CLANEK

 

Hudební recenze: Shades Of Gray - Jack The Freak

Jistotou, že letní okurková sezóna nebude až tak okurková je Australsko-Český label Beef Records. Vždyť i loni touto dobou přišel se dvěma novými deskami a vyvrátil ono zeleninové pravidlo. Letos to u Beefu vypadá obdobně. DJ Schwa a jeho kolega Nick West připravili k vydání další novou desku, které se zhostili coby projekt Shades Of Gray. Celkem čtyři nové tracky, včetně dvou remixů od projektů Animal Trainer a Hirtenfellner, jsem se Vám s kolegou Myclickem pokusil podrobně popsat a zhodnotit níže v recenzi.

 

-roman- (Techno.cz)

Možná jste si toho na Beatportu loni všimli. Top 10 tech-houseového žebříčku tam tehdy atakoval česko-australský projekt Shades Of Gray, za kterým stojí Michal Růžička aka DJ Schwa a Nick West, který používá mimo jiné také pseudonym Chug anebo Floattank pod nimiž stvořil v minulých letech dlouhohrající desky ve stylech progressive a trance. Spolu s Michalem se však tito dva pouštějí do poněkud temnějších elektronických vod, jak se tak většinou tech-house a minimal house tváří, avšak jejich nové hudební dítko vám poví příběh o tom, že to s touhle muzikou tolik "černé" nebude. Čtyři nové tracky jsou toho důkazem. Pořídíte-li si klasický, černočerný vinyl, na straně A budou do drážek vtisknuty dvě tváře titulní skladby "Jack The Freak". Jedna originální, přímo od Michala a Nicka, druhá zremixovaná projektem Animal Trainer, což je umělecká schovka pro švýcarské duo Adrian Flavor a DJ RX vydávající na labelu Olivera Koletzkiho, Stil Vor Talent.

Zpět ale k originální verzi tracku "Jack The Freak". Letmý poslech slouží jako předpověď počasí a i bez kouknutí se z okna ven při jeho poslechu poznáte, že je léto. Svěží, plážová hitovka to sice není, ovšem v úvodu třetí minuty se objevivší žestě letní a horoucí klubovou atmosféru docela věrně připomínají. Žestě se k tomuto tech-houseovému soundu více než dobře hodí a v této skladbě vám budou naservírovány hned v několika podobách. Jako úplně jiná skladba působí část, která spíše než klubovou muziku připomíná černoškou soulovou hudbou, kterou vzápětí vystřídá klavír. Slůvku různorodost tahle skladba nezůstala nic dlužna a k celkovému zajímavému soundu si ještě můžete připočíst oldschoolové houseové samply, které pamatují třeba dobu "Plastic Dreams" od Jaydeeho. Možná by této skladbě sedla větší zahuštěnost jednotlivých pasáží, ovšem co se vám nemusí zdát doma z křesílka, to naopak může zapůsobit na tanečním parketu a tak to nechme tak jak to je a užijme si tuhle věc někde v klubu, stojí docela za to. Již výše uvedený remix od Animal Trainer začíná v o něco minimalovějším duchu, za což můžou nejspíše ty méně výrazné basy oproti originálu. Jinak v tomto remixu naleznete celkem suše okopírované motivy z originální verze bez špetky jiného nápadu, což možná někomu vadit nebude pro zálibu v originálu, nicméně já v tom vidím pouze zbytečně zaplácnuté místo na desce. Remix působí trochu nedodělaně a straně A kazí zbytečně fasádu.

Druhá strana vinylu nabídne také dvě skladby, jenže docela jinačí. A nejen co se názvů týče. I když… Track "House Of Cards" také čerpá z několika "hlášek" doplňující tepavý beat a také tu uslyšíte trumpetky. Sound je však o poznání monotónnější, než v případě "Jack The Freak. Ovšem ty trumpetový glissanda, panečku, ty zní vážně sexy. Byla by to jen průměrná tuctová skladba, a do zhruba třetí minuty také je, ovšem poté, s trubkou, je to už o třídu lepší zážitek. Snad jen ten samý problém co předtím mám a to je délka tracku v souvislosti s jeho architekturou. Pro poslech mimo burácející soundsystém je to přeci jen krapet roztahané. Poslední skladbou je track, který už možná znáte, a to díky poslechu loňské kompilace Prime Cuts Vol. 2, na kterou jsme vám přinesli recenzi.

Celá záležitost se jmenuje "Audio Chip" a do výsledné podoby ji přemíchal německý producent Sascha Hirtenfellner, který taktéž vydává na Koletzkiho labelu Stil Vor Talent. Tenhle chlápek je znám hlavně coby polovička dua Heinrichs & Hirtenfellenr, se kterým letos vydal debutové album Dark Orbit. Remix pro Shades Of Gray je na první poslech zajímavý pro svůj hypnoticky stavěný engine. Monotónní micro house sound je však příliš stereotypní na to, aby zaujal po celou svou délku více jak sedmi minut. Snad kdyby nebyl prostý překvapení, nabídl i něco víc, než co už řadu let všichni moc dobře známe. Na jeho obranu, tancovat se na něj dá a nejspíše pro to byl také stvořen. Hands-up song to však není.

Dobrý tenhle dvanáctipalec je. Ve škole by to byla trojka, u mě 60-70%. To je lepší průměr. Singl "Jack The Freak" i "House Of Cards" závaží více tlačí k sedmdesátce, ovšem oba remixy se zdráhají opustit šedesátku. Něco mezi je nejspíše pro tento vinyl spravedlivým řešením. Spokojenost z mé strany určitě panuje a v klubu si některou z těchto skladeb rád nechám zahrát. Doma si však nejspíše vyhledám něco jinačího, více pestřejšího.

Hodnocení: 65%

Myclick (Techno.cz)

Předloni ti dva činili první nesmělé krůčky a s minimalovou mapou v ruce se nejistě rozhlíželi kolem sebe, v roce 2009 už jsou Michal a Nick pevní v kramflecích. Svou muziku teď prezentují živě a je přitom z čeho vybírat. Vlastní produkci totiž chrlí na všechny světové strany a právě na domovské značce BEEF Records se s ní můžeme setkávat nejčastěji. Jaké je tedy jejich nejnovější EP? V první řadě úplně jiné než materiál předchozí. Stop recyklaci, stop nekonečným smyčkám, touha po objevení nových možností je cítit z každého póru už titulní věci. Při práci s hlasovými samply jako by oběma za krk dýchal Justin Martin – jenom on umí útržky lidských hlasů tolik nakopávat zadnice a oni už zřejmě tuší jak na to... Časté změny, staré rozevláté hammondky, krátké fanfáry - tohle fakt dýchá, tohle fakt hraje a inspirace v jazzu, v té nevyčerpatelné hudební pokladnici, je tu až příliš zřetelná.

Také House Of Cards je řádně ukecaná, dechové nástroje jsou momentálně hodně v kurzu a byl by hřích, se po téhle vlně nesklouznout. Dělají to však po svém, zbaběle nekradou a dlouhá echa těm plechovým miláčkům přidávají na atmosféře a jednotlivé vstupy jsou parádně gradovány. Již tradičně dobrý zvuk pak dává vyniknout všemu tomu syčení a cinkání kolem a každý ten úder perkusí tolik k tanečkům či šlapání zelí vábí... Jak si s originály poradili remixéři, kteří se mohou pochlubit i příspěvky pro Koletzkiho značku Stil Vor Talent? Dvojka Animal Trainer milého Jacka řádně oplechovala a přidala na karnevalové rozpustilosti, příspěvek Berlíňana Hirtenfellnera tu však vůbec nemusel být a především na vinylu pouze zabírá místo. Nic nového, nic inovativního a snaha o hudební hypnózu vyznívá naprázdno - takových už bylo... A ještě zřejmě bude! Můžeme už konečně ty venku učit, jak se dělá house? :) Těm dvěma bych to moc přál a vy jim dejte v těch vašich setech alespoň šanci, vážně na to mají.

Hodnocení 80%

SHADES OF GRAY – JACK THE FREAK
formát: 12"/MP3
čas: 28:23
label: Beef Records
kat.č.: BEEF007
Info:
www.myspace.com/beefrec, www.myspace.com/shadesofgraysounds, www.straight-distibution.com, www.myspace.com/heinrichsandhirtenfellner, www.myspace.com/animaltrainerzh

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016