CLANEK

 

Technoservis Nula2: Mills, Surgeon, Ruskin, Midi Lidi

Do nejnovějšího Technoservisu se k Dahovi z vinylshopu Nula2 probojovala silná sestava – Jeffa Millse, Surgeona a Jamese Ruskina doplňují domácí Midi Lidi. Jak si ve srovnání s klasiky vedli? 

 
Jeff Mills
Something In The Sky
(Something In The Sky 002)



Tak se zdá být definitivní, že Jeff Mills na čas odložil labely Axis a Purpose Maker k ledu. Svoje aktivity přeorientoval na nové vydavatelství Something In The Sky, kde vydává vynikající kousky. Právě tady vyšla už druhá deska a musím říci, že není o nic horší, než debut. Mills jakoby se vrátil o více jak patnáct let zpátky, do doby "The Other Day", nebo "Humana". Hudba nového labelu je temná a hypnotická. Všechny tracky jsou postaveny na mono-loopu, který se jen nenápadně moduluje a mění. Žádné velké změny a rytmické nástupy tedy vůbec nečekejte. Je to ale vynikající materiál pro hraní z více než dvou gramofonů. Abych pravdu řekl, nedovedu si moc představit, kde a kdo by u nás takovou muziku zahrál v klubu? Možná v zahraničí a to ještě hodně let nazpět. Každopádně všechny věci ze série "Something In The Sky" považuju za to nejlepší, co kdy Jeff Mills vytvořil!

Daho 90%  
www.axisrecords.com     


James Ruskin & Mark Broom
No Time Soon
(Blueprint 029)



Novinka "No Time Soon" na britském kultovním technolabelu Blueprint patří Jamesu Ruskinovi a Marku Broomovi. Celá je v novodobém a minimalistickém "blueprint" soundu, který stojí na hodně hutných beatech a miniaturních aranžích. Jak už jste si všichni mohli vyzkoušet, tenhle model v klubech velice dobře funguje, ale nedá se opakovat do nekonečna. Možná proto se na desce "No Time Soon" podílel i Mark Broom. Dodal hluboká echa a prvky "basic channel" soundu, které sem výborně pasují a dodávají chytlavou atmosféru. Perkuse a efekty zapadají do sebe a působí sebejistým dojmem. V porovnání se starší produkcí Jamese Ruskina a Blueprintu vůbec možná budou oldschool fanoušci opět skřípat zubama. Já jsem ale tomuhle modernímu zvuku už přišel na chuť a nedovedu si svůj set bez těchto funkčních ingrediencí moc představit. Pokrok nezastavíš!

Daho 80%  
www.blueprintrecords.net    


Surgeon
Compliance Momentum
(Dynamic Tension 010)


    
Budou to už tři roky, kdy Surgeon vydal "Whose Bad Hands Are These" na labelu Dynamic Tension. Uteklo hodně vody a Surgeon nejednou vstoupil spíše do dubstepových a breakových toků. Mnohokrát se nabízela otázka, jako cestou půjde "chirurg" dál? Alespoň částečnou odpovědí by mohla být nová deska, která vyjde koncem března na Dynamic Tension pod názvem "Compliance Momentum". Nečekejte žádné chirurgovské běsnění, ale inteligentní klubovou technodesku. Titulní "Compliance Momentum" je zvukově jasná surgeonovina, plná znýmých a ověřených samplů, jako by stylově vycházela z "Klonk". Na B straně však najdete zcela novou "The Crawling Frog Is Torn And Smiles". Klubová záležitost, jak se patří. Nenásilné beaty, ani uspěchaný rytmus. Jenom nápaditý ústřední motiv a příjemné ingredience na pozadí. Vynikající materiál pro milovníky Birminghamu a industriálního pojetí techna. Surgeon ještě nikdy nezklamal, takže "no fear boys" !

Daho 95% 
www.dj-surgeon.com    


Midi Lidi
Hastrman, Tatrman & Bubáks
(X Production 050) 


    
Prvotina českého projektu Midi Lidi nazvaná "Čekání na robota" vyšlo před třemi lety. 24. února se dočkali všichni, kdo čekali na vinylovou verzi jejich druhého řadového alba nazvaného "Hastrman, Tatrman & Bubáks", které oficiálně vyšlo na sklonku minulého roku. Předzvěstí desky byla chytlavá písnička "Pouzdro" s klasickým textem "hvězdičko blýskavá, mám život svázaný s tvým". Už už, se zdálo, že nás čeká pokračování zábavných textů a jednoduché, avšak funkční elektroniky, jako na první desce. Koncept "písničkového" projektu zůstal zachován. Stylově se ale Midi Lidi tentokráte pustili na dost tenký led. Některé experimenty mi nedávají moc smysl a nevím, kam je zařadit. Ve zpívaných pasážích chybí srozumitelnost potřebná k porozumění textu. Jak bylo předem avizováno, celé album působí dosti temným dojmem, o němž nejsem přesvědčen, že je pro hravý a zábavný projekt Midi Lidi ten pravý. Když jsem se dostal k závěru desky, doslova mi vyrazila dech skladba "Pohlednice" na níž hostuje Lubo Burgr. Ten jako by si před nahráváním dal o pár panáků borovičky víc, než měl :) Úplný závěr desky zachraňuje zmíněná skladba "Puzdro", která je asi nejsvětlejším okamžikem celé desky. Pevně doufám, že skalní fanoušci Midi Lidi budou spokojeni a hlavně, že alespoň živá vystoupení budou stejně zábavná jako doposud. Album "Hastrman, Tatrman & Bubáks" by mohly vytáhnout možná také nějaké taneční remixy, ale je otázkou, kdo by je dodal.
 
Daho 50% 
www.midilidi.cz

Všechny uvedené tituly zakoupíte v prodejně Nula2.


 
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016