CLANEK

 

Brněnské duo Fiordmoss nabízí své EP Gliese zdarma

Brněnské duo Fiordmoss se rozhodlo dát svým fanouškům vánoční dárek a tak 20. prosince 2010 vydává vlastním nákladem svou první oficiální nahrávku v podobě 6-ti písňového EP s názvem Gliese. Nahrávka je zdarma ke stažení na stránkách kapely a nebo k dostání v podobě klasického CD se speciálně řešeným přebalem / plakátem, které bude možno objednat nebo koupit na koncertech.

 

Kapela k albu říká: "Vybrali jsme na něj šest písní; pět autorských a jednu píseň od našeho kamaráda Glena Hansarda z The Frames (Your Face), která je pro mě osobně připomínkou dob, kdy jsem psala své první skladby... Je to v podstatě takové poděkování Glenovi." říká zpěvačka a kytaristka Petra Hermanová.

"Album se vlastně vynořuje z moře, které se objeví v písni Tigermy a nakonec se v něm zase ztratí v poslední skladbě. Písně jsou o vesmíru (The Diamond Sea) nebo jimi prostupují příběhy inspirované minulostí; například Miss Tate je o vraždě herečky Sharon Tate, Cold Night je zase příběhem lásky, která jednoho lékaře dohnala ukrást mrtvolu své pacientky."  dodává tvůrce elektronické části hudby Fiordmoss - Roman Přikryl.

Duo na albu představuje průřez dosavadní tvorbou – najdeme na něm starší písně v nových aranžích i úplně nové, dosud nezveřejněné skladby. Melancholická hudba Fiordmoss má svůj charakteristiký zvuk kombinující pomalé elektronické beaty, hutné syntezátorové zvuky, ale i kytaru a jemný ženský zpěv. Jako správní současní producenti mají Fiordmoss rádi maximální kontrolu nad vznikem - album sami nahráli v domácím studiu, sami smíchali ve školním studiu u.fon, pouze výsledný zvuk pohlídal producent Ondřej Ježek, který EP mastroval. Jako speciální host se na albu objevuje Martin E. Kyšperský (Květy), který nahrál všechny kytarové party a pomohl tak zásadně vzniku alba. Duo se jej totiž rozhodlo oslovit poté, co ani po 6-ti měsíčním oddalování nahrávání kvůli léčbě zánětu šlach na ruce kytarisky Petry nebylo jisté, jestli ještě někdy bude moci na kytaru hrát.

Fiordmoss

Duo Fiordmoss datuje svůj vznik od roku 2008 - připisuje jej značně bizarním okolnostem bezprostředně po vyhoření bytu, v němž se náhodou nacházely všechny hudební nástroje i záznamy dosavadní tvorby obou členů; nezbývalo jim nic jiného, než začít znovu a tak se rozhodli zkusit to spolu. Za dva roky existence odehráli spoustu koncertů po ČR a SK, mimo jiné i jako hosté Bubáks tour skupiny Midi Lidi. Fiordmoss kladou důraz na dokonalý zvuk a jako studenti výtvarné školy i na vizuální stránku "věci", proto se objevili i v knize z dílny Nanoru/Overstreet  Zde jsou psi mapující vizuální komunikaci české hudební scény.

Po vydání EP plánují Fiordmoss jarní turné a také práci na debutovém albu. Zároveň s albem bude zveřejněn v pořadí již druhý videoklip – tentokrát k písni The Diamond Sea od tureckého tvůrce Denizcana Yüzgüla. Animovaný klip k písni Tigermy od Veroniky Vlkové už je pár dní k vidění na Youtube.

Fiordmoss jsou:

Petra Hermanová – kytara, zpěv

Roman Přikryl – elektronika, syntézy

host: Martin E. Kyšperský - kytary

 

Nejbližší koncerty:

9.2. - Plzeň, Anděl café

18.2. - Brno, Fléda

26.2. - Opava, klub Art

Tracklist Gliese:

1. Tigermy

2. Cold Night

3. The Diamond Sea

4. Sixteen Little Stabs

5. Miss Tate

6. Your Face

Natočeno ve studiu 4 a ve studiu u.fon.

Mix: Roman Přikryl ve studiu u.fon.

Mastering: Ondřej Ježek ve studiu Jámor.

Výtvarné řešení: Luboš Valčík

odkazy:

www.fiordmoss.cz

www.facebook.com/fiordmoss

www.myspace.com/fiordmoss

www.fiordmoss.bandcamp.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016