CLANEK

 

Narovinu aneb rubrika o rovných beatech 52

Jamie Jones nezapomíná na budoucnost, Shinedoe bez hranic, Tom Middleton přidává jednu skladbu navíc, Aly-Us v nových mixech, Gui Boratto s manželkou, progresivní Ian Pooley, klasický Dahlback. To vše v dalším díle rubriky Narovinu.

 

O KOM, O ČEM SE MLUVÍ?

Před dvěma lety jsem v rubrice Narovinu psal o "vycházející undergroundové housové hvězdě" Jamie Jonesovi. Tento milovník Dericka Maye, Kerri Chandlera, Juana Atkinse a Ricardo Villalobose tehdy posadil všechny fanoušky na zadek svou první mixovanou kompilací nazvanou Get Lost. "Jednoduše řečeno: tahle kompilace je nejlepší ukázkou toho, co by se linulo z reprobeden, kdybyste mě pozvali, abych zahrál na vaši afterparty", říkal tehdy Jamie.

Letos Jamie posadil na zadek všechny fanoušky znovu. Tentokrát ale ne mixovanou kompilací, ale přímo autorským debutovým albem Don´t You Remember The Future. Kromě nesporných producentských kvalit se album pyšní i zajímavým nápadem. "Spousta producentů nahrává alba, které nemají žádný příběh, hlubší propojení. A já příběhy miluju", říká Jamie.

Proto zvolil formu koncepčního alba. A protože je milovníkem sci-fi (Star Wars: Návrat Jediho prý viděl stokrát), zasadil své album do budoucnosti: do světa, ve kterém existuje státem uznaná hudba, prostřednictvím které dochází ke kontrolování a ovládání lidstva. Proti tomu ovšem bojují skupiny rebelů, které vytvářejí vlastní nezávislou hudbu.

Přestože album neobsahuje přehnaně futuristické zvuky, občas zde probleskne nějaký sampl, který zní netypicky, nebo který třeba znáte z nějakého soundtracku - například ve skladbě Mars naleznete sampl ze známého sci-fi filmu Total Recall. "Album jsem začal dávat dohromady před dvěma lety. Vím, že mi to docela trvalo, ale chtěl jsem si být výsledkem stoprocentně jistý", říká Jamie. A věřte, že album stoprocentní opravdu je.

WHAT´S HOT? WHAT´S NOT?

HOT: Renaissance - Label Renaissance byl založen před více než patnácti lety. Po celou dobu své existence vypouští do světa jednu kvalitní mixovanou kompilaci za druhou. V krátké době od září do listopadu letošního roku ale na Renaissance vyšlo tolik zajímavých věcí, že se mi z toho trochu zamotala hlava. Nejdřív se jednalo o úžasný mix Platform, který připravil geniální techno DJ a producent Christian Smith. Pak přišel s dalším dílem série The Masters Series můj oblíbenec Dave Seamen, po něm německý projekt M.A.N.D.Y. se znovuvzkříšenou kompilační řadou The Mix Collection. No, a před pár dny mě velmi potěšil nový mix brazilského fešáka Gui Boratta.

NOT: Bob Sinclar - Už je mi trochu trapné neustále dávat Bobovi Not, ale copak se tomu lze vyhnout? Naposledy jsem Boba pochválil před čtyřmi lety za jeho mixovanou kompilaci In The House, kterou nahrál pro label Defected. Jenomže od té doby padá do pekla neuvěřitelnou rychlostí. A jeho nová skladba? Peace Song. "Remember the days, When we used to play in the sun, Flowers in my hair..." Ano, remember the days, kdy ještě Bob nenahrával takovéhle sra***.

KRÁTKÉ ZPRÁVY

* Skladba Follow Me od projektu Aly-Us vyšla poprvé v roce 1992 na slavném labelu Strictly Rhythm a stala se nejprodávanější skladbou v jeho dějinách. Originál samozřejmě zní už dnes značně oldschoolově, ale výrazná melodická linka a úžasný vokál jsou zcela nadčasové (Follow me, Why don't you follow me, To a place, Where we can be free...). Nyní vychází skladba znovu s podtitulem 2009 Mixes. Nádhera!
* Gabor Schablitzki (Robag Wruhme) a Sören Bodner (Monkey Maffia) se rozhodli ukončit spolupráci pod hlavičkou projektu Wighnomy Brothers. Zamáčkněme slzu... Už žádné úžasné remixy...
* Robert Hood nedávno vzkřísil label M-Plant a nyní na něm v krátké době vydává další release: dvojici singlů Superman a Range.
* Německá DJka Magda připravila mixovanou kompilaci Fabric 49. "Při tvorbě mixu jsem se nechala inspirovat soundtracky italských hororových filmů sedmdesátých let", říká.
* Baltimorský soulový vokalista Marc Evans znovu vydává své album The Way You Love Me. DJ Spen a The Muthafunkaz jsou ti, kdo stojí za producentskou podobou alba. Čekejte nové skladby, aranže a remixy.
* Po úžasném ípíčku Visions LTD. přichází rakouský producent Peter Kruder s dalšími dvěma geniálními skladbami Hard To Find / 25 West 38th St. Opět na labelu Internatiol Deejay Gogolo.
* Markus Schulz má svoji vlastní aplikaci pro iPhone. Pokud si ji nainstalujete, budete vědět, kde právě Markus je, co dělá, kde vystoupí v nejbližší době atd. No jo, marketing.
* Ani letos nezapomněl Sven Väth na své fanoušci a připravil rekapitulaci sezóny, již podesáté: In The Mix, The Sound of the 10th Season.
* Švédský producent Steve Angello se rozhodl vydat autorské album nazvané The Year Book.

MINIRECENZE

ALBA, KOMPILACE

Shinedoe - No Boundaries (Intacto records)

Talentovaná, ambiciózní holandská DJka, producentka a majitelka labelu Intacto Records nedávno vydala své druhé autorské album No Boundaries. Shinedoe nabízí standardně kvalitní koláž groovy-funky-minimal-detroit rovných beatů, které k ní patří odjakživa. Zdá se, že na tomto albu přidala více "deep-housových" prvků než v minulosti a možná je zde i trochu víc jazzy nálady.

Album obsahuje pouze sedm skladeb v délce 44 minut, což by mohl někdo považovat za pouhé ípíčko. Ale pozor! Když si No Boundaries poslechnete, zjistíte, že sedm skladeb tvoří naprosto ucelený koncept, který se vyznačuje pevným začátkem a koncem. Velmi se mi líbí, jak počet skladeb a délku alba komentovala sama autorka: "Neskládám alba tak, že bych se za každou cenu chtěla vměstnat do nějakého předepsaného času. Je to kreativní proces. Když jsem dokončila těchto sedm skladeb, věděla jsem, že je album hotové".
K tomu není co dodat.

Tom Middleton - One More Tune (2cd) (Renaissance Recordings)

Kompilace One More Tune vyšla již před pár měsíci. Ale není třeba se bát, že by snad za tu doba zestárla. Ani nemohla. Neobsahuje totiž aktuální skladby ve smyslu novinek nikde jinde neslyšených, takže její trvanlivost je natáhnuta do nekonečna. Známý DJ Tom Middleton připravil mix složený z více či méně známých pecek posledních dvaceti let. Ve většině z nich má sám prsty jako remixér, pod titulní skladbou, která dala kompilaci jméno, a která se prolíná celým mixem, je podepsán sám.

Co si z této kompilace odnesete především? Asi vzpomínky. Humate - Love Stimulation, Darrick may - Strings Of Life, Last Rhythm - Last Rhythm, The Horn - Villager, to vše v Tomových remixech laděných do trochu progresivnější trance-house music, chvílemi znějící nově, ale po většinu času spíše oldschoolově. Dobrá volba pro podzimní bezslunečné dny. Na rozveselení.

SINGLY

Gui Boratto - No Turning Back (Remixes) (Kompakt) 

Chtěli byste někdy pracovat se svou vlastní manželkou? Velmi sugestivní otázka, že? Brazilský producent Gui Boratto si na ni odpověděl kladně a složil velmi pozitivní, stylově možná trochu nu-trancovou skladbu se zastřeným vokálem patřícím právě jeho ženě: Lucianě Villanově. Dva remixy skladby, které právě vycházejí, posunují No Turning Back o kousek dál v dobrém slova smyslu. The Wighnomy Brothers obrousili "popovější" hrany a vytvořili housově naladěnou verzi. Producent The Mole skladbu "potemněl" a nebýt "echo" vokálové smyčky, originál byste možná z tohoto remixu zpátky neposkládali. Každopádně velmi povedené ípíčko.

John Dahlback - Autumn EP (Defected) - Švédský producent John Dahlback podepsal smlouvu se slavným labelem Defected a na začátek roku 2010 připravuje k vydání své nové album. Jako ochutnávku již nyní vypustil do světa ípíčko se dvěma singly Autumn a Valleybrook. Ani jedna skladba není ničím výjimečná. Jako vždy se ale jedná o velmi kvalitní, klubově orientovanou produkci. Takže nesmí chybět výrazné melodie, breakdowny a electro-housový feeling. Prostě klasický Dahlback.

Ian Pooley - Compact (Pooled) 

Německý producent Ian Pooley vydává na svém vlastním labelu nové ípíčko. Když jsem skladbu Compact zahlédl na tracklistu mixované kompilace Renaissance: The Masters Series Part 14, která je spíše zaměřená na progresivnější house a trance, napadlo mě, že se v tomto případě asi nebude jednat o úplně klasickou Pooleyho produkční práci. A v podstatě jsem se moc nemýlil. Pooley sice i zde naznačuje, že jeho srdce bije především pro čistý deep house, ale Compact a potažmo i druhá věc na ípíčku nazvaná Around Here se hodí spíše pro progresivnější sety. A druhá skladba navíc pro sety možná i trošku oldschoolovější.

Demarkus Lewis & Maxime Cescau - Tussy Pickler (Artizan Music) - Od svého založení se label Artizan Music může pochlubit pouhými devíti releasy. Což není mnoho, ale proč neupřednostnit kvalitu před kvantitou? A že například poslední ípíčko Tussy Pickler zcela jistě kvalitní je napovídají už jména autorů: známý deephousový DJ a producent Demarkus Lewis a Maxime Cescau, spoluzakladatel tohoto labelu. Obě skladby Big Bird a Tussy Pickler mají mnoho podobného z hlediska složení. Opakují se podobné motivy, obě obsahují bohatě strukturované deep housové prvky. Ale zatímco v první skladbě znějí všechny prvky velmi jemně, rozevlátě, trochu i zasněně, druhá skladba obsahuje o dost ostřejší hrany.

VIDEO

Název: Deadmau5 feat. Rob Swire - Ghosts´n´Stuff
Popis: Kanadský producent Deadmau5 vydal nové album. První singl se jmenuje Ghosts´n´Stuff.

Název: Vitalic - Your Disco Song
Popis: Producent Vitalic je zpátky!

Název: Freemasons - Heartbreak
Popis: Britští hitmakeři Freemasons připravili k vydání nové album.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016