedmi, pak to vypnou," tudíž jsem neměl až takové výčitky. Po probuzení doma jsem však zjistil, o kolik jsem přišel. Vlastně jsem přišel ještě o několik hodin hudby! Solomun dohrál, dámy a pánové, přesně v 9:18 SEČ a po více jak minutovém potlesku a děkovacímu ceremoniálu se odebral zpoza pultu pryč... Co dodat? Fenomenální mejdan! Fantastická atmosféra, neskutečná hudba, krásná projekce, CO2 proudící do davu a stovky úsměvů... Já už nemám slov, omluvte mě, jdu si dát citrón, abych se výrazem tváře vrátil do normáu. Děkuju Roxy! Díky moc!

cesa

foto: Kryštof Kalina Photography

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016