REPORT

 

Report z koncertu Caribou od Da Moona

Když se na facebookové stránce multikulturního prostoru MeetFactory objevila první zmínka o chystaném koncertu Caribou, rozjasnily se mi oči a s velkou radostí jsem si zapsal datum 16. října 2014 do diáře. Několikaměsíční čekání uteklo jako voda a nezbývalo než se těšit na představení nového alba "Our Love" naživo...

 

 

Cesta do vzdálené části pražského Smíchova nepatří sice mezi nejkratší, ale rozhodně se vyplatí za kombinací v podobě kvalitní hudby a zajímavého prostoru vydat. Na místo jsem dorazil až v půl desáté a dle velkého hloučku lidí před vstupem bylo jasné, že je vyprodáno. Zařídil jsem si akreditaci a vydal se najít vhodné místo pro vychutnání blížícího se koncertu. Na parketu dozníval zahřívací projekt instrumentalistky a zpěvačky Jessy Lanza, která doprovází Caribou po celém turné. Bylo několik málo minut po desáté hodině, na kterou byl avizován začátek koncertu, a na pódiu se za svými instrumenty objevily čtyři zahalené postavy.

 


Fialové podsvícení scény umocňovalo celkovou atmosféru. S prvními tóny jsem rozeznal skladbu "Our Love", která se po krátkém intru rozjela a dostala ve vyprodaném sálu všechny do varu. Nenechala klidného ani frontmana Dana Snaitha a jeho muzikanty, kteří se v rytmu vlnili před svými nástroji. Reakcí publika byli mile překvapeni a každá další skladba předestírala, že tento večer bude nezapomenutelný. Perfektně sehraná čtveřice muzikantů, za doprovodu čistého vokálu Dana Snaitha, střídala starší skladby s novými. Vše perfektně doplňovala jednoduše podsvícená scéna, na které se čas od času objevil charakteristický barevný motiv zdobící obal nového alba.

 

Během večera zazněly skladby "Silver", "Mars", "Swim" nebo "Found Out". Nejvíce publikum reagovalo na starší kousky, které byly efektně okořeněny jamováním členů kapely. Vzniklá energie, vyzařující z publika, byla nepopsatelná. V průběhu večera se na pódiu objevila znovu Jessy Lanza a doprovodila svým příjemným hlasem píseň "Second Chance", která příjemně chladila bouřlivé emoce. Následovaly skladby "Jamelia", "Back Home", "Odessa" a největší vrchol večera "Your Love Will Set You Free" a následující "Can´t Do Without You", při které byla odezva publika doslova ohromující! Všichni tančili, jásali a reagovali na každou známou pasáž. Nechtěl jsem si připustit, že i tento hudební balzám musí jednou skončit. Ale bylo to tak a přišel konec, kdy se zhasla světla v sále a publikum se dožadovalo dalších skladeb.

 

/p>

 


Šestý smysl mi jasně dával najevo, která bude následovat a opět nezklamal. Tou poslední, rozlučkovou, nemohla být jiná hitovka než "Sun". Čtyřleté čekání na nové album se rozhodně vyplatilo tak, jako čekání na samotný koncert, který jsem si maximálně užil. Pokud by mi někdo nabídl opakování, bez váhání bych tuto nabídku přijal a tento úžasný hudební zážitek prožil znovu...

Napsal v říjnu 2014 Da Moon

Foto David Karas

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016