REPORT

 

Report z akce Bastl Modular Workshop od Da Moona

S "bastlením" se setkal určitě každý, minimálně v případech, kdy děda nebo táta vzal pájku a na koleni opravil rozbitý, či nefunkční elektrikou poháněný přístroj. Někteří zašli ještě dál a v dobách nedostatkového zboží si sestrojili třeba vlastní zesilovač, barevnou hudbu nebo syntezátor.

 

Inspirováni dobou posledních padesáti let, kdy bylo u nás "bastlení" enormní záležitostí, se Ondřej a Vašek rozhodli z této činnosti udělat vášeň a také svou obživu. Se svou značkou Bastl Instruments jsou na trhu od roku 2013 a vyrábí řadu přenosných, malých hudebních nástrojů. Zareagovali také na rozrůstající se trend modulárních syntezátorů a před nedávnem dokonce otevřeli i kamennou prodejnu. Mají za sebou něco kolem stovky workshopů v desítce zemí světa a právě jeden proběhl v sobotu 24. října 2015 v pražském multikulturním prostoru Punctum. 

Bastl Modular Workshop

Když jsem se o chystajícím workshopu dozvěděl z facebookové pozvánky, nerozmýšlel jsem se tolik nad svojí účastí, nýbrž nad výběrem "bastleného" produktu. Cílem těchto worskhopů není jen sestavování produktů z dílny Bastl Instruments, ale také setkání podobně naladěných nadšenců. Většina návštěvníků pražského workshopu si zvolila sestrojení modulárního modulu. Osobně jsem v tomto směru stále ještě "v plenkách" a tak jsem si zvolil sestrojení něčeho, co mi bude v mém skromném domácím studiu k užitku.

Bastl Modular Workshop

Po dlouhém vybírání jsem nakonec dal na zdravý úsudek a drahocennou radu Martina Vodečky a zvolil si granulární sampler MicroGranny. Každý z nás si dopředu udělal u Martina objednávku svého budoucího produktu, který si poté v tento příjemný den, za dozoru "bastláků" Ondřeje a Vaška, sestavil. Ze sestrojení svého MicroGranny jsem měl trochu vítr, protože jsem viděl, že nejde o úplně jednoduché zařízení a mé zkušenosti s pájením byly takřka nulové. Po vysypání obsahu pytlíku na stůl, jsem koukal na dvě základní desky a hromadu součástek. Od kluků jsem se poté dozvěděl, že MicroGranny je jeden z produktů, který se pro jeho složitost už nenabízí jako DIY, ale pouze jako hotový. Možnost jak ho získat - "udělej si sám" - je tedy už jen v rámci workshopu.

Da Moon

Je třeba zmínit, že všechny workshopové produkty jsou za snížené ceny. Pro mě to byla velká výzva a nebyl jsem jediným návštěvníkem workshopu, který pájel něco podobného poprvé. Do pájení MicroGranny se pustila ještě Anička a tak mě celkem uklidňovalo, že na to nebudu úplně sám a budeme si moci v nesnázích poradit. Vše složitě vypadající ale nakonec dávalo smysl a to díky drobnohledu Ondřeje a Vaška, kteří se o nás pěkně starali a vše nám krůček po krůčku vysvětlovali. Osobně jsem tento produkt pájel osm hodin s malými pauzami a dotáhl to do zdárného a především funkčního konce. Pokud by tedy někdo měl podobné pochybnosti o složitosti sestavení a pájení, mohu s čistým svědomím říci, že to určitě zvládne každý, kdo je alespoň trochu manuálně zručný.

Bastl Modular Workshop

Co jsem se pak díval kolem sebe, zbytek mužského osazenstva pájel modulární moduly Teakick, Knitt Rider, Skis, Noise Square a další. Někteří si během dne a večera stihli dát i dva kousky. Během naší práce se každý mohl odreagovat a vyzkoušet si sestavené modulární systémy a nebo se občerstvit dobrým vege jídlem a drinky. Za to patří velké dík osazenstvu Punctum. Poděkování patří také Martinovi Vodečkovi za jeho nadšení a za to, že nás dokázal dát dohromady a vytvořit nám příjemně strávený sobotní den a večer. V neposlední řadě patří největší poděkování klukům z Bastl Instruments za možnost vyzkoušet si něco  nového a za jejich rozsáhlé aktivity vytvářející komunitu okolo elektronické hudby. Komunitu, která má společný cíl, a tím je perfektní hudební nástroj.

Da Moon

foto: archiv


http://www.bastl-instruments.com/
http://noise.kitchen/
https://www.facebook.com/bastlinstruments

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016