REPORT

 

Report z Let it Roll od Sody

Pátek 19.2. 2010 se tučným písmem zapíše do historie naší elektronické muziky a to především v její zlomené podobě. Do České republiky dorazila špička současného drumandbassu. Headlinerem byla legenda dnb, sám velký Roni Size, sekundovali mu Andy C, Audio, John B, The Panacea a mnoho dalších. Team Let it Roll udělal pěkný krok vpřed a posunul naší drumanbassovou scénu o kus dál. Organizace byla zvládnutá na výbornou, atmosféra byla strhující a všechno to podtrhoval luxusní zvuk. Co více si přát? Více v reportu... 

 
Let it Roll je pojmem a stálicí naší drumnadbassové scény už pěknou řádku let. Od prvních akcích v Abatonu, přes Harfu, až do nejlepšího prostoru KCD Kolbenova a každý rok vše vrcholí letním open airem. Na minulých LiR vystupovala celá špička dnb a ti, kdo zde ještě nevystupovali, dorazí v létě. Už teď se těším na jména jako Hight Contrast, London Elektrocity, Matrix&Futurebound, ale to je jen malá část toho, co nás ještě v budoucnosti LiR čeká. Poslední díl nasadil příčku tak vysoko, že se může řadit vedle našich největších halových akcí a v mnoha případech je převyšuje.

Na Kolbenku jsme dorazili těšně před desátou hodinou, to už byl prostor k mému velkému překvapení více jak z poloviny zaplněn. Velká hala nabízí velké možnosti využití. Nejenom dvě pódia, ale i spoustu různých stánků s jídlem a pitím. Hlavně sortiment jídla nás velmi překvapil, možnost dát si něco teplého k jídlu je skvělá věc. Na většině akcích se na jídlo zapomíná a přece jenom za dlouhou noc někdy pěkně vyhládne. Po zmapování prostoru už pomalu končí slovenský matador dnb L plus a nastupuje elektromág a majitel labelu Beta Recording John B. Ten už tradičně se svojí extravagantní vizáží roztáčí první desky. Od první chvíle je jasné, že půjde spíše o elekro, které se občas trochu zlomí. John B má svůj osobitý zvuk a stále se ho drží. Techno, elektro a drumandbass, to vše míchá šílený Angličan a vytváří si tak svůj vlastní styl. Jeho set se mě jako vždy pro jeho pestrost velmi zamlouvá. Škoda jen, že nehraje spíše někdy k ránu, kdy by se jeho elekro spíš hodilo.

Než se stačíme nadát, nastupuje hlavní hvězda večera Roni Size, který ovlivnil vývoj dnb na dlouhá léta. Jeho hity zná snad každý fanoušek elektronické muziky. Proslavil se především projektem Reprazent a následně albem New Forms s hity jako Watching Windows nebo Heroes. Drumandbass s prvky jazzu a krásnými vokály, to vše ve velmi jemném a promyšleném podání, je jasným rukopisem Roniho Size. Dnes večer si sebou přivezl dvorního MCho Dynamita a spolu tak rozjíždí strhující show. Roni k mému překvapení začal poměrně tvrdě, až jsem si říkal jestli to je vůbec on:) Posléze malinko zpomalil a tak byl jeho set takový, jak ho známe, melodický a velmi pestrý s prvky reggae a ragga, a to vše skvěle podtrhával MC Dynamite, s nímž jsou perfektně sehraní. MC Dynamite je třída ve svém oboru, přesně ví kdy a co má právě sdělit publiku, a to se mu odvděčuje hlasitým řevem. Tuto dvojku jsem už několik let neslyšel, ale i nyní předvedli, že nám mají co říct. Set Roniho Size byl tím nejlepším, co jsme mohli tento večer slyšet. Bohužel všechno krásné jednou končí a tak se za velkého aplausu loučí dvojka Roni Size&MC Dynamite.

Jako další haedliner dnešního večera nastupuje Angličan Andy C společně se svým dvorním MC GQ. Andy hned od začátku řádně přitvrdil a doslova nás chce rozsekat jeho tvrdým junglem. Tento světoznámý DJ a producent má na svém kontě řadu známých hitů. Styl Andyho C je něčím originální, je poněkud temný a syrový, ale právě proto je tak oblíbený. Rychlé mixy a rychlá ústa MCho GQa strhávají zcela zaplněnou Kolbenku. Ruce nad hlavami a všemožné taneční kreace jsou všude, kam se podívám. Parádní atmosféra panuje nad dnešním večerem a není se čemu divit, vždyť tahle párty nemá sebemenší chybu. Andy C si po celou dobu drží stejné tempo, ale na mě i poněkud stejný, monotónní zvuk a o MC nemluvě, ten stále křičí ty stejné a „ohrané“ hlášky. Přesto hodnotím tento set kladně.

Dalším vystupujícím měl být Shy Fx. Ten, ale kvůli nemoci musel vystoupení zrušit. Organizátorům se na poslední chvíli podařilo najít náhradu v podobě Adama F, který hrál na letním open airu. Adam od začátku hrál poněkud utahaně s nudnými pasážemi, což mělo za následek z velké části vyklizení parketu. Vždy poté, co to pořádně rozjel, následoval útlum a tak stále do kola. Ani MC Stamina, který měl původně vystupovat se Shy Fxem nezachránil situaci a hodně lidí opouští prostor. My už také dostatečně zničeni po propařené noci se kolem čtvrté hodiny odebíráme na dlouhou cestu domů.

Let it Roll posunula drumandbass o pěkný kus kupředu a bude soutěžit o nejlepší halovou akci roku. Hlavně kvůli špičkové organizaci bez sebemenší chyby, ale i kvůli cenám na barech, luxusní stage s ještě luxusnějším zvukem, který netrhal uši a přitom byl dostatečně silný tak, jak ho máme rádi. Nemůžu zapomenout na originální projekci a parádní světla. To vše podtrhávala skvělá atmosféra a výkony všech vystupujících. Co více si přát? Už dlouho jsem z akce neodcházel takto spokojen a to nejsem žádný velký fanoušek drumandbassu.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016