REPORT

 

Report z Million Marihuana March od Sody

Jako každý rok, patřil druhý květnový víkend legalizaci konopí. Po celém světě se konaly demonstrace za legalizaci této zakázané rostliny. U nás se akce zúčastnilo několik tisíc lidí, kteří šli z Karlova náměstí do parku Parukářka. Tam byl na třech stagích připraven bohatý program s vystoupením několika kapel a DJs. Hrálo se hlavně reggae, breakbeat, drum´n´bass a psytrance.

 
Legalizujme!

Pro mě již tradičně patřil druhý květnový víkend legalizaci marihuany. Nejen proto, abych podpořil dobrou věc, ale i proto, abych si konečně po té dlouhé zimě mohl poslechnout svoji oblíbenou muziku pod širým nebem. Po Čarodějnicích to byla druhá možnost, kdy jsme mohli slyšet spoustu kvalitní muziky na prosluněné louce. Možností bylo tolik, že jsem nevěděl kam dřív. Hrálo se na třech stagích, na hlavní se střídaly kapely Posmrtné zkušenosti, Propaganda, Uragan Andrew& Reggae Orthodox, Green Smatrool a další. Na druhé se hrál breakbeat a drum´n´bass a třetí patřila psytrancu. Před každou z nich byl celé odpoledne solidní kotel legalizátorů, ale vše popořadě.



Kde to má konec?

My jsme průvod z Karlova náměstí vynechali a s předstihem jsme dorazili na Parukářku, abychom včas zabrali to nejlepší místo na deku. Tento nápad zřejmě mělo vícero lidí a tak se Parukářka pomalu začíná zaplňovat. S očekáváním vyhlížíme hlavní průvod, který šel centrem Prahy. Čas si krátíme něčím k snědku a pivkem na žízeň. Stánků se vším možným tu je víc než dost, snad každý si přijde na své. Největší úspěch ovšem má stánek s konopnou zmrzlinou. Tady se celé odpoledne tvořila dlouhá fronta a obávám se, že pro všechny tato zelená zmrzlina nezbyde. Takže by konečně dorazil legalizační průvod? Do kopce se hrnou první skupiny legalizátorů s transparenty a obřími jointy. Několik skupinek sice dorazilo, ale to je vše. Že by letos byla účast tak slabá? Nééé, to zdaleka není vše! Z druhé strany se řítí hlavní část průvodu a z třetí strany další a další. Pomoc! Do kopce se ze všech stran hrne neskutečný dav lidí a z velké části jdou přímo okolo naší deky. Bojím se, aby nás neušlapali. Ten průvod snad nemá konce i po půl hodině se stále žene do kopce. Má to někde konec? Asi ne, protože dav nekončí a Parukářka už praská ve švech. Legalizátorů dorazilo opravdu hodně, určitě více než vloni, takže něco přes 15tisíc lidí.



Kam dřív?

Když dorazil celý průvod, tak se hlasitě rozezněly i všechny stage. My jsme zakotvili na drumandbassu, kde začíná DJ Brooklyn. Ten hraje příjemný breakbeat, d´n´b a na konec trochu dubstepu, aby připravil publikum pro našeho nejlepšího dubstepového DJe a producenta ANS. Brooklyn byl na začátek odpoledne výborný rozjezd, stejně jako následující set ANSe, který má na svém kontě už řadu úspěšně vydaných tracků. Jak se zdá, dubstep má stále více příznivců. Dobrým důkazem je už pěkný kotel tancechtivých návštěvníků. Po tomto setu jdeme opět hledat line-up. O to se neúspěšně snažíme od samého začátku. Jdeme tedy na main stage, která už je zcela zaplněna a kde to jede na plné obrátky. Stejně to vypadá i na psytrancu a teď máme velké dilema kam dřív. Všude se hraje kvalitní muzika a všude panuje uvolněná přátelská atmosféra. Při zpáteční cestě na d´n´b stage narážíme na jediný line-up v celém areálu. Konečně tedy víme, kdy vystoupí naše oblíbené kapely.



Samá příjemná překvapení.

Na d´n´b stagi hraje DJka Adelight, ta hraje výborný breakbeat, ten už nenechává téměř nikoho klidným. Přikládá pod kotel a ten se pěkně vaří a ani já nemůžu odolat a přestávají mě poslouchat ruce i nohy. Čerstvý, téměř až elekro/breakbeat se zamlouvá stále více lidem, kteří teď vytváří nejlepší atmosféru dnešního odpoledne. Set Adelight mě mile překvapil a hodnotím ho velmi kladně. Teď už ale rychle na main stage, kde vystupuje kapela Propaganja, která hraje world muzik a reggae doplněné elektronickými samply. Tento mix stylů nemá chybu a tato poměrně nová kapela míří dobrým směrem a myslím si, že o nich ještě hodně uslyšíme. Na chvilku si jdeme zapařit na psytrance a pak zase zpátky na d´n´b, kde už vystupuje DJ Pixie. Pro mě velké překvapení, že Pixie nikam nespěchá a taky hraje příjemný taneční breakbeat. Dnes tady má i hosta a tím je MC Jacob, který výborně doplňuje už jeho tak výborný set. Celou dobu jsem čekal, že to tady Pixie zlomí a pak pěkně rozseká, ale to se neděje. Udržuje si až na pár d´n´b tracků spíše pomalejší breakbeatové tempo a to je přesně podle mého gusta. Nikam nespěchat a užívat si každičký beat.


PS: kvízová otázka: kdo je na fotce vpravo dole?:)))

21:30 konec:(

Poslední dnešní kapelou jsou reggae mazáci Uraggan Adrew&Reggae Orthodox. Tato kapela má odehráno více než 300 koncertů a vloni jim vyšlo nové album, které bylo nominované na cenu Anděl. „Uraggáni“ začínají bohužel se zpožděním a protože dnešní akce musí skončit v půl desáté, budeme ochuzeni o část koncertu. Užíváme si tedy každý song naplno, stejně jako zbytek publika. Zaznělo několik skladeb z nového alba, které se jmenuje stejně jako kapela Uraggan Adrew&Reggae Orthodox. Nakonec frontman Ondra děkuje všem organizátorům a lidem, kteří přišli podpořit tuto věc. Já ho můžu jen a jen doplnit a poděkovat klukům z legalizace.cz a všem, co dorazili na Parukářku na nejlepší mejdan jara. Za rok naviděnou.

soda
 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016