REPORT

 

Digitalism v Praze jako mistři baviči

Digitalism, ikonické duo new rave a indie electra dorazilo v pátek večer do Roxy, aby Praze ve svém dj setu ukázalo, jak se umí bavit. A taky, že new rave už možná odzvonilo, ale rozhodně to neznamená, že bez téhle škatulky německá dvojice nemá co nabídnout.

 

 

Páteční večer slušně odstartovala zkušená dvojice Dan Cooley a Josef Sedloň. Svěží set střídajících se djs, dokázal roztančit a naladit obecenstvo na hvězdy večera. Jak se Roxy se pomalu zaplňovala, vyvstávala otázka, co vlastně od německých interpretů čekat. New rave a indie electro se sice automaticky derou na jazyk při vyslovení jména Digitalism, jenže dj sety bývají nevyzpytatelné, často závislé na aktuálním hudebním rozpoložení umělce, a s koncerty mnohdy nesrovnatelné.

Proto nemá cenu ani páteční vystoupení nijak srovnávat s live koncertem. Jens Moelle a İsmail Tüfekçi do Roxy jednoduše přijeli pobavit publikum i sebe. Jasné to bylo hned z kraje setu, kdy do mixu přidali hitovku od Chemical Brothers – Do It Again. Profláknutých songů se Digitalism opravdu nebáli, s vlastní tvorbou vystřídali ještě třeba Boys Noise, Prodigy, New Order nebo The Ramones, při jejichž Hey! Oh! Let´s go! publikum naprosto vřelo.

 

 

Od samotných Digitalism během dvouhodinového setu zazněly například skladby Zdarlight, Falling, Lift, Echoes nebo třeba Blitz. A došlo samozřejmě i na Pogo, pomyslný vrchol celého setu, bez něhož by asi nikdo neodešel úplně spokojený. Na druhou stranu, spojení vlastní tvorby s osvědčenými „peckami“ bylo patrné hlavně v první a poslední třetině setu. Prostřední část byla více o hudební syrovosti a tvrdším electro house stylu (v jednu chvíli mi mobilní aplikace dokonce ukazovala pro mě nerozeznatelný 2 Hearts Techno Remix) a tak fanoušek, který přišel hlavně rozpoznávat své oblíbené tracky v nových mixech, mohl být chvílemi poněkud zklamán.

Je pravda, že ikdyž zaznělo dost z originální tvorby, celkově byl zvuk tak nějak tvrdší a syrovější, ono „měkčí“ indie electro a již zmiňovaný zvuk new rave ustoupili hodně do pozadí. Někomu to sice může vadit, ale možná je to prostě jen další vývoj. Nejde chtít po žádném interpretovi, aby se neposouval nikam dál. A hlavně, jak už bylo řečeno na začátku, byl to přece jen dj set a ne koncert. A byl to dj set, při kterém oba pánové z Digitalism ukázali, že je jejich hudba prostě baví a i přes působivou (ikdyž už trošku okoukanou) vizualizaci scény vypadat hlavně jako dva hudební nadšenci a požitkáři, kterým celá Roxy leží u nohou.

 

Napsala v dubnu 2015 Marie Baladová

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016