CLANEK

 

Recenze: Kölsch-1977

Rodilý dánský producent celým jménem Rune Reilly Kölsch prodal pod různými přezdívkami miliony desek po celém světě. Je autorem mnoha hitů, které lámaly přední příčky světových hitparád a vydává pod několika labely. Poslední album best of s názvem „1977“, ve kterém se prolíná house, techno  a  minimal, vyšlo v červnu pod značkou Kompakt.

 

Jako většina Dj´s v 80 letech začínal na hip hopu, brzy byl ale ovlivněn techno scénou v Detroitu a Chicagu. V roce 2003 složil hit „Calabria“, která v nové verzi o 5 let později zaútočila na světové hitparády od Velké Británie, přes Ibizu, po Shanghai a které se prodalo 5 milionů.

Rune tvoří pro světové komerční umělce jako Shakira, Flo-Rida a spolupracuje např. s Pitbullem, Nicky Minaj atd. Je držitelem mnoha uznávaných hudebních cen např. BMI Awards.

Po stisknutí tlačítka play začíná krásný příběh, který vás zavede do říše fantazie nebo na rozjetou party. Album působí jako jeden celek, dokonce si myslím, že by mohlo vyjít i jako mix.  Skladby na sebe navazují, a proto vytváří příběh, který si každý dotvoří podle své představy. Přísloví, že: „Hudba je univerzální jazyk“ tady platí víc než kde jinde. Na albu najdete hluboké tracky plné emocí jako „Silberpfeil“, ale i taneční věci jako „Basshund“. Nechybí zde taky hit „All That Matters“, kterému propůjčil svůj skvělý hlas Trols Abrahamsen. Skladba se umístíla na předních příčkách hitparád a byla nejprodávanější skladbou labelu Kompakt od vydání hitu  „Beautiful Life“ od Gui Boratta.

Kölsch u některých skladeb používá zvuky živých nástrojů. U první skladby „Goldfish“, která nás má navnadit na celé album, netradičně použil  varhany (které působí jakoby nás chtěly nalákat na party do kostela), u  deepové „Der Alte“ zase klávesy.  Tracky na desce jsou pestré a hravé jako exotičtí papoušci u nás na zahradě. Každý je trochu jiný a přitom mají něco společného. Jeden je pestřejší, druhý zase klidnější, třetí agresivnější, ale všechny jsou jednoho rodu. Rude si nápaditě pohrává se zvukem a vytváří tak dechberoucí plochy. Gradující „Loreley“ vás dožene až k záchvatu šílenosti. Na to hned další a poslední počin „Felix“ vás uklidní a parádně ukončí ten krásný příběh.

Jak jsem již psal, deska je plná emocí, které z ní doslova číší, má velmi kvalitní zvuk a výjoj. Zkrátka má vše, co by měla mít. Dlouho jsem neslyšel desku, na které by bylo tolik kvalitní muziky od jednoho umělce. Už se nemohu dočkat, až uslyším některý z tracků na tanečním parketu.  

Kölsch v rámci turné k novému albu "1977" vystopupí 27 .9. na noci Elektra v brněnské Flédě.



Hodnocení: 97%

Info:
Interpret: Kölsch
Album: 1977
Label: Kompakt
Styl: progresive, house, techno, minimal

https://soundcloud.com/kolsch
http://en.wikipedia.org/wiki/Rune_Reilly_Kølsch

Napsal soda

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016