CLANEK

 

Paul SG: "V Roxy chci hrát set, který bude čerpat z atmosféry letních nocí!"

Shadowbox má tento pátek výročí a oslava jedenáctých narozek se v Roxy zajisté protáhne až do brzkých ranních hodin... :) Vše NEJ tu kromě jiných s pozdvihnutým kelímkem popřeje Paul SG - člověk, kterého tolik baví, když drum´n´bass fúzuje s jazzem a soulem 60. let. Ještě předtím, než do Prahy dorazí, udělal si čas na pár otázek. Dneska už víme, jaké to je, jít si za Randallem pro prachy za odehraný set, že LTJ Bukem zodpoví každou jeho všetečnou otázku, proč se přestěhoval do Vídně, proč založil label Jazzsticks, že dramec ve volném čase fakt neposlouchá, jaký sofware preferuje a máme i jeho TOP 5. Tak na zdraví!

 
Ahoj Paule, nejdřív bych ti chtěla popřát k narozeninám, které jsi měl minulý týden. Vím taky, že jsi teď na turné ve Velké Británii, jak si to užíváš? A co vůbec tvoje narozeninová party, byla nějaká?

To je pro mě fakt překvapení! Díky moc, odkud ses to dozvěděla? Hehe. Měl jsem narozeninovou party s mým skvělým kámošem Furneym, který ji pro mě organizoval. Byla to taková menší barbecue, takže jsme spíš relaxovali a opravdu si to moc užívali.



Jak je to dlouho, co ses začal věnovat DJingu? Kdy vůbec přišel ten bodový zlom, že jsi začal cestovat po celé Evropě? Měl na to nějaký vliv i fakt, že si tě pod svá křídla vzal LTJ Bukem?

Drum and Bass jsem začal hrát v roce 2005, ale hrál jsem naprosto odlišné věci, než ty nynější. Tři roky zpátky jsem začal spolupracovat s LTJ Bukemem a tehdy jsem opravdu začal dělat to, co dělám doteď, Bukem mě vždycky nějakým způsobem ovlivňoval, je pro mě velice důležitou osobou, kdykoliv se ho na něco zeptám, pokaždé dostanu odpověď. Dostávám teď víc a víc nabídek hrát na různých místech, kam mě zvou různí lidé.

S kým jsi zatím měl šanci si zahrát? Kdo z DJs tě nejvíc oslovuje a inspiruje?

Hrál jsem s řadou DJs, kterým se obecně říká "Velká jména“, ale pro mě jsou obecně nejlepšími DJs Marky a LTJ Bukem. Samotného mě hodně ovlivňují, oba dva hrají velké spektrum různých stylů a přesně to se mi líbí. Taky bych rád zmínil DJe Randalla. Je to fakt legenda! Nikdy nezapomenu na to, jak jsem šel do kanceláře Fabricu, kde jsem měl dostat zaplaceno za vystoupení a ty velké vstupní dveře byly zamčené. Klepal jsem, furt nic, a pak jsem přes malé okno ve dveřích uviděl obrovskou postavu muže, přišel ke mně a povídá: "Co chceš?“ a já, že chci jenom svoje peníze. A on na to: "A ty seš kdo?" Paul SG. A najednou se to obrátilo a on povídá: "Wow! To je skvělý, rád tě poznávám Paule, já jsem Randall, miluju tvoji hudbu!"

Zažil jsi někdy nějakou párty, na kterou jen tak nezapomeneš?

No jasně, pamatuju si na jednu párty ve Španělsku před pár lety. Bylo to blízko Barcelony a festival byl věnovaný elektronické hudbě. Svůj set jsem hrál s Furneym a začínali jsme přesně s východem slunce, to byl neuvěřitelně kouzelný moment. A taky minulý prosinec, kdy jsem hrál v německém Schwetzingenu - skvělí lidé, skvělá podpora, skvělé načasování! A samozřejmě každá party ve Fabricu je skvělá.

Těšíš se na Prahu? Byl jsi tu někdy?

Nikdy jsem v Praze nebyl a můžu říct, že se na ni moc těším! Viděl jsem nespočetné množství různých dokumentárních filmů a fotek, ale od mého města je fakt daleko, takže tentokrát se těším, že ji konečně poznám.

Vím, že ses narodil v Německu, ale žiješ v Rakousku. Co tě vedlo k tomu, aby ses přestěhoval? Jsou nějaké velké rozdíly mezi těmito státy, hlavně teda ohledně scény a mejdanů?

Stěhoval jsem se, protože jsem prostě potřeboval změnu. Nejsem ve Vídni sám, bydlím s mým nejlepším kámošem. Rakouská scéna je taková svěží a velmi mladá, to mi připomíná situaci právě před pár lety, když jsem ještě bydlel v Německu, kde jsme všichni byli ještě moc mladý a čekali, až nám bude 18, abychom mohli jezdit na party do velkých měst. :)



Co ty sám nejraději hraješ, který styl hudby je přesně ten tvůj? Co od tebe můžou očekávat návštěvníci Roxy? Plánuješ a pečlivě vybíráš tracky, které budeš hrát, nebo se necháváš unést atmosférou a improvizuješ?

Hraju drum´n´bass hodně ovlivněný soulem a jazzem. Zřídkakdy připravuju svoje mixy. Miluju, když to všechno prostě plyne samo od sebe. Už ze začátku bylo pro mě důležité zachovat si svůj vlastní postoj k hudbě, která mě zajímá a zároveň hrát pro lidi to, co je na mé produkci a na mých setech baví. V Roxy chci hrát set, který bude čerpat z atmosféry letních nocí.

Ty nejsi jenom pouhým DJem, ale taky i producentem, myslím, že už je to pět let, co skládáš. A před několika lety jsi studoval klasické hudební vzdělání a taky jsi hrál v různých skupinách. Mělo tohle všechno nějaký vliv na tvojí současnou tvorbu?

Já myslím, že všechno to, co jsem kdy dělal nebo dělám, mě v tomhle dost ovlivnilo. Taky můj táta k tomu přispěl, on je hudebník a vždycky si užíval života, ale jednou se rozhodl vybrat si "bezpečnější cestu" a stal se něčím víc - stal se mi otcem. Miluje to, co já dělám a to mi dává úžasný pocit!

Můžeš nás zasvětit do toho, kde hledáš samply a jaký software používáš?

Jo samply, haha. Nechci ti říkat svoje tajemství, ale většinou je to jazz & soul od 60. let až po pozdní 70. léta. Svojí hudbu skládám s německým softwarem ORION PRO a taky pracuju s ABLETON SUITE8.

Měl jsi možnost spolupracovat s dalšími dost významnými producenty jako Furney, Andy Sim, Eros. Minulý týden jsem na tvé fanouškovské facebook stránce četla, že teď spolupracuješ s Locksmithem na dvou tracích. Myslím, že není moc známý, ale zato velmi talentovaný. Jak probíhá vaše spolupráce a s kým se ti obecně skládalo nejlíp?

Už máme s Locksmithem pár tracků hotových. Locksmith není žádný nováček, taky už má na svém kontě pár releasů na různých labelech (povětšinou s Furneym) a jeho tracky se dokonce objevily i na známém mixu Fabric 46 od LTJ Bukema. Je to skvělý s ním spolupracovat, skládáme něco ojedinělého a snažíme se do toho přinést nové zvuky.


LTJ Bukem about Paul SG @ DNBTV June 2009

Paul SG | MySpace Music Videos


Jaké producenty ty sám preferuješ a kdo tě nejvíc oslovuje? Znáš nějaká skvělá jména, o nichž jsme ještě neměli šanci slyšet?

V mém record bagu najdete hodně věcí od Furneyho, něco od Andy Sima, Makota, Markyho, Locksmitha, Evesona a od spousty dalších jmen. Měli byste teď sledovat dění okolo dRamatic & db Audio, brzo jim vyjdou nové věci na labelu Phuzion Records, který patří Nookiemu a i Danny (LTJ Bukem) hodně hraje jejich věci.

Prozraď nám, co posloucháš ve volném čase? Jak je to s Jazzanovou, kterou jsi remixoval, máš k ní nějaký hlubší vztah?

Ve volné chvíli nikdy neposlouchám D´n´B. Jinak bych se neměl čím inspirovat při skládání téhle hudby, kdybych poslouchal jenom ji. Rád si užívám radioshow Gilles Petersona na BBC a každý den musím začít s kvalitní hudbou, kterou mám ve svém iPodu. Ten remix Jazzanovy vznikl vlastně díky jedné soutěži, kterou oni sami vyhlásili, ale bohužel jsem se toho nezúčastnil, protože jsem se o tom dozvěděl až po skončení. Ale zremixoval jsem si to jen tak pro sebe, protože originál mám strašně rád. Uvidíme, co bude příště.

Slyšeli jsme něco o tvém vlastním labelu Jazzsticks. Jaké jsou novinky a co plánuješ do budoucna?

Label Jazzsticks jsem založil v roce 2009, prioritně k vydávání svojí vlastní hudby, k různým spolupracím s DJs a taky, aby se zde objevily tracky od mých kamarádů, jako jsou Furney, Clart, Andy Sim, Decon, dRamitic & db Audio a Soultec. Nesmím taky zapomenout na Grimma, který propůjčil svůj hlas několika mým skladbám, které jsem v posledních 12 měsících udělal. On sám žije v Kanadě a jsem rád, že jsme se prostřednictvím internetu poznali. S Jazzsticksem se ale moc nestresuju a spíš to řeším v klidu. První release byl přijat dobře, a dočkal jsem se podpory i od dalších velkých jmen. Teď čekám na testpress 002, který má obsahovat tracky jako "Sometimes & Rhodesomes", na 003 bude moje skladba "Night At Spotlite" a "Secret Dub" od Decona. Postupně budou přibývat i další věci, ale nemůžu ti přece prozradit všechno. ;)

Tak nám aspoň prozraď, které další releasy plánuješ ty sám v brzké době vydat. Já osobně se zajímám hlavně o track "Beautiful Day." Hrozně ráda bych si ho koupila, bude to možné?

Od té doby, co LTJ Bukem a Marky použili tenhle track ve svých setech, tak se mě na to neustále někdo ptá. Můžu jenom říct, že se teď o to zajímá několik fakt velkých a oblíbených labelů a já se zatím neodvážil někomu říct "ne." Více informací se dozvíte už brzy.

No a poslední taková typická otázka, jaká produkce je teď u tebe na vrcholu TOP 5?

01. Furney & Paul SG - Room 2 (Dub)
02. Paul SG - Anybody Could (Dub)
03. Marky & Spy - The Doppler Effect (Dub)
04. Makoto & T-AK - Climbers High (HE Dub)
05. Paul SG & Locksmith - For You (Dub)

Děkuji ti moc za rozhovor a všichni se na tebe moc těšíme 4. června v Roxy!


sety:
Paul SG - KMag Guest Mix (23-Feb-2010)
[04.04.10] Grifted Radio - paul sg & Recline
[01.17.10] Grifted Radio - paul sg & Recline
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016