REPORT

 

Report z akce Robert Henke: Lumière II od Da Moona

V úterý 15. září vystoupil v rámci zahájení šestého ročníku Lunchmeat Festivalu inovátorský hudební producent, vizuální mág a spolutvůrce přelomového hudebního softwaru Ableton Live - Robert Henke...

 

Nešlo o vystoupení, na které byste narazili v běžných klubech. Pořadatelé Lunchmeat Festivalu tuto výzvu ovšem zvládli na výbornou. Vybrali pro Henkeho aktuální projekt Lumière II opravdu luxusní prostor bývalého barokního kostela na Malé Straně, kde v současné době sídlí České muzeum hudby. Po příjezdu na místo činu jsem před budovou muzea zaznamenal tvořící se frontu nedočkavců. Vstup se mi podařil až šest minut po avizovaném začátku, nicméně Henke svůj start oddaloval a čekal na pokyn z režie. 

Předskokana, kterým byl moderátor Radia 1 Abu, jsem bohužel nestihl. V hlavním sále, kde se měla show odehrát, bylo do středu prostoru instalované vertikálně orientované polopropustné plátno o rozměrech 9 x 8 metrů. To bylo umístěno v dostatečné výšce, aby si každý návštěvník mohl v plném sále najít své místečko pro nejlepší zážitek. Po chvíli byl celý prostor ponořen do tmy a Robert Henke vystoupal k pracovnímu pultu vedle svých notebooků a všechny v sále uvítal. Požádal návštěvníky, aby nepoužívali během představení mobilní telefony a jiné rušivé elementy, aby jeho audiovizuální vize nebyla ničím rušena. Také přislíbil, že po ukončení bude dostatečný prostor na fotky a různá selfie v malém přídavku. Za svá slova sklidil divácký potlesk a show mohla začít.

Po krátkém ambientním intru se rozeběhla unikátní audiovizuální kompozice. Čtyři výkonné lasery pružně vykreslovaly tvary a spojující body v prostoru společně s přesně synchronizovaným sledem zvuků vytvářely vjem absolutní synestesie. Dokonalé geometrické obrazce kontrastovaly s plovoucími organickými strukturami a diváky v sále odnesly na hodinový výlet časoprostorem. Nebylo divu, že Henke s touto show sklízí úspěch v nejednom prestižním muzeu světa a stále zaplňuje koncertní sály ve všech významných metropolích.

Už při samotném vystoupení jsem hledal vhodná slova, kterými bych čtenářům popsal tento zážitek, ale to nelze. Audiovizuální show Roberta Henkeho je dle mého skromného názoru něčím nadčasovým a nepolapitelným. Bylo mi ctí být součástí zahájení šestého ročníku Lunchmeat Festivalu a už teď vím, že to nebyla má poslední návštěva...

Da Moon

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016