CLANEK

 

Sonic Potions - LXR Drum Synthesizer

V poslední době jako by se roztrhl pytel s DIY projekty. DIY – Do It Yourself lze doslova přeložit jako "udělej si sám" a jedná se o druh kultury, ve které si člověk sám, bez profesionální podpory, zhotoví výrobek, který slouží jemu nebo ostatním lidem. Praktiky DIY byly lidstvu známy odpradávna. Zpočátku to byl dokonce jediný způsob vylepšování si životní úrovně a pohodlí lidí. Teprve během starověku se vytvořila jednotlivá řemesla a řemeslníci - specialisté. V průběhu středověku, novověku a především díky průmyslové revoluci si lidé v rozvinutých kulturách, především v Evropě a v Severní Americe, zvykli výrobky a služby spíše kupovat, než vyrábět a zajišťovat sami.

 

Sonic Potions je mladá a malá firma nacházející se v německém Giessenu, za kterou stojí její zakladatel Julian Schmidt. Julian začal budovat první syntezátory jako své hobby již kolem roku 2001. Před založením Sonic Potions pracoval několik let jako vývojář na různých projektech, včetně rozsahu DSP platformy a syntezátoru John Bowen Solaris. Také se pohyboval v hudebním průmyslu, kde se věnoval produkci hudby a koncertování s projektem A Boy and his SID. Za ta léta získal mnoho zkušeností, postavil spoustu syntezátorů, včetně různých modulárních zařízení, a v dnešní době předává své letité zkušenosti dále ve formě vlastních DIY produktů.

LXR Drum Synthesizer je plnohodnotným digitálním bicím automatem s integrovaným sekvencerem. LXR poskytuje 6 různých nástrojů, z nichž každý lze vyladit s více než 30ti parametry. To může vytvářet širokou škálu zvuků, od klasických analogových emulací, až po křupavý digitální chaos. Každý z 6ti nástrojů je kompletní syntezátor s několika oscilátory, obálkami, multimode filtrem, efekty a nabízí všestranné možnosti modulace. Na první pohled se zdá být sekvencer jako klasický 16ti krokový, ale je tu ještě něco! Každý z 16ti kroků je dále rozdělen do dalších 8 dílčích kroků, což vede k celkem 128 krokům s rozlišením 32ppq. Více na: https://soundcloud.com/sonic-potions.

LXR Drum Synthesizer

Pokud jste milovníky modulací, pak je jasným důvodem, proč dal výrobce spoustu různých zdrojů modulace do LXR. Ty jsou schopny modulovat všechny parametry zvuku a k dispozici je 6 volně nastavitelných LFO, rychlost modulace, automatizace parametrů ze sekvenceru a FM oscilátory. Uživatelská rozhraní jsou navrhnuta, aby byla přímočará tak, jak je to jen možné. Téměř všechny funkce jsou uživatelsky velice přívětivé, intuitivní a nevyžadují více než jedno stisknutí tlačítka. LXR byl navržen tak, aby vyhověl při práci ve studiu, ale také při živých vystoupeních. Všechny úkony se dějí bez zastavení přehrávání sekvenceru a veškeré úpravy lze provádět v reálném čase. Pokud jde o kvalitu zvuku, výrobce důrazně upozorňuje, že se nejedná o další "bleepy" hračku! LXR nabízí plnou 44 kHz, 16ti bitovou kvalitu zvuku a 4 samostatné audio výstupy.

LXR Drum Synthesizer

Nemusíte být úplní profesionálové, abyste zvládli sestavit LXR a pokud máte rádi veškerou kontrolu nad zařízením a jeho sestavením a pájení vám není úplně cizí, pak je LXR určitě dobrou volbou. Výrobce na svých webových stránkách nabízí kompletní zdrojové kódy a schémata, včetně podrobné fotodokumentace, která vás navede správnou cestou k sestavení nového miláčka. O svůj sestavený LXR, rady či postřehy se pak můžete také podělit s dalšími staviteli ve fóru, které je součástí stránek výrobce. LXR je prodáván jako DIY kit za 280 euro. Akrylové kryty se pak prodávají samostatně za 70 euro.

Více informací: http://www.sonic-potions.com

Da Moon

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016