CLANEK

 

HRTL vydává nové album "Dataloss"

Zakladatel brněnského kazetového vydavatelství Bükko Tapes přichází s dlouhohrající novinkou "Dataloss". Na svém druhém albu ukazuje tvůrčí rozmanitost a mistrovské ovládnutí modulárního syntezátoru.

 

Po loňském debutu "Hydroxid" se HRTL vrací s novým albem "Dataloss". Jak napovídá název, tvůrčí proces zahrnoval i kompletní ztrátu nahraného materiálu, jenž poté HRTL nahrál znovu po paměti. V jeho případě to ovšem není na škodu – HRTL produkuje hudbu konstantně, jeho tracky se neustále vyvíjí a proměňují. Nezáleží na tom, zda hraje doma, nebo na koncertě – klíčem jeho tvorby je improvizace vycházející z analogie jeho mentálních procesů s principy, na jakých funguje jeho hudební nástroj: modulární syntezátor. Stejně tak jako HRTL operuje se svou hudební pamětí, myšlenkovými strukturami a spontánní kreativitou, tak používá algoritmy, generuje náhody a pracuje s pravděpodobností u svého moduláru. "Dataloss" je výsledek desítek hodin nahraného materiálu, ze kterého smíchal ty nejlepší kousky.

HRTL

Titulní skladba "Komodor Miami", ke které vzniklo zbrusu nové video, se nese v klasickém zvuku HRTL, kombinující odlehčený house se zaprášeným nádechem osmdesátek. Ty jsou cítit i z dalších skladeb, "Dataloss" je ale obecně proměnlivější a hravější, co se týče rytmů i nálad. Zejména druhá strana kazety je experimentálnější a kromě energického techno hitu "Magenta Panther" tam narazíme i na bublavé techno. HRTL na "Dataloss" dokazuje, že se svým (také se vyvíjejícím) modulárním syntezátorem je plně srostlý a dokáže s jeho pomocí během okamžiku vyčarovat propracovanou a hravou hudbu s bohatou zvukovou paletou a poutavými strukturami, přechody a změnami.

O HRTL:

Leoš Hort alias HRTL je špičkový performer na modulární syntezátor a zakladatel brněnského kazetového vydavatelství Bükko Tapes, které vydává hudbu východoevropských "bedroom" producentů. Zároveň je členem kolektivu Bastl Instruments, kteří vyrábí hand-made open-source hudební hardware.

HRTL

Hudba HRTL se od založení projektu roku 2013 vyvinula z post-witch-housu směrem k repetitivním rytmům s bohatými melodickými i zvukovými prvky, proměnlivou atmosférou a hravými strukturami. V roce 2014 vydal debutovou kazetu "Hydroxid", na kterou právě navazuje novinkou "Dataloss". HRTL studoval na Pécsi tudományegyetem u zvukového umělce Balázse Kovácse, a multimediální tvorbu na brněnské FaVU. Zhusta koncertuje jak u nás, tak v zahraničí: v roce 2015 vystoupil mimo jiné na DAVE festivalu v Drážďanech, televizním pořadu Liquid Sky a párty All Together Now v Berlíně, na Pohoda festivalu v Trenčíně a za svou kariéru se objevil na dalších klubových pódiích v evropských městech nevyjímaje Vídeň nebo Istanbul.

Umělec: HRTL

Název alba: Data Loss

Vydavatelství: Bükko Tapes

Datum vydání: 6.12. 2015


Odkazy:

http://www.bukkotapes.com/hrtl

https://soundcloud.com/hrtl

http://www.rozhlas.cz/radiowave/starter/_zprava/starter-37-zavalily-krabicky-producenta-hrtl--1376713

http://www.bukkotapes.com/

http://www.bastl-instruments.com/about/


Kontakty:

Info o HRTL, Bükko Tapes: info@bukkotapes.com

PR, Booking: booking@bukkotapes.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016