REPORT

 

Report z akce Aquaphonic 2011 od Sody

Svátky vánoční, období štěstí, lásky, dobrého jídla a taky možnost, kdy vyrazit pochlubit se s dárky od Ježíška na některou vánoční párty. Naše volba byla jasná. Po roční pauze se vrátil Aquaphonic. Jubilejní 10. ročník se odehrával v KC Vratislavice 101010, které se nachází v severočeském Liberci. Nejsem numerolog, ale těch desítek tam je docela dost. Hledám v tom hlubší význam, ale neznám tu magickou hru čísel. Vím jenom, že desáté pokračování této největší severočeské párty nemělo až na menší návštěvnost chybu. Největším a zároveň nejlepším překvapením bylo prostředí kulturního centra, které je bezesporu jedním z nejlepších kulturních domů ve střední Evropě. Luxusní moderní design se skvěle hodil k elektronické muzice, kterou nám servírovali Corvin Dalek, Derek M & Shaq a z našich Bidlo, TGT, Katcha, Smack, Sonja nebo Tokátko & Ufi da Man...

 

Do Liberce jsme dorazili kolem desáté hodiny a KC 101010 jsme našli bez problémů. Z hlavní silnice to sice vypadalo, podle zaparkovaných aut, spíše jako obchodní dům, ale kde by měli otevřeno na první svátek vánoční v deset večer? :) Parkovacích míst dostatek a přímo u kulturáku. Taková paráda! Hned za vstupem nás to táhlo za zvukem, který měl zlomený beat. Ten vycházel z lifestylové kavárny, která bude dnes patřit D´n´B a dubstepu. Z kavárny byl také jediný východ ven na vzduch, kde měli kuřáci vyčleněnou zahrádku, aby mohli uspokojit svoji závislost. Jinak je v celém kulturním centru přísný zákaz kouření, což jsme my nekuřáci velmi uvítali. Krásný čerstvý vzduch po celý večer, kde tohle zažijete? Kavárna se nacházela v přízemí a její prosklená stěna byla situována na nádvoří, kde se v jedné části KC nacházel památník zdejšího rodáka Fedinanda Porsche. Mohli jste se zde seznámit s historií tohoto slavného rodáka a na vlastní oči vidět tři exkluzivní modely vozů Porsche.

Aquaphonic

To jsem trochu odbočil od muziky, ale kolik tak slavných rodáků u nás máme? Z kavárny jsme vystoupali do prvního patra, kde se nacházela hlavní stage. Ale co to vidí oči mé? Kde jsou lidi? V půl jedenácté bych zde čekal dav lidí s rukama nahoře, jako v minulých ročnících. To DJka Sonja neměla zrovna lehkou roli. Hrát pro poloprázdný sál je noční můra snad každého DJe. Držel jsem jí palce, aby se jí podařilo alespoň trochu zaplnit parket. Bohužel i přesto, že hrála bez chyby, energický set složený z toho, co se zrovna hraje hlavně u našich německých sousedů, parket zůstal stále poloprázdný. Byl čas dát si něco k pití... Bary byly umístěny naprosto geniálně mimo hlavní sál, takže jste si mohli v klidu dát drink bez toho, aniž byste si vykřičeli hlasivky. Dalším velkým překvapením byly ceny na barech, které byly velmi přátelské. To je zásadní rozdíl mezi Prahou a zbytkem republiky. Tady bylo všechno minimálně o třetinu levnější. To je paráda, když druhý den zjistíte, že jste den před tím neměli v peněžence průvan.

Aquaphonic

U baru jsme zaujali místo na kožené pohovce s výhledem ven na vánoční strom. I když na stěnách byl pouze šedý beton, na zemi luxusní koberec a na stropě visely velké stylové lustry, vše bylo skvěle vymyšleno jak designově, tak i účelově. Všude dostatek místa jak pro stání, tak pro sezení, dostatek únikových zón a bezchybně fungující vzduchotechnika. Už při vstupu nás ohromila čistota prostředí i vzduchu. No není to paráda, když se můžete zhluboka nadechnout, a nebo se kdekoliv opřít nebo sednout, aniž byste přišli o své zdraví?! Tento úžasný prostor je přímo předurčen k vyššímu levelu kultury paření. Centrum 101010 prostě nemá chybu, tak kde jsou lidi? Pomalu se trousili, ale parket stále poloprázdný... Že by pomohla změna za DJ pultem? Dalo by se říct, že štafetu přebral veterán naší taneční scény DJ Bidlo. Jak se s tím popere on? Začal tvrdším elektrem, které se návštěvníkům očividně zamlouvalo, ale v nastoleném tempu dlouho nepokračoval, což mělo za následek opětovné prořídnutí parketu...

Aquaphonic

Vyrazili jsme okouknout dění na druhém pódiu, kde hrála rezidentka Aquaphonicu - naše nejlepší D´n´B DJane Katcha. Tady už se pařilo o stošest! Katcha hrála ten svůj osobitý D´n´B, který mě na rozdíl od ostatního D´n´B nepřestane nikdy bavit. Ale dneska tady kvůli D´n´B nejsme, takže jsme se vrátili na hlavní stage, kde si chystal svá fidlátka malý Maďar v klobouku. Tím nebyl nikdo jiný než Corvin Dalek - propagátor svého stylu wet & hard, který jeden čas hrával i náš Michael Burian... Ten je s Corvinem dobrý kamarád, vždyť to byl právě on, kdo ho seznámil s gramofony a s DJingem jako takovým. Corvin žije v Berlině, takže má ten nejlepší přístup k nejnovější muzice a proto jsem byl velmi zvědav, co nám dnes předvede. Hned od začátku přitvrdil a sypal do nás pořádné techno tak, jak jsem ho neznal. Parket se začal plnit, ale pořád tomu něco chybělo. Chvíli to šlapalo jako za starých dobrých časů, ale pak zase jako by nás chtěl utahat. Ani techno, ani minimal... Prostě dnešní berlínský sound. Mně se jeho set zamlouval, byl pestrý a fresh jako ovoce na vánočním stole. Konečně bylo vše, jak má být, parket téměř zaplněn a atmosféra začala houstnout. Corvin zářil energií, hraní si užíval a úsměvy rozdával na všechny strany.

Aquaphonic

Čas byl neúprosný a za DJ pult už nastoupil promotér, producent a DJ Aleš Povr alias TGT aka Trancegate. Z vlastní zkušenosti vím, že organizovat párty a ještě na ní hrát, není zrovna jednoduché. Klobouk dolů Aleši! TGT zahrál příjemný a pestrý tech-house, chvílemi více deep nebo minimal. Prostě dnešní moderní zvuk, jak ho máme rádi. Vše skvěle sedělo, set měl vývoj a nás, stejně jako zbytek publika, bavil celou dobu. Hodinový set utekl jako voda a dalším vystupujícím byl Derek M z Irska. Ten začal skvělým tvrdým technem jako z dob minulých. To nemělo chybu! Rychlejší šlapající tempo si držel po celou dobu a jeho set byl pro mě tím nejlepším, co jsem mohl během dnešní noci slyšet. Akorát naše tělo po těch všech návštěvách a přejídání už vypovídalo službu. Nebyli jsme sami, protože krátce před čtvrtou hodinou ranní byl parket zaplněn pouze těmi největšími vytrvalci. Bohužel mezi ně už dávno nepatříme, a tak jsme se odebrali na cestu domů. Co říci závěrem? Nejlepší prostor u nás přivítal první taneční párty. Až na absenci VJe, který na poslední chvíli odřekl vystoupení, to organizačně nemělo chybu. Už teď se těšíme na D´n´B pokračovaní této úspěšné severočeské párty, na Aquabass 28. 9. 2012, a samozřejmě na 11. ročník akce Aquaphonic 28. 12. 2012 v KC 101010 ve Vratislavicích.

soda

foto: koudis

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016