CLANEK

 

Narovinu aneb rubrika o rovných beatech 47

Filippo Moscatello je umělec, DJ Hell na cestě do pekla, Kevin Saunderson s History Elevate, Burial s rovnými beaty, rádiová show Deeper Shades Of House, Karotte zná ženskou duši. To vše a ještě mnohem víc v další rubrice Narovinu.

 

O KOM, O ČEM SE MLUVÍ?

Filippo Moscatello si před pár měsíci velmi nahlas řekl o pozornost albem Pagliacci. Zatímco pod pseudonymem DJ Naughty (již ho přestal používat), brousil kolem dokola stylu electro, od chvíle přechodu k berlínskému labelu Moodmusic začal více pracovat s "deep - techno" zvukem. A vydávat pod vlastním jménem.

"Jsem DJ, který rád vstřebává nejrůznější vlivy. A tohle album se snaží ukázat mé tři největší - disco, house a techno", říká. "Snažil jsem se album sestavit tak, aby mělo hlavu a patu. Pokud se mi nějaká skladba líbila, ale měl jsem pocit, že k ostatním nejde dohromady, vyhodil jsem ji."

Posluchači, kteří sáhnou po albu Pagliacci, protože znají a mají rádi Filippeho práci pod pseudonymem DJ Naughty, budou možná zmateni. "Když si poslechnete moje starší tracky, jsou různorodé, čerpají z různých stylů. Ale tohle album považuju za dospělé, vyspělé. Myslím, že lidé byli překvapeni, že umím udělat techno a house, když jsem před tím byl v podstatě spjat jenom se stylem italo disco."

Ti, kteří nebudou zmateni hudebním přerodem Filippo Moscatella, budou možná alespoň v rozpacích z obalu desky. Copak je tvář klauna (mima) na obalu housové desky to, co byste očekávali? "Když jsem album dokončil, rozhodl jsem se mu dát italský název. Chtěl jsem vystihnout dobré i špatné časy, proces tvorby alba. A jeden z mých přátel řekl, tak tomu dej název Pagliacci, jako z commedia dell´arte".

Od té chvíle bylo jen kousek od nápadu, aby se Filippo oblékl jako klaun a na jedné fotce se tvářil vesele, na druhé smutně. "Spousta dnešních alb má na obalu jenom název, nic víc. Já jsem chtěl říct: jsem umělec. Možná se i díky tomu obalu u desky zastavíte, prohlédnete si booklet a zamyslíte se: hmm, možná bych si tuhle desku mohl poslechnout", říká Filippo. Já to udělal. A neprohloupil jsem.

WHAT´S HOT? WHAT´S NOT?

HOT: Kevin Saunderson - Kevin Saunderson je jeden z producentů a DJů, kteří velkou měrou přispěli ke zpopularizování a celosvětovému rozšíření epidemie zvané "detroitský house a techno". No, a když taková osobnost vydá novou kompilaci, je jaksi samozřejmé, že se nemůže v rubrice Narovinu objevit jinde než v části HOT. Kevinova kompilace History Elevate na dvou cédéčkách nabízí jednak plno remixů, které autor vytvořil například pro Pet Shop Boys nebo Simian Mobile Disco. A pak také remixy jeho vlastních skladeb, které si naopak vzali do parády producenti jako Mike Shannon, Luciano nebo Carl Craig. Tahle kompilace střílí ostrými náboji.

NOT: U2 – Magnificient Remixes - Snaha dostat U2 na klubové parkety za každou cenu je snahou marnou. Bonův hlas se jednoduše k rovným, progresivně-housově-trancovým beatům nějak nehodí. Fred Falke, Redanka, Pete Tong a další dostali zaplaceno. A víc snad nikdo ani nečekal.

KRÁTKÉ ZPRÁVY

* Aplikací na iPhone už je opravdu hodně. A to by v tom byl čert, aby při takovém množství nebyla jedna pojmenována po Paul Van Dykovi. Jak aplikace funguje? Mrkněte na video.

* Paul Oakenfold pracuje na svém novém albu nazvaném Pop Killer, které by mělo vyjít v roce 2010. Spolupracovníci: Red Hot Chili Peppers, One Republic, Ryan Tedder nebo rapper Cee-Lo.

* O novém albu přemýšlí Timo Maas, který mě nedávno příjemně překvapil dvěma počiny: mixovanou kompilací, která byla přibalena u magazínu Mixmag a singlem Subtellite. Skladby Timo Maase zní jinak než před lety, nicméně stále mají neuvěřitelný náboj a energii. Lahůdkové věci Timo vydává i ve spolupráci s producentem Santosem  pod pseudonymem Mutant Clan - mají na kontě remixy pro Infected Mushroom, Johna Digweeda nebo Northern Lite a momentálně připravují vlastní singly například ve spolupráci s Monikou Kruse a Alexem Flitschem. "I´m really busy", říká Timo. A já mu věřím.

* Klasická housová pecka Cevina Fishera nazvaná The Freaks Come Out, která bourala hitparády v devadesátých letech, se dočkala nových remixů. A remixéři? Prok & Fitch, Anil Chawla, Tim Davison, Eric Entrena, Benham & Clark, Gabriel Robella, Darren Flecta a Sharp 'n' Smooth.


MINIRECENZE

ALBA, KOMPILACE

DJ Hell - Teufelswerk (2CD) (International DJ Gigolos)

Klobouk dolů. Teufelswerk ("Ďáblova práce") je úžasné album. Hell rozdělil šestnáct skladeb do dvou částí: Day a Night. Zatímco skladby v části Night obsahují více detroitského a chicagského groovy feelingu, druhé cd nazvané Day je více "spirituálnější". Zcela jistě vás uhranou deseti minutové "jamy" jako "Wonderland" nebo "Electronic Germany", možná se vám zalíbí "Bodyfarm", kterou Hell složil s Antony Rotherem, a která byla inspirována znepokojujícími obrazy Taryn Simon (tarynsimon.com). Možná vás převálcuje spolupráce s hip-hopovou superstar P. Diddym ("The DJ"), možná vás dostane Bryan Ferry v "U Can Dance". Výrazný otisk na albu zanechal také můj oblíbenec Peter Kruder, který pomáhal Hellovi s produkcí.

Není pochyb, že do Teufelswerk vložil Hell všechny své zkušenosti, a že se jedná o velmi osobní desku. Dramatickou, energickou, oduševnělou. A možná se jedná o jeho album nejlepší. Ne, oprava: zcela určitě se jedná o jeho nejlepší album.

(Hodnocení: 90 %)

DJ Hell o albu Teufelswerk: "Vytvořil jsem nový koncept Kosmische Musik. Vyrůstal jsem na raných německých elektronických průkopnících, proto jsem se rozhodl jít tímto směrem. Vrátil jsem se do sedmdesátek a udělal to po svém".


SINGLY

Muzzaik feat. Jacquita - Down So Long (Stealth)

Maďarská dvojice Dániel Dalmady a Zsolt Milichovszki aka Muzzaik plus zpěvačka Jacquita plus label Stealth, který vlastní Roger Sanchez. Výsledek? Jednoznačně vymazlená věc. Sice se jedná o rovnou skladbu, ale stále máte pocit, jako by beaty byly lehce nervózní, rozostřené. Chcete se zaposlouchat a zachytit jednotlivé údery, ale nejde to. Silná piano melodická linka dává vzpomenout na některé skladby Rogera Sancheze, nádherný vokál jako z disco skladeb konce sedmdesátých let vše zastřešuje a bere vás do ráje. Kdo by měl vše raději více "deep", ten si může dát Prok and Fitch Floorplay mix. Ale originál je lepší.

(Hodnocení: 90 %)

Burial & Four Tet – Moth/Wolf Cub (Text label)

Ani jeden ze dvou pánů není spjat s housovou komunitou. A nejspíš ani tento vinyl nebude k vidění jinde než v boxu s názvem „dubstep“. Ale pozor! Skladba Moth vám nesmí v žádném případě uniknout! Jednak je plná dubstepové nálady a klasických, úžasných burialovských zvuků, ale také zároveň obsahuje nádherné rovné beaty na pomezí deep a tech house music. Opravdová lahůdka.

(Hodnocení: 100 %)

Phil Weeks – Coming Back Strong EP (Robsoul Recordings) 

"Vypadá to, že se house music vrací, a že se vrací silnější než dřív. A myslím tím hlavně „funky shit“ house music. Tak si to užijte…" Tohle jsou slova ze skladby Back In Effect, kterou najdete na tomhle ípíčku hned jako první. Co dodat? Všechny čtyři skladby mají jiskru a náboj. Funky shit. Tohle slovní spojení začnu asi používat častěji.

(Hodnocení: 70 %)

Karotte - All She Wants Is (Break New Soil)

Nepředpokládám, že by DJ a producent Karotte byl u nás kdovíjak známý, spíše není známý vůbec. Což by vás ale nemělo odradit od singlu All She Wants. Karotte jej již několik měsíců používá ve svých setech jako "tajnou zbraň" na rozproudění krve kluberů a od této chvíle si krev můžete nechat rozproudit i doma. All She Wants je skladba extrémně energická, obsahuje "groovy" náladu a hlavně klasické, trochu oldschoolové housové beaty.

(Hodnocení: 80%)

RADIO

"Deeper Shades Of House" je název pravidelného dvouhodinového pořadu, který si můžete naladit na mnoha světových rádiích jak v pásmu FM, tak i přes satelit nebo internet. Pořad, který moderuje Lars Behrenroth se vysílá od roku 2002 a k dnešnímu dni již rádiovými vlnami proletělo 300 dílů. Od roku 2006 je na internetových stránkách k dispozici vždy první hodina pořadu volně ke stažení; pokud si chcete stáhnout i hodinu druhou, musíte se zaregistrovat: zdarma. Netřeba dodávat, že se jedná o velmi populární podcast; každý díl pořadu si stáhnou desetitisíce lidí.

VIDEO

Steve Angello & Laidback Luke feat. Robin S - Show Me Love

Zdá se to být jednoduché. Vezmete jeden velký komerční hit, např. Robin S - Show Me Love, pustíte jej najednou s undergroundovější skladbou Steve Angello & and Laidback Luke - Be a máte hit.

Sharam - P.A.T.T.

Sharam, polovička dua Deep Dish vydává velmi povedené singly. Tento patří k těm "komerčnějším". Videoklip je dobrý - aneb jak udělat klip k housové skladbě tak, aby v něm bylo spousta roštěnek, ale aby to zároveň bylo možno brát tak trochu jako parodii.

Eddie Murphy - Party All The Time

A tady je předobraz skladby a klipu ke skladbě Sharam - P.A.T.T.

Sharam - The One

A Sharam ještě jednou. Opět se skladbou naprosto úžasnou, nicméně s klipem jako ke skladbě Terezy Kerndlové. Brrr.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016