CLANEK

 

Narovinu aneb rubrika o rovných beatech 50

Nick Curly si splnil sen, Dambalaa je Hot, Babak Shayan představuje svůj život, Shit Robot ukazuje jednoduché věci, Tim Green chce být pozitivní a finové surfují na rádiových vlnách. To vše v jubilejním padesátém díle rubriky Narovinu.

 

O KOM, O ČEM SE JEŠTĚ NEMLUVÍ?

Máte tipy na česká nebo zahraniční zajímavá alba, singly, labely nebo párty, které jakkoliv souvisí s rovnými beaty? Znáte ve svém okolí někoho, kdo skládá úžasné skladby, nebo se sami pokoušíte o produkci? Neváhejte a pište na email jaroslav.zapletal@techno.cz. Ať nám ty rovné beaty dále vzkvétají!

O KOM, O ČEM SE MLUVÍ?

Třicetiletý, německý DJ Nick Curly si splnil sen: z undergroundových vod přeskočil do první ligy. "Uvědomuji si, jak moc se změnil můj život poté, co jsem si letos v létě poprvé zahrál na Ibize v klubu Space Terrace. Naposledy jsem zde byl před sedmi lety, ale to ještě jako kluber. Nyní stojím za djským pultem a je to pro mě neuvěřitelný pocit", říká Nick.

Curly se narodil v Mannheimu a djovat začal v osmnácti letech. Nejdříve hrál i breakbeat, teď se orientuje především na house music - hodně funky, nabasovanou house music. "Inspiroval mě hlavně DJ Sneak. Dělá úžasné groovy, funky house skladby, a právě o něco podobného se pokouším i já". Curly není jeho pravé jméno, ale pseudonym: v češtině znamená tohle slovo "vlnitý", a když se podíváte na Nickovy vlasy, asi vám bude jasno, proč si zvolil zrovna tohle jméno.

Nick spoluvlastní dva labely: 8bit a Cecille. První s DJ Gorgem a druhý s Marcem Schollem. A právě skladby, které v roce 2008 na těchto dvou labelech vyšly stojí za pozorností, která je nyní na něj upřena. On sám na obou labelech vydal skvělé skladby, stejně jako jeho kolegové. Tak skvělé a ne úplně typické pro současnou dobu, že se hned začalo mluvit o "mannheimském zvuku".

"Nejsem si úplně jistý, co lidé přesně myslí tím mannheimským zvukem", říká Nick. "Každý o tom nyní mluví, ale pro mě a moje přátele z Mannheimu je to jednoduše zvuk, který produkujeme a hrajeme už léta". Jak takový mannheimský zvuk zní si můžete poslechnout díky kompilaci 8Bit Reasons Part 1, kterou připravil právě Nick Curly, a která vyšla letos v červenci.

WHAT´S HOT? WHAT´S NOT?

HOT: Dambalaa - Bratři Philipp, Mathias a Marius Maierové aka Santé nahráli úžasnou věc. Nevím, jestli to tak bylo, ale zdá se, jako by všichni tři nejdřív skládali odděleně: jeden se staral o beaty, druhý něco brnkal na klavír, další hrál na jiné nástroje, do toho vokalista. A pak, aniž by věděli, co stvořil druhý, pustili své stopy najednou. Při prvním poslechu nestačíte chytat jednotlivé motivy. Přistihnete se, že natahujete uši a říkáte si: vedle v bytě hraje někdo na klavír? A ono ne. Vše je součástí skladby Dambalaa. Velmi hypnotické, lehce etnické skladby, která stojí na hranici house music a techna. Další skvělá věc, která vyšla na labelu Souvenir, jehož majitelem jsou Tiefschwarz.

NOT: She Came Along - Nedávno jsem ne zrovna chválil debutového album producenta Sharama Tayebiho. Jednu skladbu jsem ale vyzdvihnul: She Came Along, paradoxně věc, která byla naprosto odlišná od zbytku celého alba a vůbec neobsahovala rovné beaty. Naštěstí. Bylo jasné, že trancový nebo housový podklad by skladbu naprosto zabil. She Came Along je sama o sobě víceméně popová záležitost a hodně "na hraně", ale oproti klasickým hitparádovým odrhovačkám obsahuje nápad a duši. Dalo se čekat, že rovné beaty určitě přijdou. A je to tady. Dostalo se mi do ruky cd, na kterém pár takovýchto remixů najdete. Tedy pár... Spíše jeden, který je zde podivně představován v málo změněných verzích a pod názvy jako Ecstasy Of Radio 1 Mix, Ecstasy Of Radio Club Mix, ReUp Club Mix atd. Hrůza a děs! Všechny mé noční můry se zhmotnily! Docela se to obrátilo. Před pár měsíci jsem Sharama chválil za jeho singly a těšil se na album. Teď mám pocit, že jsem na něj získal mírnou alergii.

KRÁTKÉ ZPRÁVY

Robert Hood

* Robert Hood patří k naprosto zásadním osobnostem techno historie. Před pár týdny znovu vydal klasické album Minimal Nation, které vyšlo poprvé v roce 1994, znovuotevřel vlastní label M-Plant a připravil nový materiál: singly Obey a Resurrection. Určitě pozorně sledovat jeho další kroky!
* Nemusíte být nutně věřící, abyste při poslechu God Life Music měli pocit, že vše kolem nás má nějaký hlubší smysl. I díky Royovi lze napsat, že house music neztratila svou duši. Recenzi na nové album Roye Davise Jr. si můžete přečíst zde.
* Čtyři roky po vydání mixované kompilace Get Salted přichází Miguel Migs s jejím druhým dílem.
* Také veterán Danny Krivit přichází po čtyřech letech s novou mixovanou kompilací. Jmenuje se stejně jako jeho vlastní párty mejdany, 718 Sessions. Danny na ni zařadil především housové skladby, které jsou ovlivněny discem. Nechybí tracky od Earth People, Louii Vegy nebo Kings Of Tomorrow.
* Nové album připravila chilská producentka Dinky. Jmenuje se Anemik a vyjde v říjnu.
* V roce 1990 se stal velmi populární singl Let´s Get Busy projektu Clubland, za kterým se skrýval slavný Marshall Jefferson a trojice Quartz. Tehdy se skladba dočkala remixů od Snap nebo Davida Moralese. Uteklo devatenáct let a Let´s Get Busy je zpátky v nových verzích. Tentokrát remixovali Morgan King, Sami Dee, The Dubmonkeys nebo Marco Zappala.
* Joey Negro, který se proslavil tím, že jako jeden z prvních housových producentů začal pracovat s disco samply, vydává dvojcédé kompilaci. Jmenuje se The Many Faces Of Joey Negro Vol. 2 a přináší jak souhrn jeho produkce za poslední dva roky, tak i několik starších pecek.
* Německý label Plastic City vydává jubilejní sedmdesátý release. Jmenuje se New Breed EP a najdete na něm tracky od mladých, zatím méně známých producentů.

MINIRECENZE

ALBA, KOMPILACE

Babak Shayan - My Life (Plastic City)

Pravděpodobně nejlepší tech-housové nahrávky vycházejí na labelu Plastic City. Samozřejmě, že PC není jediný label, který dokáže vydat kvalitní tech-house věc, nicméně ať šáhnete po čemkoliv, co nese tuhle značku, nemůžete prohloupit. A tak vůbec nepřemýšlejte nad tím, že byste si nepořídili album My Life producenta Babaka Shayana, který doposud vydával alba pod hlavičkou projektu Soda Inc. (spolu s Jostem Gerischerem). Nyní nese kůži na trh sólově debutovým počinem. A určitě se nemá za co stydět.

My Life je album, ze kterého nelze vyzdvihnout jednu nebo dvě skladby. To by nebylo fér vůči ostatním. Každá skladba totiž obsahuje odlišný náboj, jiné vyznění, jinou náladu. Člověk je pořád nucen být ve střehu a musí napínat uši, protože Babak nešetří nápady a zvraty. Většinou jsou to nápady spíše líbivé, občas ale i lehce "naštvané", např. Azadi Nist, což v překladu znamená Nesvoboda, je Babakova reakce na současnou situaci v Iránu. Ano, už podle jména je vám asi zřejmé, že Shayan pochází z Iránu. A mimochodem, v několika skladbách lze právě různé orientální zvuky a kořeny najít.

Nicméně je nutné napsat, že se nepovedly pomalejší skladby a také německy zpívaná Du. Tady bych Babaka trochu pokáral za zbytečné zjednodušování. Pokud máte rádi produkci Plastic City nebo projektu Soda Inc., berte tohle album všemi deseti.

SINGLY

Shit Robot - Simple Things (Work It Out) (DFA) - Poslední singl irského producenta Marcuse Lambkina aka Shit Robota je označován jako "new-school disco". Je pravda, že Simple Things nezní jako běžná housová produkce, přesto asi není nutné používat takovéto slovní konstrukce. Skladba má pro mě dva rozměry: vokál Iana Svenoniouse a melodickou piano linku. Nejdřív vokál. Ten mě neuvěřitelně irituje a doslova trhá uši. Měl jsem velký problém dostat se přes něj do druhé části skladby. Originální verze má totiž skoro deset minut a pět minut zní vytrvalý ječivě-pisklavý Ianův vokál do ne zrovna zajímavých oldschool beatů. Nicméně druhá část je úžasná. Začne právě ve zmíněné páté minutě a odhodí vás do světa plného "rave" zábavy. Navíc se změní i poloha Ianova hlasu. Pokud si právě piano zamilujete ze Simple Things nejvíc, pak si poslechněte hlavně Serge Santiago Remix, ve kterém je piano melodie vypíchnutá do úžasného breakdownu.

Tim Green - Tim Green EP (Dirtybird) - Tim Green se může pochlubit velkou řádkou releasů vydaných na prestižních labelech Dirtybird, Renaissance, Trapez, Four:Twenty nebo Cr2. Zatímco dřív skládal spíše temnější, minimalovější skladby, nyní se podle vlastních slov snaží do tvorby vkládat více funky nálady a pozitivnějších motivů. Tohle vyjádření mi tak úplně nejde dohromady s aktuálními skladbami Bee Laying a Kitch In, při jejichž poslechu zrovna nemám pocit, že bych dostával nějakou extra dávku pozitivismu. Kitch In je docela dost funky, dokola se ozývá podivný sampl lidského výkřiku a do toho melodie nahoru-dolů, jako hudební stupnice hraná pořád dokola na syntezátoru. Na první poslech divná věc, ale pak vás to dostane. Bee Laying má roztříštěné beaty, díky kterým na mě působí o trochu zajímavěji než Kitch In. Hlas z první skladby zde nahrazuje sampl (asi) dětského (zpěvu) skandování.

Tiefschwarz feat Seth Troxler - Trust (Souvenir) – Trochu jiný zvuk než jsem čekal nabízejí Tiefschwarz na svém novém ípíčku. Možná je to díky spolupráci se Sethem Troxlerem, který se narodil v Detroitu, ale teď žije v Berlíně. A možná taky ne. Každopádně, obě skladby Trust a Roads obsahují doslova "hřmící", valící se beaty, díky kterým obě skladby znějí hodně do progresivního housu. Že by nový oblek pro konec roku 2009?

Benny Rodriguez & Kapuchon - The Finger (Remixes) (Spinclub) - Benny patří mezi ostřílené veterány taneční scény, Kapuchon mezi nováčky. Ale funguje jim to spolu skvěle. Jejich singl The Finger se zalíbil známému DJi Chrisi Liebingovi, který skladbu hned zakoupil pro svůj label Spinclub. To bylo před několika měsíci. Zvuk sirény musel uhranout každého, kdo The Finger slyšel. Nyní se objevuje release, který nabízí několik remixů téhle pecky. Každá verze má něco do sebe a každá nabízí malinko jiný pohled - jedna verze je spíše do techna, druhá více do progressivu. Každopádně nejlepší verzi udělal bezpochyby Radio Slave, ale to asi není žádným překvapením. Jak originál, tak i tyhle remixy jsou jednoduše popsatelné jako "deep, down, underground".

Tiesto & Sneaky Sound System - I Will Be Here (Ultra) - Někdy si po všem tom minimalu, electru a oduševnělém housu potřebuji propláchnout hrdlo nějakým tím trancem. Zrovna nedávno jsem kápnul na nový singl Tiesta, který složil s australskou skupinou Sneaky Sound System. Skladba se jmenuje I Will Be Here a najdete ji na jeho novém albu Kaleidoscope. Přiznám se, že album si nejspíš do své diskografie nezařadím. Ale poslechnout si jeden singl? Proč ne. Originál je dělaný klasicky pro komerční rádia a kluby, najdete zde ucházející extázový breakdown, stejně jako ženský vokál (zpěvačka zní jako by měla rýmu). Hlavně ale nechybí remixy. A to je důvod, proč dát skladbě šanci. Docela dobrý je remix Luke Laidbacka, který potlačil trancovou prvoplánovost a více vyzdvihnul "tech" polohu skladby (Luke se vyšvihl mezi remixérskou extratřídu; v posledních dvou letech remixoval singly například pro Rogera Sancheze, Underworld, Daft Punk, MSTRKRFT nebo The Black Eyed Peas). V remixovém umění na tomhle singlu určitě nezaostává ani kalifornský Wolfgang Gartner, který vytvořil docela elektro-housovou verzi. Dlouhou trvanlivost skladba I Will Be Here ani její remixy mít  nebudou, ale na pár proplachů dobrý.

RÁDIO

Spousta DJů má svoji show na různých rádiích. V před-internetové éře jsme mohli jenom snít nad tím, že bychom si naladili pořad vysílaný někde na druhém konci světa. Nyní můžeme díky internetu prakticky cokoliv. Třeba pravidelně poslouchat show stylově nazvanou Frozen North Sauna Sessions připravovanou dvěma Finy: Robertem Rodriguezem a Jussi-Pekka Parikkou. Produkce obou pánů je respektovaná po celém světě, stejně jako věci vycházející na labelu Frozen North Recordings, jehož majitelem je Jussi-Pekka. Rodriguez v současné době hodně čeří vody taneční scény díky skvělým singlům pro německý label Plastic City (např. Living My Life). Informace o tom, jak si pořad naladit, najdete na stránce http://www.myspace.com/frozennorthsaunasessions.

VIDEO

Miguel Migs - Those Things
Nové video Miguela Migse.

Markus Schulz - Do You Dream
Sice zde nechybí slečna s velkým výstřihem, ale Markus Schulz a jeho pohled do dáli je trochu, no, hmm, divný. Kdepak, žádné sny. Tohle je bohužel realita.


Tiësto - I Will Be Here
Tiësto si chce novým albem upevnit pozici na čele tranceového pelotonu. První singl se jmenuje I Will Be Here.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016