CLANEK

 

Comics Centrum znovu vydává první tři díly slavného komiksu Franka Millera

Chybí vám některá z knížek kultovní série Sin City? Právě teď máte jedinečnou příležitost svoji sbírku komiksů doplnit. Na trh se opět dostávají první, druhý a třetí díl, které byly několik posledních let vyprodané – „Drsný sbohem“, „Ženská, pro kterou bych vraždil“ a „Velká tučná zabijačka“. Vůbec poprvé si tak budou moci čtenáři koupit celou sérii Sin City najednou.

 

 

Sin City je největším a nejdéle vytvářeným dílem scénáristy a režiséra Franka Millera a řadí se k nejúspěšnějším a nejrozsáhlejším autorským komiksům vůbec. Zajímavé je, že se děj nevyvíjí chronologicky v souladu s pořadím jednotlivých knih, navíc se příběhy různě prolínají a doplňují. Právě tento přístup dává Millerovi mnohem větší prostor k dějovým i vizuálním experimentům.

První díl „Drsný sbohem“ tvoří soubor třinácti kapitol, které původně vycházely na začátku 90. let na stránkách magazínu Dark Horse Presence a uvádí čtenáře do drsného světa, v němž se Marv vydává pomstít vraždu své lásky. Po obrovském úspěchu u fanoušků komiksu po celém světě se Miller rozhodnul v Sin City pokračovat. Nechtěl ovšem přijít o hlavního hrdinu a tak druhý díl „Ženská pro kterou bych vraždil“ vrátil v čase před jedničku. To mu zároveň umožnilo vytvořit odkazy na děj z první knihy a některé scény zopakovat z jiných pohledů. Třetí díl „Velká tučná zabijačka“ tak mohl dostat pro změnu velmi rychlý a přímočarý děj, který se odehrává během pouhých pár hodin.

Všech sedm knih má nezaměnitelný výtvarný styl. První, druhý a třetí díl se navíc vyznačují tím, že v nich Frank Miller používá pouze bílou a černou barvu, žádné doplňkové.

Celou sérii, která je v současné době k dostání, překládal šéfredaktor vydavatelství Comics Centrum Václav Dort. „Bylo třeba sladit americké slangové výrazy, dvojsmysly a narážky, které Miller často používá a zakomponovat je do českého textu, aby nedošlo k posunu významu a aby zároveň nebylo nutné knihu doplnit množstvím vysvětlivek. Vzhledem k tomu, že je Miller autorem kresby i scénáře nesmělo při překladu dojít k porušení velmi křehkého tempa textu ve vztahu k obrazu,“ vysvětluje Václav Dort.

Kompletní série Sin City vychází u příležitosti uvedení filmu Sin City 2 „Ženská pro kterou bych vraždil“. Jeho česká premiéra je naplánována na 4. září 2014.

 

O NAKLADATELSTVÍ COMICS CENTRUM

Nakladatelství Comics Centrum vzniklo v roce 2003. Zakladatelé získali své zkušenosti s komiksem již v roce 1993 prací na magazínu Comics Arena a následně stáli u zrodu nakladatelství Crew, jehož pak byli v letech 1997 – 2000 spolumajiteli.

Ve své produkci se Comics Centrum zaměřuje na komiksové příběhy určené především dospělým čtenářům, na díla zajímavá po scenáristické i grafické stránce. Nakladatelství vydává romány v obrazech, například Ragemoor, Drsná škola, Goon, Vrána, Hellboy, Sin City, 300 – Bitva u Thermopyl, nebo Conan.

V roce 2007 Comics Centrum vydalo v České republice historicky první knihu o dějinách světového komiksu. Pro tuto knihu poprvé v České republice nakreslil speciální obálku Bryan Talbot. V roce 2012 Comics Centrum přivítalo v Praze Jamese O´Barra, výtvarníka a autora kultovního komiksu Vrána, který zde prvně pohovořil o své práci, komiksech, o Vráně a její zfilmované verzi. Loňské vydání restaurovaného komiksu Drsná škola bylo natolik úspěšné, že si restaurovaná data vyžádali i ve vydavatelství Dark Horse v USA.

 

www.comicscentrum.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016