CLANEK

 

Seznamte se, tohle jsou: Jack Beats!

Když se dva kámoši rozhodnou po dlouholetém přátelství založit skupinu nebo formaci, může to skončit buď jako naprostý propadák nebo jako harmonická hra dvou velkých profesionálů. Těch, co založili Jack Beats, čekala ta druhá varianta. Přičemž to dopadlo pro oba docela nečekané, začali totiž celou Velkou Británii naplňovat novým progresivním zvukem, který se doteď šíří jako virus všemi možnými klubovými parkety...

 

 

Oba dva ale mají za sebou docela slušné začátky, jestli se teda tomu tak dá říkat, protože působení Bena Geffina (Beni G) v The Mixologists a Nialla Fergusona (Plus One) ve Scratch Perverts je více než úctyhodné.

„Naše hudba je něco jako house, do kterého doslova podsouváme další styly, ať už jde o ty nové, či starší. Baví nás všechno počínaje hip-hopem, dubstepem, drum'n'bassem a konče technem a ravem.“

Ben Geffin

K hudebnímu byznysu Ben Griffin přičichl v pouhých třinácti, ale nebyl hudbě tak daleko ani předtím. Dostalo se mu totiž klasického hudebního vzdělání, takže místo hraní po klubech a diskotékách, obcházel se svými houslemi místní orchestry a jeho kariéra se zdála být určena. Ale kolem devadesátých let se jeho andělská image s příchodem acid techna a ravu doslova rozplynula, zamiloval si tuhle šílenou taneční hudbu, která v té době proudila ze všech možných pirátských rádiových stanic, a svoje housle odložil do toho nejtemnějšího rohu pokoje.

 

 

Není DJe bez vinylu a není vinyl bez DJe. Ben v té době propadl vášni pořizovat si jakýkoliv vinyl s nově rodícími hudebními styly. Jenže jenom u toho neskončil a začínal se pomalými krůčky prosazovat jako DJ. Dařilo se mu to tak dobře, že si ho pozvali do slavné rádio show The Boombox, kde vznikaly první krůčky k vytvoření formace, všem už prakticky známe, Tha Mixologist. V současnosti ale nemá za sebou jenom práci s The Mixologist, jako DJ spolupracoval i s hvězdami jako je Eminem, Stereo MC’s nebo Mark Ronson.

 

 

V roce 2006 přichází ale ta chvíle, která nejspíš všechny fanoušky Jack Beats zajímá nejvíc. Spolu s Niallem se rozhodli založit svůj vlastní label Ahead of the Game, který se dočkal úspěchu především díky vydanému singlu od Skibadee, který byl nejspíš jediný, protože o labelu se potom dlouho nemluvilo. Zásadní to ale nebylo pouze pro Skibadee, ale především pro Bena a Nialla, kteří se rozhodli ve správnou chvíli zkusit produkovat společně, ovšem svojí identitu ze začátku tajili a mystifikovali posluchače, takže pod názvem „Jack Beats“ vznikaly pouhé hypotézy, že jde pouze o jednoho vystupujícího.

 

 

Jak už je známo, Británie je matkou veškerých underground stylů a prosadit se zde s něčím novým je prakticky nemožné. Jenže Jack Beats se to nejspíš díky svým zkušenostem daří víc než dobře. O tom svědčí třeba masa vydařených remixů pro Boy 8-Bit, La Roux a Skreama.

V současnosti už dokončují svoje debutové album, které se objeví co nevidět, ale zatím si můžete zkrátit čekání poslechem skladby „All Night“ na které hostuje i sám John B.

 

 

Jack Beats se představí už tuhle sobotu 11. června v rámci párty Vibrátor v klubu Roxy.

 

text: Mamba

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016