CLANEK

 

Boss DR-202 Dr.Groove

DJ Koogi tentokrát hodnotil Boss DR-202 Dr.Groove, což je poloprofesionální drum machinka. Začátečníci si můžou vyrobit celou skladbu a profíci vysamplovat skvělé bicí zvuky.

 
Boss DR-202 Dr.Groove

Boss DR-202 Dr.Groove

Boss DR-202 Dr.Groove je poloprofesionální drum machine, která je oblíbená hlavně u hiphopových djů a producentů pro široký výběr kvalitních zvuků a snadné ovládání.


Výrobce se podle mého názoru snažill nakombinovat syntezátorový zvuk klasické 303ojky s výběrem bicích úderů a smyček některých úspěšných drum mašinek jako jsou 808 a 909. O tom, že se to povedlo není pochyb, ne však dokonale. DR-202 by mohl být plně profesionální přístroj nebýt jediného cinchového (!) stereo-výstupu, který navíc trochu šumí. Další slabinou je nemožnost nastavení hlasitosti jednotlivých bicích úderů. Na tyto maličkosti ale rázem zapomenete, když uslyšíte už zmíněné bicí. Jak loopy, tak samotné údery jsou super a dají se použít ve všech možných stylech.
V praxi to vypadá asi následovně: Vyberete si tempo ve kterém chcete pracovat a potom procházíte bankou smyček. Když se vám některá alespoň trochu zalíbí (a věřte mi, že se zalíbí), začnete vkládat vlastní invenci. Smyčka je obvykle sestavena z podobných, předem naprogramovaných zvuků jako jsou dupák, virbl, basa, hihaty a různé jiné perkusívní zvuky. Vy můžete každý z nich buď vymuteovat nebo nahrát jinam a navíc si na ně můžete samozřejmě "sáhnout" pomocí filtru nebo efektů. Filtr můžete přiřadit k jednomu nebo všem úderům, efekty (reverb, delay a flanger) jsou také programovatelné na jednotlivých zvucích a navíc i přes MIDI.


DR-202 má v sobě 128 presetů bicích sad a dalších 400 patternů. Editovatelné jsou všechny a navíc, jak už jsem zmínil, je tu filtr a pár základních efektů, takže odtud dostanete přesně to, co potřebujete.
Možnosti využití této drum machine jsou opravdu široké. Producenti-začátečníci, kteří by se chtěli zaměřit na styly založené hlavně na bicích, zde mohou vlastně vyrobit celou skladbu. Ti pokročilejší, kteří budou používat Boss jako přídavný nástroj spíše vysamplují všechny skvělé bicí zvuky, které jsou zde ukryty. V neposlední řadě je tu možnost připojení k mixáku jako vhodný doplněk Dje.





Koogi

Maxistore
Další recenze dále najdete na www.maxistore.cz, www.shadowbox.cz a www.techno.cz. Uvedenou techniku je možné přímo vyzkoušet v prodejně pro DJe nebo koupit třeba na splátky v Maxistore, Bořivojova 57, Praha 3.
Email: x@maxistore.cz tel.: 02/227 229 99

EastBaseRecenzi připravil DJ Koogi pro agenturu Eastbase - www.eastbase.cz
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016