CLANEK

 

Bose SoundTouch Music System

Na podzim roku 2013 představila společnost Bose v USA novou řadu aktivních reproduktorů a zařízení nazvanou SoundTouch. Ty umožňují přes vaši Wi-Fi síť, poslouchat a streamovat hudbu z vašeho domácího zařízení a ovládat pomocí volně stažitelné a přehledné aplikace SoundTouch z vašeho telefonu, tabletu nebo notebooku. V dnešní době, kdy vše směřuje k bezdrátovému poslouchání muziky, jsem se nemohl dočkat, až si samotný SoundTouch vyzkouším a poslechnu.

 

Po dlouhém čekání v únoru konečně první SoundTouch dorazily do ČR, byl mi zapůjčen SoundTouch 20 a SoundTouch Portable. Celou řadu ještě doplňuje největší kousek z této nové Wi-Fi řady reproduktorů SoundTouch 30. Dva menší zapůjčené SoundTouch 20 a Portable, jsou svou velikostí vhodné spíše do menších prostorů, ale dvacítka je schopna s klidem svým mohutnějším zvukem zaplnit i větší místnost okolo 50 metrů.

Jestli hledáte svalnatého a výkonného společníka pro vaši hudbu tak je SoundTouch 30 tou pravou volbou s přesností reprodukce v přirozeném prostoru a neuvěřitelně mohutným všude přítomným basovým podkladem.

 

 

O zvuku jsem od začátku nepochyboval, protože Bose je svými výrobky a technologiemi proslulý po celém světě. Nejvíce asi tím, že z malého zařízení dokáže vyvinout zvuk, který byste čekali od reproduktorů mnohem větších rozměrů.

Začnu prvním dojmem samotného reproduktoru.

Upřímně musím říct, že byl po vybalení zařízení z krabic rozpačitý. Bose opět vsadil na neutrální design, který nijak nenadchne, ale rozhodně nikoho neurazí. Kdo zná trochu výrobky Bose, ví o čem je řeč.


Hlavní design tvoří slonovinově barevný pruh plastové konstrukce se zvláštním a nenápadným paternem, tlačítky na ovládání na vrchní části a ledkovým displejem na přední straně, který zobrazuje veškeré informace o přehrávání. Ovládacích tlačítek je celkem deset – ON/OF, AUX, ovládání hlasitosti a šest tlačítek pro přímou volbu vaší oblíbené hudby nebo rádiových stanic. Tlačítka jsou plastová a šest z nich určených pro předvolbu je ve stříbrném rámečku a díky obloukovitému tvaru jsou velmi příjemná na dotyk.
Na zadní straně najdete vstup pro napájení, v případě Portable verze vstup pro nabíjení, AUX vstup a mini USB vstup pro propojení a aktualizaci systému s počítačem. Verze SoundTouch 20 a 30 disponuje navíc RJ-45 ethernetovým konektorem pro možnost kabelového připojení k datové síti LAN.

 

Od SoundTouch tedy nečekejte produkt, který by svým vzhledem ohromil vaše přátele. Jeho síla je především v jednoduchosti jeho ovládání díky volně stažitelné SoundTouch aplikaci a skvělému zvuku.
Ovládání pomocí této aplikace rozhodně předčilo mé původní očekávání. A to od samotného stažení, aplikování do mého počítače, telefonu i tabletu až po instalaci jednotlivých zařízení do sítě a možnostem velmi jednoduchého a přehledného ovládání. Aplikace je ke stažení na http://worldwide.bose.com/downloads/en/web/soundtouch_welcome/page.html?src=HED00019. Menu a celý proces je k dispozici v češtině a nastavení vám bude trvat jen několik minut.
Po stažení si otevřete nainstalovanou aplikaci ve vašem počítači a podle přehledné textové i grafické navigaci připojíte SoundTouch zařízení nastavíte a spárujete s Vaší Wi-Fi sítí. Aplikace je dostupná pro všechny operační systémy jako je iOS, Windows nebo Android.

Navíc ještě všechny tyto systémy pro milovníky nakousnutého jablka plně podporují bezdrátový systém Apple Airplay.

Stažené aplikace v telefonu nebo tabletu slouží především jako dálkový ovladač, který máte stále po ruce a můžete s ním ovládat hned několik zařízení nejednou.

 

 

 

Přehlednost a jednoduchost celého menu v rámci předvoleb, přehrávání internetových rádií a poslouchání vaší hudební knihovny oceníte hlavně na malém displeji telefonu. Přesto si říkám, jestli není šest předvoleb málo? Bose na to reaguje ale tím, že chtěli aplikaci přiblížit napříč všem generacím a udělat to, co možná nejjednodušší. Starší generace, které si na nové trendy zvykají pomaleji, si SoundTouch díky tomu rychle osvojí.

Do hudební knihovny si přidáte svůj playlist buď z iTunes nebo MediaPlayer, v internetových rádiích pak můžete přehledně vybírat z několika možností od lokálních až po všechny, které najdete na internetu. Jediné, co zatím nelze využít je složka „Hudební služby“, určená pro streamování hudebních databází, jako je například Deezer nebo další.

Mimo USA, kde můžete využívat Pandoru, zatím nejsou tyto služby v rámci SoundTouche dostupné. Bose ale tvrdí, že Deezer k dispozici bude ještě v průběhu tohoto roku.

Kromě jednoduchosti aplikace SoundTouch je hlavní předností těchto zařízení samotný a ohromující zvuk. Verze 20 a Portable s přehledem nahradí svým výkonem kdejaký domácí mini systém. Nejsilnější stránkou reproduktorů je vyrovnaný výsledný přednes včetně basového pásma. Celé hudební spektrum, včetně basů působí velmi přirozeně a systém si zachovává svoji úroveň kvality stejně tak při nízké i při maximální hlasitosti. Žádné nepříjemné rezonance ani ohraničení při přehrávání nabasovaných skladeb nehrozí. Celé spektrum frekvenčního rozhraní zvládá bez jakýchkoliv problémů. Můžete se tedy těšit na čisté a jasné výšky společně s nezanikajícími středy a plnými neobtěžujícími basy při poslechu vaší hudby všech žánrů.

 

Na českém trhu asi nemají zatím reproduktory Bose SoundTouch díky Wi-Fi streamování hudby a velice kvalitnímu přednesu konkurenci. Na výhody aplikace SoundTouch si člověk rychle zvykne a je těžké vrátit se ke svým standardním přehrávačům, které nenabízejí sdílení a streamování po síti. Nemluvě o ovládání díky telefonu nebo tabletu s nastavenými předvolbami. Tohle je prostě budoucnost a brzy se stane běžnou součástí našeho života, ať chceme nebo nechceme.

 

Zapůjčené reproduktory se prodávají za doporučenou cenu SoundTouch 20 a Portable 11.990,-

 

Výhody:

- streamování a posloucháni hudby díky Wi-Fi síti

- jednoduchost aplikace, kterou lze instalovat do telefonů, tabletů a počítačů

- 6 předvoleb pro rychlé spuštění vašich internetových rádií nebo přednastavené hudby

- čistý a plný zvuk v celém hudebním spektru

- mohutné přirozené basy

- vysoký výkon, který zaplní zvukem celou místnost

- infra dálkový ovladač o velikosti kreditní karty

- možnost postupného rozšiřování domácí hudební sítě do všech prostor

 

Nevýhody:

- příliš unifikovaný konzervativní design

- pro někoho možná cena, ale to je u Bose standard

 

Bose SoundLink Bluetooth Speaker zapůjčil Rstore.cz

 

 

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016