CLANEK

 

O čem píše říjnový Mixmag 2011?

Minulý měsíc jsem recenzi uzavřel s tím, že se těším na další číslo Mixmagu. To jsem ale ještě netušil, že další vydání budu mít v ruce tak brzy. A další budou určitě následovat – beru to jako začátek malé tradice...

 

I dnes začnu titulní stranou, protože je to to první, co z časopisu člověk vidí. Té říjnové nedominuje žádná velká známá tvář nebo rozparáděná tanečnice jako minule, ale mnoho, přesněji řečeno 26, menších obdélníků, ve kterých jsou různí interpreti. Někoho poznávám bezpečně během zlomku vteřiny, nad jinými se musím zamyslet a jiné, přiznávám, nepoznám. Z těch, kteří jsou notoricky známí a poznatelní, zmíním The Chemical Brothers, The Prodigy, Daft Punk (jejich obličeje jsem vlastně nikdy neviděl) nebo Maxi Jazz a Sister Bliss aka již neexistující Faithless. A proč jsou všichni na obálce?

Mixmag October 2011
Mají upozornit na mezinárodní volbu nejlepšího hudebního interpreta všech dob v anketě, kterou vyhlásil časopis Mixmag a které se můžete zúčastnit také vy. O možnosti hlasovat informovalo techno.cz koncem září. Anketě se redakce věnuje ještě na dalších jedenácti stranách uvnitř časopisu. Abecedně je zde seřazena stovka nominovaných hudebníků a kapel se stručným popisem.

K deskám časáku patří ještě jedna podstatná věc: přiložené mixované CD. Tentokrát v podání rodilého Itala Stefana Mieleho vystupujícího pod jménem Riva Starr. Na stránkách Mixmagu prohlásil, že: "je hrdý, že se mu podařilo poskládat CD s tím, co v současné době hraje v klubech a především, že všechny skladby pocházejí z jeho stáje-vydavatelství Snatch!" Souhlasím s jeho výrokem, že mix je veselý a beru ho jako rozloučení s veselou letní festivalovou atmosférou. Při psaní tohoto textu mi jako podkres hraje právě jeho mix a já se neustále houpu do rytmu...

Mixmag October 2011
Tracklist: Riva Starr - One More Tune!

1. John Made – Play (DJ Tool)
2. Riva Starr vs Major Lazer – Jump (The Martin Brother remix) + Riva Starr &
Fatboy Slim feat Beardyman – Get Naked (Acappella)
3. Cajmere feat. Dajae – Brighter Days (John Made remix)
4. DJ Sneak – My Love
5. Pirupa – Money
6. Fabian Argomedo – Tabique
7. John Made – Play
8. Riva Starr – Vuoi Fumar?
9. Thieve – Tears For Fools
10. Dualton – Housekeeping (Pirupa remix)
11. Riva Starr & Ramon Tapia – Freedom
12. Steve Mac – It´s OK
13. Jet Project – Alright
14. Riva Starr Presents Star Traxx – More (Kink remix)
15. Homework – Idlewild
16. Adam Port – Symphony (Leon remix)
17. Pablo Rez – Reclaim

Mixmag October 2011
Na prvních stranách časopisu je obvyklá dvojstrana s anketními otázkami. Tentokrát se redaktoři ptali na londýnské Sensation White party: "Co považujete za nejzvláštnější či nejdivnější zážitek ve svém životě?" Odpovědi byly velmi rozdílné – pro Toma to bylo šplhání na laně ve škole, Desi byla právě účastnicí takového zážitku, (myslela samotnou Sensation White) pro jednadvacetiletou Abbie to byl lesbický sex, pro Joea sex v kopřivách, sedmadvacetiletý Shaun byl přítomen přestřelce v Afghánistánu a Daniele považuje za zvláštně divné, když někoho známého potkáte někde v zahraničí.

Mixmag October 2011
Počáteční anketa však nebyla v tomto čísle jediná. Autoři zajímavější ankety se zeptali padesáti návštěvníků různých párty stanů na festivalu Global Gathering, zda vědí, který DJ v daný okamžik hraje. Výsledky se velmi lišily – o James Zabielovi vědělo pouze 25 %, naopak Carla Coxe poznalo 90 % respondentů. Jen pětina tanečníků věděla, že hraje London Elektricity a třetina, že Eddie Halliwell.

V rubrice Hello my name is jsou představeni: Arty – jedenadvacetiletý ruský hudební tvůrce se zaměřením na trance, jehož charakterizuje emotivní a melodický trance ála Sander van Doorn. Druhou v pořadí je zpěvačka Delilah, která doprovází Chase&Status, a nyní se vydává i na sólovou dráhu. Trio představených uzavírá devětadvacetiletý Pretty Lights, který produkuje směs elektro-hiphop-soulu.

Mixmag October 2011


Díky Mixmagu a jeho kvizu přesně zjistíte, na kterou z "closing parties" na Ibize, tedy párty uzavírajících letní sezónu, zajít. A že těch akcí je! Jde především o zábavu a k tomu jsou i připraveny odpovědi na šestici otázek – třeba "Co vás jako první napadne po příletu na Ibizu?" nebo "Jak vypadá váš oblíbený DJ?" Když dáte dohromady odpovědi, dozvíte se, že jste buď na Ibize nováčkem, nebo jste hóóch s naditými kapsami cashem pohybující se zásadně ve VIP prostorách nebo veterán-harcovník, který už má na ostrově leccos okoukané a naposlouchané, takže by měl jít na tu a tu párty, aby se nenudil.

Mixmag October 2011
Zajímavý článek, který by se dal volně přeložit jako Vyšší dívčí, mapuje studentské kluby a párty při britských univerzitách. Kde co kdy za kolik. Pro nás by bylo ještě zajímavější udělat obdobnou sondáž i v Česku. V rubrice Know Your DJ History jsou každý měsíc vzpomínány singly, alba, knihy, párty a další, které byly zásadní pro taneční scénu. Zmiňují album Melody A. M. od norských Röyksopp, jejichž deska byla v lecčem přelomová – např. jak dobře může znít downtempo na parketu, použité zvuky a aranžmá. Potom knihu o historii extáze The Incredibly Strange History Of Ecstasy od Tima Pilchera nebo Castlemorton Common Festival z roku 1992. Freetek festival s mnoha soundsystémy byl reakcí na přísné britské zákony tehdejší doby namířené proti raverům; trval zhruba týden a zúčastnilo se jej na 40 tisíc lidí.

Už minule jsem psal, že mnoho reklam uvnitř je zajímavých a očipřitahujících. Mnoho jich je zajímavých i svým obsahem. Člověk se třeba dozví, že se v britském městě Leeds znovuotevřel věhlasný klub The Warehouse, který fungoval od devětasedmdesátého roku. Nebo, že nizozemský Ferry Corsten hledá dýdžejský talent, který ho doprovodí při jeho hraní. Nebo, že Richie Hawtin alias Plastikman je na podzimním turné po Evropě s názvem Live 1,5. Nám nejblíže, protože v ČR nevystoupí, bude 15. října v Budapešti nebo přesně o měsíc později v Berlíně.

Mixmag October 2011
Na předposlední straně rozhovor, či spíše křížový výslech, s legendou house music – Davidem Moralesem. Některé otázky jsou vtipnější, jiné méně; ty hudební jsou tu spíše okrajově, jde o odlehčené čtení. Dozvíte se třeba, že nejhorším jobem D. M. byla noční šichta v továrně, kde plnil obálky. Čím? To nezmiňuje. Nebo, že kromě vinylů sbírá plyšové medvídky z celého světa. Když jsem viděl jeho drsnou vizáž na fotce vedle rozhovoru – snědý, pokérovaný, namakaný a neusmívající se latinoameričan v bílém tílku – rozhodně jsem si ho neuměl představit, jak se prohrabuje sbírkou svých plyšáků. Leda, že by si zahrál ve videoklipu Lucie k písni Medvídek.

Pokud dáváte na hodinách angličtiny alespoň trochu pozor, nebo máte rádi barevné obrázky, můžete si Mixmag objednat a zajistit předplatné přímo na stránkách časopisu.

Honza Louda

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016