CLANEK

 

Co se stane, když jednu z nejvtipnějších komiksových knih navštíví Hellboy?

Ve třetím díle cenami ověnčeného Goona spojili síly dva velikáni současného komiksu - Eric Powell a Mike Mignola. To neznamená nic jiného, než že se vtipný mafián setká se samotným Hellboyem. Proč a jak to celé dopadne, zjistí čtenáři, když si objednají další titul Comics Centra z edice Na přání.

 

 

Příběhy mafiánského vymahače peněz Goona, který sice zabil svého šéfa, ale nebojí se dál dělat na světě pořádek pod jeho jménem, se staly pro mistrovskou kombinaci akce, černého humoru a nadpřirozena doslova trhákem. Kreslíř a scénárista Eric Powell jimi oslovil jak klasické komiksové fanoušky, tak intelektuálnější část publika, která miluje Monty Pythons, odkazy na béčkové filmy z padesátých let a vtipy zabalené do bojů se zombies, duchy, obřími chobotnicemi a dalšími tvory, jež běžný smrtelník nevymyslí.

„V trojce Eric Powell perfektně spojuje situace a osoby, které si připravil v předchozích dvou dílech. Goonovy knihy jsou na první pohled pouze sbírkami povídek, ale po jejich přečtení zjistíme, že tvoří fantastický celek. Setkáme se tak znovu s Goonem, Fankiem, doktorem Slitinou, Hrobníkem a jeho syny, Krkavcem a úhlavním Goonvoým nepřítelem Páterem Monsterem. Kromě nich se ale seznámíme i s novými, stejně zábavnými a bizarními postavami jako jsou mnohooký mimozemšťan, španělsky mluvící veleještěr, obří opice nebo upíří femme-fatale. Powell ukazuje, že jeho fantazie vážně nemá hranice,“ říká Václav Dort, šéfredaktor vydavatelství Comics Centrum.

 

 

Pro řadu komiksových fanoušků ale bude největší událostí třetího pokračování setkání Goona s legendárním Hellboyem. Mike Mignola, duchovní otec rohatého bojovníka s červenou pěstí, pro tento účel dokonce sám první a poslední stránky Goonova příběhu nakreslil. A Comics Centrum dává svým čtenářům na výběr ze dvou obálek knihy – kromě standardní si mohou objednat právě tu s Hellboyem.

Goon 3 „Samej průšvih“ patří do nové edice vydavatelství Comics Centrum „Na přání“. To znamená, že každý další díl komiksové řady vyjde jen v případě, že si jej do stanoveného termínu objedná minimálně pět set zájemců. První a druhý titul, pokračování série Zámek a

klíč a Ú.P.V.O., měly velký úspěch a nyní jsou ve výrobě. „Samej průšvih“ si mohou čtenáři objednávat do 15. března, vyjde pak 13. dubna. Předchozí díly má vydavatelství ve standardní nabídce. Více informací na www.comicscentrum.cz.

O GOONOVI

Postavu Goona vymyslel americký scenárista a výtvarník Eric Powell jako určitou kritiku doby, společnosti a aktuálního stavu umění. První příběh vyšel v březnu 1998. Doposud Powell vydal 13 sebraných knihy Goona, s dílem 0 vlastně 14, a k tomu knihu krátkých příběhů Noir. V současnosti Powell spolupracuje s režisérem Davidem Fincherem na převedení Goonových příběhů na filmové plátno.

Powell obdržel za Goona pětkrát cenu Willa Eisnera (komiksový Oscar) a také mezinárodní ocenění Horror Guild award. Eisner Awards jsou ceny, které se udělují v Americe od roku 1988 za kreativní přínos americkému komiksu. Udělují se v několika kategoriích a jsou brány v podstatě jako komiksoví Oscaři.

 

O NAKLADATELSTVÍ COMICS CENTRUM

Nakladatelství Comics Centrum vzniklo v roce 2003. Zakladatelé získali své zkušenosti s komiksem již v roce 1993 prací na magazínu Comics Arena.

Ve své produkci se Comics Centrum zaměřuje na komiksové příběhy určené především dospělým čtenářům, na díla zajímavá po scenáristické i grafické stránce. Nakladatelství vydává romány v obrazech, například Ragemoor, Drsná škola, Goon, Vrána, Hellboy, Sin City, 300 – Bitva u Thermopyl, nebo Conan.

V roce 2007 Comics Centrum vydalo v České republice historicky první knihu o dějinách světového komiksu. Pro tuto knihu poprvé v České republice nakreslil speciální obálku Bryan Talbot. V roce 2012 Comics Centrum přivítalo v Praze Jamese O´Barra, výtvarníka a autora kultovního komiksu Vrána, který zde prvně pohovořil o své práci, komiksech, o Vráně a její zfilmované verzi. Vydání restaurovaného komiksu Drsná škola z roku 2013 bylo natolik úspěšné, že si restaurovaná data vyžádali i ve vydavatelství Dark Horse v USA.

V loňském roce  vydalo Comics Centrum dvě speciální velké velkoformátové sbírky komiksů „Kurva velký Sin City“ a „Hellboy: Pekelná knižnice kniha první“.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016