REPORT

 

Postřehy z prvního dne Rock for People od Sody

Festival Rock for People dospěl a letos slaví 18. narozeniny. Na oslavu si pozval hned několik legendárních kapel a projektů. Fanoušci právem zvolili festival mezi 15 nejlepších v Evropě a podle mě patří mezi jedny z nejlepších v ČR a střední Evropě. Vždyť kde jinde můžete za tři dny zažít tolik kulturních zážitků? Po nultém dni festivalu, kdy byl areál částečně pod vodou, se na první oficiální den počasí umoudřilo, svítilo slunce a noc byla tropická...

 

Celé dny sleduji předpověď počasí a stále si jen opakuji, že se opět museli splést. Bohužel se jednou strefili a nultý den festivalu, kdy dorazilo asi 3.000 lidí, bičovaly bouřky a přívaly deště. Areál částečně plaval pod vodou a některá vystoupení musela být zrušena. Naštěstí to byl den festivalu, kdy pro nás program nic zajímavého nenabízel, takže jsme dění sledovali z pohodlí domova...

Rock for People 2012

Před odjezdem do Festivalparku jsme měli velké dilema, co na sebe a především co za obuv. Organizátoři nám radili, abychom nezapomněli na holínky nebo nepromokavou obuv, takže jsme byli připraveni na vše. Nakonec kdo zvolil holínky, hodně litoval. Vyhrál ten, kdo si nasadil žabky a plavky. Počasí se umoudřilo, vysvitlo slunce a rázem bylo počasí jako stvořené pro letní festival.

Rock for People 2012

Na první den dorazilo přes 25.000 lidí. Hlavními lákadly dne pro mě byli angličtí The Prodigy a Example. Po příjezdu jsme šli zmapovat známý areál Festivalparku. Koho to nevidí oči mé - sám pan Skrillex s přítelkyní se prochází areálem. To u takových jmen nebývá zvykem, že by hvězdy dorazily o den dříve, aby si mohly užít festival také z té druhé strany... V areálu je nepřeberný výběr jídla a pití všeho druhu. Nechybějí stánky s oblečením a dalšími maličkostmi. Zkrátka tady si každý příjde na své! Teď už k hudbě. Největším překvapením pro mě bylo strhující vystoupení Example. Začal ve velkém stylu a hned od samého začátku měl publikum ve své hrsti. Ani si nepamatuju, že bych na RfP někdy zažil takovou atmosféru. Example zahrál všechny známé hity jako: Kickstart, Changed The Way You Kiss Me, Midnight Run, Stay Awake, Watch The Sun Come Up a takhle bych mohl pokračovat dál a dál, protože když nad tím tak přemýšlím, tak každá skladba od Example je velký hit!

Rock for People 2012

Krátce po Example měli na póidu T-mobile začít legendární The Prodigy. Ti nás ovšem nechali dlouho čekat. Koncert se z blíže nezjištěných důvodů posunul o 40 minut. Dlouhé čekání nám vynahradili s parádní show! Prodigy jsem měl to štěstí vidět na RfP už před dvěma lety, kdy jsem z jejich vystoupení měl rozporuplný zážitek, nyní do toho dávali určitě víc než minule. Celá show neměla chybu, fanoušci řádili jako o život. Ovšem čím se koncert posouval do své druhé poloviny, tím víc se vylidňoval prostor. Ani my jsme to nevydrželi až do konce, protože to čekání na začátku nás stálo mnoho sil. Jak bylo vidět v areálu, koncert Prodigy nezajímalo zdaleka tolik lidí jako před dvěma lety. Dalším vystoupením, které nás zajímalo, byl slovenský DJ a producent B–Complex. Podle času už měl dávno vystupovat, ale na pódiu to tak zdaleka nevypadalo, tak jsme se odebrali na cestu domů. Podle mých informací B–Complex vystoupil o až hodinu déle.

Rock for People 2012

Takže první den festivalu proběhl bez chybičky, atmosféra byla parádní a lidi se skvěle bavili. Ten, kdo by se ještě rozmýšlel, zda vyrazit, nebo ne, pro něho mám jasný tip! Kaluže vysychají, slunce pálí a dnes nás čekají např. Orbital nebo držitel tří (!) cen Grammy - dubstepový mág Skrillex. Nemohu zapomenout také na náš úspěšný dupstepový projekt Real Transported Man.

soda

foto: gusman

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016