REPORT

 

Čtenářský report z 20 Years Mokum Hardcore Anniversary Tour 2012

Dovolím si po delší době jeden report, neb tahle akce stojí za to, aby se o ní i zpětně mluvilo! Do Hoodoo dorážím lehce před devátou, už z dálky je mi jasné, že vchod neminu, protože u něj s větrem zápasily krvavě rudé plachty Mokum Fxxking Hardcore. Uvnitř klubíku už je příjemně zaplněno a rozhodně to nevypadá, že by se kluci museli bát provaru. Dle mě dorazilo mraky známejch, někteří i s vědomím, že to, co se bude odehrávat, není jejich šálek kávy, ale dobře věděli, že koncentrace známejch ksichtů na metr bude hojná - což rozhodně byla pravda! Co jsem tak koukal, tak dorazilo i dost "skutečnejch gabberů" nejen z Čech, ale i z Německa, Slovenska a dalších zemí...

 

Stage byla decentně vyzdobená, decentně osvětlená a celkově její koncepce byla pravej opak "new style" HC diskoték, což jistě bylo záměrem a přesně to ukazovalo, o čem tato párty bude. Středobodem stage byl zvuk, přesněji řečeno Pan zvuk v podobě Funktion One. Jako první za mixem stála jedna z ikon parties snad již od poloviny 90. let - DJ Mejra. Zvuk si to hezky brumlal na půl plynu a první nedočkavci už se pohupovali na parketu. Nemá cenu tu cokoliv povídat o Mejrově DJ umu, ale rozhodně bylo zajímavý slyšet jeho spešl selekci, protože tohle byl jinej Mejra! :) I on vypadal, že si to pure HC užívá a určitě u toho zavzpomínal na dobu před 15ti lety, kdy začínal a podobné pecky valil lidem do uší všude, kde se dalo! :) Bohužel na některejch deskách bylo dost slyšet, že už nejsou pod zákonem a to se trošku podepsalo na dynamice toho zvuku během jeho setu, takže si ze začátku někdo mohl řikat, co se to z těch beden vlastně line...

Mokum

Po Mejrovi nastupuje Ištvy - ač měl prej připravenej úplně jinej set, tak nakonec šel za hlasem svýho srdce a začal tam narůstající kotel lidí pumpovat starým dobrým KMTS duchem, hodně roztrhaný/zlámaný HC, který ocenili hlavně fajnšmekři - musím vyzdvihnout Ištvyho práci se setem a jeho mašinkou - nevím přesně, co to má za hračku na mixování, ale jeho možnosti do toho přisamplovat, zaloopovat atd. byly znát, byly slyšet a... Hlavně bylo vidět, že si s tím hodně rozumí a ač to byl vlastně "jen" DJ set, tak prsty se mu nezastavily od začátku až do konce a chvílema to vypadalo, že má zkoušku ze psaní všema deseti! :)

Mejra

Jdu se taky podívat do patra do lounge, který je naprosto luxusně připravený pro kamarády, známý a... Klobouk dolů za to, že i na tohle kluci při přípravě mysleli a dali si tu práci, aby se o svoje známý postarali (přesně tyhle věci se v dobrým vrátěj a ani příště se kluci nemusej bát, že my měli málo lidí kolem sebe, který jim budou bez hnutí brvy ochotný jakkoliv pomoci!) Nahoře už se taky "rozcvičujou" kluci od Mokumu, takže pivo střídá panáka, panák střídá pivo a je vidět, že kluci si to přijeli do Prahy opravdu užít a jsou moc rádi za to, že někdo dokázal vrátit dobu zpět, protože proč se nevracet k něčemu, co bylo sakra dobrý! Chosen Few si dokonce na chvíli leze za gramce v lounge a dává si downtempovou rozcvičku...

Mokum

Dole mezitím nastupuje někdo, kdo mi vzdáleně připomíná Toxora, jen měl ksicht takovej... Takovej, jakoby... Jak zmačkanej pytel vod brambor! :) Rozhodně předvedl sakra kvalitní performace - a záměrně říkám performace, neb to nebyl jen "obyč" DJ set - parket se pomalu ale jistě začíná plnit po strop a je vidět, že lidi to baví - jak jeho hudba, tak jeho show - hudebně to Bíca vzal přes skoro celý jeho spektrum, takže začal bastardem, hned na to zavřel lidem hubu pořádnym beatem a už i nějaký early rave klasiky byly slyšet... Parádní set se vším všudy, možná i víc než to!

Mokum

Všichni nahoře i dole začínají pomalu kontrolovat hodinky, aby neprošvihli začátek pekla, kvůli kterýmu jsme tam skoro všichni byli. Bíca dává poslední věc a Chosen Few už si to tam začíná připravovat - mezitím rozdal asi 50 úsměvů a palců nahoru lidem. Na stagi to klukům nedá a začíná obligátní pózovačka s Chosenem a ve finále si s ním skoro každej tu fotečku chtěl udělat. Chosen rozhodně nevypadal, že by mu to vadilo, ba naopak začal chápat, že lidi opravdu věděli, za čím přišli a že prostě jen nešli na nějakou "komerční mrdku" na Výstaviště, protože tam jsou přihlášený všichni jejich kamarádi na fuckbuku a přitom neznaj jedinýho účinkujícího, ale samosebou věděj, že tam hrajou přece hustý hvězdy!

Mokum

Chosen jde na to! Tady další poklona pro organizátory akce - s prvním beatem Chosena jde nahoru i volume Funktion One, jak se na skutečnou hvězdu sluší a patří, takže pokud byl v Hoodoo někdo, kdo si ty hodinky nehlídal, tak stejně okamžitě pochopil, že brány mordoru se začínaj otvírat. V tu chvíli byl total narvanej parket! Ale bez problému se tam dalo hejbat a přeci jen každej věděl, že tělo na tělo to na gabber akcích nejde, protože na tuhle muziku se prostě nedá stát s rukama v kapse a jen tak se pohupovat. To, co do nás Chosen Few začal pumpovat, prostě někudy/nějak musí ven! :) Po pěti minutách jeho setu mi po čele začínaj téct první potoky a v klubu začíná bejt sakra vedro! :) Jeho set byl jinej než předešlý, nebudu se rozepisovat o jeho produkci, přeci jen každej ví, kdo je DJ Chosen Few, legenda holandského hardcore žánru, jenž sám utvářel, zač.

Dal nám přesně to, pro co jsme si přišli, jinak řečeno, dal nám pořádně za uši! Bylo vidět, že má i hiphopovou minulost, takže set hodně prokládanej scratchema atd, ze začátku dost často komunikace s lidma, skandování "haaaardkooor" bez muziky, ruce nahoru atd. Takže každej na parketu měl pocit, že je opravdu součástí - no a když ten pocit neměl, tak se prostě sebral a šel se postavit k němu, do první linie, kde si s ním mohl plácnout (což všichni s radostí dělali) protože nějakej plot, nebo jiný ukazování toho, kdo je tu víc, se rozhodně nekonalo! Během jeho setu jsem vypil tak 5 piv a 8 vypotil, což jsem musel rychle dohnat dobrou hruškou na baru, takže ve vší tý hudební euforii začínám zjišťovat, že už nemám tak pevno pod nohama a že to asi bude krušný ráno po probuzení. Skáču tam, jak malej Jarda, ještě teď mě bolej ruce z toho, jak jsem je nedal 3 hodiny dolů. Geniální set!



V tu dobu už se na stage začíná pohybovat i Tellurian aka Leviathan, kterej do tý doby spokojeně diskutoval nahoře s kýmkoliv o čemkoliv a užíval si to, že se ten den Hoodoo změnilo v Mokum Fxxking klub. Byl jsem na něj hodně zvědavej, protože jeho jsem zas až tak neznal a ani si neudělal čas si něco naposlouchat. Člověk by si řekl, že po tom, co na Chosena propotil triko tak, že už ho (mě) tam Tellurian neudrží po celej svůj set, protože víc už prostě nemůže přijít... Omyl a to kurva velkej! Prvním trackem lidem ukazuje ryzí podobu oldschool hardcoru, dává nám slušně pokouřit pravej hardcore beat a do tý doby docela poklidně vypadající týpek se mění ve slušný zvíře, který stejně jako těch X lidí na parketu má skutečnou krevní skupinu HC! Jeho set byl plynulej, bez hluchejch pasáží, s perfektníma mixama. Prostě: "Chceš HC? Tak tady ho máš, bez přílohy, bez oblohy, bez tatarky!" Prostě tak, jak má vypadat a jeho kvalitu není potřeba dokrmovat nějakou zbytečnou omáčkou okolo - kvalita ji prostě nevyžaduje, ba naopak! Na konci jeho setu mám propocený trenky a v duchu si říkám: "Do prdele, co to bylo?" Big Up, mistře!



Po Tellurianovi aka Leviathanovi nastupuje Masox, což já osobně využívám k tomu, abych se probral, propleskl a... Dal pár panáků na baru, takže sorry, Masoxi. :) Mokum guys se po svejch setech vracej zpátky mezi lidi, na bar, na panáky - jakoby se nechumelilo, jakoby právě neposlali 300 lidí do kolen - takže dáváme nějaký panáky, řešíme krásný český holky (což sice oproti holandskejm kobylám není tak těžký, ale všichni víme, že ty český jsou nejlepší, no a kluci to začínají zjišťovat taky. :) Dolů se vracím, akorát když začíná hrát Kropi a v první chvíli si říkám: "A kurva, " jelikož původně jsem touhle dobou už dávno chtěl spokojeně spát a byl jsem si skoro jistej, že Kropiho bohužel neuslyšim... Slyšel! :) Kropi je českej pan hardcore DJ a s ohledem na to, kolik bylo hodin, tak parket furt vesele dupal a vychutnával si dál hodně kvalitní HC selekci - Kropi nezapomněl na to, že každej správnej původní HC fan miloval i early rave klasiky, takže jich tam pouští dost a dost a je to přesně to, co ty lidi na tom parketu dál udrželo!

Mokum

Bohužel mě už moc nedržely nohy, takže když mi dochází, že jsem MOC, že už si ani nepokecám, protože šišlám jak mamlas a musím už koukat jen jedním vokem, protože dvě už se nesynchronizujou, tak se na fleku otáčím a vyrážím domů. Díky moc těm dvěma snílkům za to, že tuhle párty udělali, zvládli to s noblesou a doufám, že to nebyla párty poslední. Protože o týhle párty se bude dlouho povídat a dle mě to byla první real gabber/hardcore party v ČR - bez ohledu na to, kolik lepších či horších pokusů už tu bylo a kolik lidí už to zkusilo...

Stembus

foto: Díky za svolení k použití fotek od přátel, gabberů ze Slovenska a osobně i od Chosen Few a Telluriana.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016