CLANEK

 

Estonští Hortus Musicus hvězdami akce Respect Festival 2015

Estonsko je malá země s velkou hudební tradicí. Pochází odtud jeden z největších současných skladatelů, Arvo Pärt, i ansámbl, který byl po desetiletí páteří jeho tvůrčí kuchyně. Dnes patří Hortus Musicus do stejné ligy jako kalifornský Kronos Quartet či projekty katalánského vizionáře Jordi Savalla. Podobně jako oni ignoruje bariéry a hledá souvislosti mezi hudbou Evropy a dalšími světovými kulturami. Propojením historie, současnosti a etnických vlivů proniká Hortus Musicus na zcela novou platformu, vystupuje na elitních festivalech vážné hudby i world music. V jeho repertoáru, zaměřeném na nejnáročnější posluchače, se střídá renesance se současnou avantgardou.

 

Houslista Andres Mustonen sledoval jako školák happeningy i experimentální umění a Hortus Musicus založil jako student.  V Estonsku se tehdy hudba – podobně jako v dalších zemích Východního bloku – stala platformou revolty vůči totalitě. Zatímco v Československu vedly kulturní odboj elektrické kytary, v Sovětských republikách získala rovnocenný význam soudobá hudba. Komunisté tvrdě pronásledovali spiritualitu, což se nakonec obrátilo proti nim. Nová a výjimečně silná generace skladatelů si díky represím vytvořila účinné protilátky – a píše zcela unikátní hudbu, která se od západních autorů liší právě intenzivní spiritualitou. Patří k ní Gia Kancheli (Gruzie), Sofia Gubaidulina (Tatarstán), Valentyn Sylvestrov (Ukrajina) či zmíněný Arvo Pärt. Právě tito autoři formovali Hortus Musicus, stejně jako hledání souvislostí v renesanční hudbě Evropy či kulturách Východu. Podobně jako Kronos Quartet věnoval estonský ansámbl jednotlivých tématům této mozaiky samostatná alba – včetně gregoriánského chorálu či středověké hudby z Balkánu.

 

Hortus Musicus je v současné době nejdéle fungujícím evropským ansámblem ve svém oboru. Žánrové označení „stará hudba“ je ale nepřesné, stará hudba získává v každém podání novou, neopakovatelnou tvář.  Mystický minimalismus Arvo Pärta v encyklopediích označovaný jako tintinnabuli se formoval před 40 lety v těsné spolupráci se členy Hortus Musicus, k průpravě hráčů patřily i kompozice Aleksandera Knaifela, Lepo Sumery či Galiny Grigoryevy.  Hortus Musicus vedle klíčových evropských scén pravidelně koncertuje v Izraeli i Jižní Americe, a spolu s dvaceti alby natočil hudbu ke třem filmům. Současná sestava čítá 3 zpěváky a sedm hráčů s pestrou kombinací nástrojů včetně cembala, varhan, šalmaje a trombonu.

VSTUPENKY:
K zakoupení v Rudolfinu nebo na předprodejní síti Ticketpro od 110 Kč do 580 Kč.
DRŽITELÉ VSTUPENKY NA HLAVNÍ PROGRAM FESTIVALU 100 KČ SLEVA. (Slevu lze uplatnit pouze v předprodeji v Rudolfinu, ne na síti Ticketpro.)

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016